Anasayfa Makale Daha Güvenli Bir Gmail İçin Temel İpuçları

Daha Güvenli Bir Gmail İçin Temel İpuçları

Gmail, Outlook ya da benzer e-posta istemcileri belgeler, fotoğraflar, videolar ve toplantı planları dahil olmak üzere birçok farklı kişisel veri barındırıyor. Durum böyle olunca hesabı korumak daha büyük önem kazanıyor. Aslında Gmail için temel ayarlamalar sayesinde hesabı varsayılanlara göre daha güvenli hale getirebilmek mümkün.

1- Kurtarma E-posta Adresi ve Telefon Numarası Ekleyin

Temel ayarlarda ilk sırada yedek bir telefon numarası ve yedek bir e-posta geliyor. Google hesabınızı kilitlediyseniz mutlaka yedek bir hesaba ihtiyaç var. Dolayısıyla bu iki ek bilgiyi Google hesabına eklemek büyük önem taşıyor. Google, hesap ayarlarınızı açtığınızda zaman zaman kurtarma için telefon numarası ya da e-posta adresi girmenizi ister. Ancak bağımsız olarak bu işlemi siz de gerçekleştirebilirsiniz.

İletişim bilgilerini güncellemek için öncelikle profil simgesi üzerinden ‘Google Hesabı’ düğmesine tıklamak gerekiyor.

Daha sonrasında sol menüden Güvenlik kısmına tıklayıp pencereyi aşağı doğru kaydırdığınızda karşınıza doğrulama seçenekleri geliyor.  Buradan kurtarma e-postası ve telefon numarasını ekleyerek işlemi tamamlayabilirsiniz.

2- İki Adımlı Doğrulamayı Kullanın

İki adımlı doğrulamayı etkinleştirdiğinizde, Google hesabınız için yeni bir güvenlik önlemi daha almış olursunuz. Bunu etkinleştirmek için yine profil simgesi üzerinden ‘Güvenlik’ seçeneklerine tıklamak gerekiyor.

Sonraki aşamada ise Başla düğmesiyle ilerleyin. Bu noktada Google, tek seferlik kodların gönderileceği bir telefon numarasını girmenizi ister. Ayrıca bu mesajların SMS ya da sesli mesaj yoluyla almayı da seçebilirsiniz.

Ardından Şimdi Dene düğmesine tıklayarak ilk testi gerçekleştirebilirsiniz. Böylece artık e-postanıza tekrar erişmek istediğinizde telefonunuza ek olarak 6 haneli bir kod gönderiliyor.

3- Google’da Neleri Paylaştığınızı Kontrol Edin

Veri hırsızları her türlü bilgiyi dikkate alır. Yani aslında doğum tarihi, telefon numarası, e-posta adresi, ev / iş adresi ya da benzer verileri tamamen koruma altına almak çok önemli.

Bunun için öncelikle Google Hesabı üzerinde soldaki menüden ‘Kişisel Bilgiler’ kısmına erişmek gerekiyor. Ardından burada sayfanın en altında yer alan ‘Hakkımda bölümüne git’ düğmesine tıklayın. Sonrasında ise paylaşmak ya da gizlemek istediğiniz bilgileri seçip onaylayın.

4- Kullanmadığınız Uygulamalara Erişimi İptal Edin

Üçüncü taraf uygulamalara giriş yapmak için Google hesabınızı kullanıyor olabilirsiniz. Veya böyle bir uygulamayla Google takviminizi görüntüleme ya da değiştirmeye izin vermiş olabilirsiniz. Yalnızca güvendiğiniz ve gerçekten kullandığınız uygulamalara izin verirseniz daha sağlıklı olur.

Bunu ayarlamak için Güvenlik kısmından ‘Hesap erişimi olan üçüncü taraf uygulamalar’ bölümüne erişmek şart. Buradan hangi uygulamaların Google verilerinize eriştiğinizi görebilir ve sınırlandırabilirsiniz.