Anasayfa Makale Düşük Profilli Android Telefonlar İçin Android Go Uygulamaları

Düşük Profilli Android Telefonlar İçin Android Go Uygulamaları

Özel olarak geliştirilen Android Go uygulamaları sayesinde, aynı uygulama görevlerini ve işlevlerini çok daha düşük profilli telefonlarda halledebilmek mümkün.

Google, giriş seviyesi akıllı telefonlarda Android deneyimini iyileştirmek için Android Go öneriyor. Bu mobil işletim sistemi aslında düşük profilli telefonlarda gerçekten hayat kurtarıyor. Özel olarak geliştirilen uygulamalar sayesinde sistem kaynakları minimum düzeyde kullanılıyor ve böylece performans artıyor.

Yüklü gelen Google uygulamaları için de benzer durum geçerli. Bu sistemi ilk etapta gelişmekte olan ülkelere açan şirket, aslında uygulamaları dünya genelinde herkese açıyor. Yani isteyen herkes Android Go platformu için tasarlanan uygulamaları indirip kurabiliyor.

Android Go Uygulamaların Yararları

Giriş seviyesindeki telefon kullananların en büyük sorunu performans. Çünkü varsayılan olarak gelen uygulamalar bile RAM ve depolama alanından bolca kullanıyor. Zaten düşük güçteki bu telefonlar da doğal olarak çaresiz kalıyor. Bu nedenle Android Go uygulamaları, 512 MB ile 1 GB RAM arasındaki cihazlarda sorunsuzca çalışabiliyor. Yani bu da aslında normale oranla kabaca %50 daha az sistem kaynağı demek.

Üst düzey Android telefonlarda da zamanla performans kaybı olabiliyor. Daha kötüsü, Android telefonlar birinci sınıf özelliklere rağmen işletim sistemi sebebiyle kısa sürede yavaşlayabiliyor. Bu yüzden tepe seviyesi bir model kullansanız bile aşağıdaki uygulamalar sayesinde telefonunuzu optimize edebilirsiniz.

Bahsettiğimiz tüm Android Go uygulamaları Google Play Store’da yer alıyor. Ancak eğer uygulamalar cihazınızla uyumlu değilse ya da bulunduğunuz bölgede kullanılamıyorsa APKMirror bağlantılarından indirebilir ve cihazınıza kurabilirsiniz. Ya da Google ayarlarından konum bilgisini değiştirmek de çözüm olabilir.

Gmail Go

İlk uygulama Gmail Go. Standart Gmail uygulamasından geri kalmayan Go versiyonu aslında çok daha düşük sistem kaynağıyla çalışabiliyor. Gmail Go’da kısayollar, kaydırma hareketleri, yeni e-posta bildirimleri ve çok daha fazlası destekleniyor. Özellikle standart uygulamanın boyutunun çok fazla olduğu düşünüldüğünde depolama alanından kazanmak için de Gmail Go uygulamasının faydalı olduğu söylenebilir.

Gmail Go (Google Play)

Maps Go

Google Haritalar’ın Lite versiyonu olan Maps Go, gerçek zamanlı trafik bilgisi; yol tarifi, toplu taşıma ve yerel işletmeler hakkında bilgi veriyor. Ayrıca uygulamanın aslında Progressive Web App olarak tasarlandığını belirtmek gerekiyor. Yani aslında bu sebeple Google Chrome’un yüklü olması gerekiyor. Standart uygulamaya oranla çok daha az veri paketi kullanan bu uygulamada çevrimdışı mod yer almıyor. Bunun yanı sıra adım adım GPS navigasyon, gerçek zamanlı konum paylaşma ya da ev / iş adreslerini tanımlama gibi özellikler sunulmuyor.

Maps Go (Google Play)

Google Assistant Go

Google Asistan’ın da hafif bir versiyonu var. Bu sesli asistan sorduğunuz çeşitli sorulara akıcı şekilde yanıt vererek klavyeyle yazı yazmanız gerektiği durumlarda sizi bu yükten kurtarıyor. Yine de Go versiyonunun normal uygulamaya oranla epey sınırlandığını söyleyebiliriz. Çünkü şu anda yalnızca İngilizce destekleniyor. Öte yandan akıllı ev cihazlarının Google Assistant Go ile kontrol edilmesi söz konusu değil.

Google Assistant Go (Google Play)

Gboard Go

Google’ın klavye uygulaması Gboard Go, normal Gboard’un jestle yazma ve entegre Google araması gibi temel özelliklerini koruyor. Aynı zamanda şaşırtıcı şekilde temaları da destekliyor. Ayrıca yine normal sürümdeki gibi GIF arama, çıkartma ve tek elle kullanım modu gibi detaylar da sunuluyor. Dolayısıyla aslında standart uygulamayla arada pek bir fark yok. Ancak tek seçenek Gboard’ın Android 8.1 Oreo ile birlikte çalışıyor olması. Daha önceki sürümlerle bu uygulamanın kullanılması söz konusu değil.

Gboard Go (Google Play)

YouTube Go

Bundan 3 sene önce çıkan YouTube Go, aslında ilk Android Go uygulamalarından biri. YouTube’un bu veri dostu sürümü, aslında tüketilen verilerin miktarını artıracak çeşitli özellikler barındırıyor. Video önizlemeleri sayesinde video içeriğinden özel kesitler sunan uygulama, çevrimdışı görüntüleme için kaydetme özelliği de sunuyor. Hatta kaydetme sırasında çözünürlük seçimi de yapılabiliyor. Üstelik inecek tahmini dosya boyutu da gösteriliyor. Şu anda toplamda 130’dan fazla ülkede kullanılabilen uygulama, Bluetooth kullanarak yakındaki arkadaşlarınıza indirdiğiniz videoları paylaşmanızı da sağlıyor.

YouTube Go (Google Play)

Files Go

Google’ın bağımsız bir dosya yöneticisi oluşturma konusundaki ilk girişimlerinden biri de Files Go. Uygulama önbelleğini temizleme, kullanılmayan dosyaları kaldırma, çift dosyaları bulma ve kaldırma gibi bir dizi depolama özelliği sunan uygulama, bir yandan da dosyaları yakındaki aygıtlara kablosuz olarak göndermeye sağlayan paylaşım özelliğini de destekliyor. Files Go’da FTP, WebDAV ya da SFTP gibi dosya paylaşım ağı protokolleri desteklenmiyor. Bu sebeple gelişmiş özellikler arayanların farklı üçüncü taraf dosya yöneticilerine bakmasında yarar var.

Files Go (Google Play)

Google Go

Bundan 2 sene önce Google Search Lite olarak başlatılan uygulamanın ismi geçen senenin sonlarında Google Go olarak değiştirildi. Google Go, aslında temel Google Arama özelliğinin uygulamalarının tamamını kullanmaya imkan tanıyor. Bu sayede arama yapabilir, görüntüleri bulabilir ya da paylaşabilirsiniz. Üstelik sesle arama özelliği de mevcut. Normal Google Arama ile neredeyse aynı arayüze sahip olan Google Go, spor müsabakalarına dair skorlar, film ve haberleri özel şekillerle karşınıza getiriyor. Ayrıca Light Mode sayesinde web sayfaları çok daha hızlı açılıyor.

Google Go (Google Play)

Google Go uygulamalarının çok büyük bölümü aslında normal uygulamaların bir yansıması olarak görülebilir. Zira standart uygulamaların yaptığı hemen her şeyi çok daha düşük performanslı cihazlarda, çok daha düşük sistem kaynaklarıyla yapabiliyorlar.