Anasayfa Haber Çin Polisi Yapay Zeka Yardımıyla Kaybolan Yaşlı İnsanları Bulacak

Çin Polisi Yapay Zeka Yardımıyla Kaybolan Yaşlı İnsanları Bulacak

chinese-survelliance

Çin polisi, ülkedeki devasa güvenlik kamerası ağından topladığı görüntüleri yapay zeka yardımıyla işleyerek, kaybolan yaşlı insanları bulmada kullanacak.

Çin’de her yıl ortalama 500.000 yaşlı insanın kayboluyor. Bu da günde ortalama 1.370 kişi demek. Kaybolanların yüzde 72’sinin zihinsel sağlık problemleri yaşadığı biliniyor. Haliyle bu insanların bulunması, bulunsalar da yaşadıkları yere ya da yakınlarına geri döndürülmeleri polis tarafından büyük bir çaba gerektiriyor. O yüzden Çin polisi, bu sorunun önüne geçebilmek için yapay zekadan faydalanmayı planlıyor.

Kişisel verilerin devlet tarafından izlenmesi ve kontrol edilmesi Çin’de hassas bir konu. Bu durumun en bilinen örneği, Çin hükümetinin yabancı sosyal medya kanallarını ülkede engellemiş olması. Sadece kendisinin ortak olduğu şirketlerin sosyal medya çözümlerini kendi halkına kullandırıyor.

Global medyada, “Çin’de Facebook ve Google yasak. Onun yerine hükümet destekli yerli girişim olan WeChat var. Herkes güncel hayata ayak uydurabilmek için onu kullanıyor. (Zorunlu değil, mecburi(!)) Kullanan herkesin verileri devlet tarafından izleniyor.” temalı haberler popülerlik kazanınca, Çin hükümeti sadece özel sektördeki şirketlerin verilerini hedef alıyormuş gibi anlaşılıyor. Halbuki olay sanılandan biraz daha büyük.

Çin devasa bir güvenlik kamerası ağına ev sahipliği yapıyor. Hazıra dağ dayanmaz, devlet destekli yüz tanıma sistemleri bu ağdan besleniyor. Bu ve benzeri sebeplerle, devlet ve devlet destekli kurumlar yapay zekaya büyük yatırımlar yapıyor.  Hatta öyle ki, SenseTime adındaki Çin merkezli bir girişim firması, 600 milyon dolarlık bir fonlama ile dünya üzerindeki en büyük yatırımı alan yapay zeka girişimi oldu.

Bu firmanın geliştirmekte olduğu Viper adındaki yapay zeka sistemi, güvenlik kameralarından anlık olarak kaydedilen 100.000 yayını işleyerek, kameralara takılan kişileri tek tek tanımlamayı amaçlıyor.

Kişisel verilere, o verilerin sahibi olan bireylerin izni olmaksızın üçüncü parti kişi ve kurumlarca erişilebilir olması pek çok insanı rahatsız ediyor desem, yalan olmaz. Çin’de durum bu yüzden hassas.

Yaşlı insanların yapay zeka yardımıyla bulunması olayına geri dönelim. Pek çok insan Çin polisinin bu hamlesini daha çok, “Hükümet bu verileri insani amaçlar için topluyor.” imajı yaratmak istemesine bağlıyor.