Anasayfa Makale Yapay Zeka İle Yarım Milyondan Fazla Görüntü Oluşturuldu

Yapay Zeka İle Yarım Milyondan Fazla Görüntü Oluşturuldu

NVIDIA’nın yapay zeka sanat uygulaması GauGAN, yarım milyondan fazla görüntü oluşturarak iki SIGGRAPH ödülü kazandı.

NVIDIA‘nın gerçek zamanlı yapay zeka sanat uygulaması GauGAN; amatörlerden önde gelen dijital sanatçılara kadar geniş bir kitle tarafından farklı eserlerin ortaya çıkarılmasını sağlıyor. Uygulamanın bir ön izlemesi de SIGGRAPH profesyonel grafik konferansında yapıldı. Konferansın “En İyi Gösteri” ve “Dinleyicilerin Tercihi” ödülü de GauGAN uygulamasına verildi.

Yapay zeka kullanan çizim web uygulaması sayesinde kaba çizimler; gerçekçi ve etkileyici sahnelere dönüşüyor. GauGAN uygulamasının beta sürümünden itibaren 500,000’den fazla görüntü oluşturuldu ve NVIDIA AI Playground çatısı altında paylaşıldı.

Önde gelen film stüdyolarından ve oyun şirketlerinden sanat yönetmenleri ve fikir sanatçıları da GauGAN aracını fikirlerini görebilmek ve sentetik sahnelerde hızlı değişiklikler yapmak için kullanıyor. Star Wars, Transformers ve Avengers filmlerinin fikir sanatçılarından biri olan Colie Wertz de GauGAN uygulamasını kullanarak daha önce hayal edemediği fikirleri ortaya çıkarabildiğini ifade ederek sosyal medya üzerinde tasarladığı bir uzay gemisini paylaştı.

SIGGRAPH konferansının katılımcıları GauGAN aracını hazırlanan NVIDIA standında bizzat deneyimleme fırsatı buldu. Tensor çekirdeklerine sahip NVIDIA Quadro RTX GPU’larla güçlendirilmiş HP RTX iş istasyonu bu amaçla hazırlandı. GauGAN aracını kullanarak oluşturulan görüntülerin yarışacağı ve kazananın NVIDIA Quadro RTX 6000 GPU’suna sahip olacağı bir yarışma da düzenleniyor.

GauGAN, art izlenimci bir ressam olan Paul Gauguin’den esinlenerek adlandırıldı. Gauguin, sahnenin düzenini gösteren etiketlenmiş çizimler kullanarak gerçekçi görüntüler elde ediyordu.

Kullanıcılar, fırça darbeleriyle ya da çizim araçlarıyla nehir, çim, kaya, bulut gibi kendi manzaralarını tasarlayabiliyor. Stil aktarım algoritması; filtrelerin uygulanmasına, renk kompozisyonunun düzenlenmesine ve bir tabloya dönüştürülmesine olanak tanıyor. Projenin orijinal amacı da yüksek çözünürlükte ve doğrulukta görüntü elde edilmesi olarak belirlenmiş.

SIGGRAPH’da sergilenen uygulamanın son sürümünde kullanıcılar kendi eserlerine favori ressamlarının tarzını taklit eden filtreleri ya da muhteşem bir gün batımı fotoğrafın ışığını ekleyebildi. Hatta kullanıcılar kendi manzara resimlerini de yükledi. Yapay zeka bunları bölümlendirme haritasında kullanacak kaynak resimler haline getirdi ve kullanıcılar kendi eserlerinde bunları kullanabildi.

Yapay zeka ile birlikte hayallerin gerçek hale getirilmesi oldukça kolay hale geldi. Oyun geliştiricileri, tasarımcılar, şehir planlayıcıları ve daha birçok meslek grubunun faydalanabileceği bu uygulama çok geniş bir uygulama alanı sunuyor. Hatta bir sağlık kuruluşu, bu aracı hastalarının stresini almak için tedavi edici amaçla kullanmayı amaçlıyor.

PyTorch derin öğrenme alt yapısını kullanarak geliştirilen GauGAN, NVIDIA DGX-1 derin öğrenme sistemini kullanarak bir milyon görüntüyle birlikte eğitildi. GTC etkinliğindeki tanıtımda kullanılan araç NVIDIA TITAN RTX GPU’larını kullansa da web uygulaması Amazon Web Services üzerinden kullanımda olan NVIDIA GPU’ları tarafından sağlanıyor.

Üstelik GauGAN geliştirici ekibi kullanılan yapay sinir ağının kaynak kodunu GitHub adresinde paylaştı. Böylelikle aracın geliştiricilerin kendi uygulamalarını geliştirmek ya da deneme yapmak için kullanımına olanak sağlandı.

GauGAN aracını denemek için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.