Anasayfa Makale Google Chrome’un Yeni Uzantılar Menüsü Nasıl Etkinleştirilir?

Google Chrome’un Yeni Uzantılar Menüsü Nasıl Etkinleştirilir?

Google, Chrome’daki karmaşık yapıyı basitleştirmek ve daha sade hale getirmek için yeni uzantılar menüsünü aktif etti.

Google Chrome arayüzündeki adres çubuğu, sık kullanılanlar ve araçlar bir süre sonra aşırı kalabalık geliyor. Aslında bu kalabalık verimliliği de önemli oranda düşürüyor. Bu tip durumlarda devreye Google’ın yeni çözümü giriyor: Yenilenen uzantılar menüsü. Tüm uzantılar için tek bir birleşik araç çubuğu simgesi tasarlayan Google, test için bu özelliği tüm kullanıcılara açıyor.

İlerleyen sürümlerle bu özellik standart olacak. Ama öncesinde hızlıca denemek ve kullanmak isteyenler Chrome 76 ile bunu gerçekleştirebilirler. Eğer web tarayıcı sürümünüz daha eskiyse güncelleyerek bu sürüme yükseltmeniz gerekiyor.

Güncellemeyi Ayarlar / Chrome hakkında bölümünden kontrol edebilirsiniz.

Bunu yapmak için, adres çubuğu bölümüne ‘chrome://flags/’ yazarak onaylayın. Daha sonrasında ‘extensions toolbar’ araması yapın. Ardından aşağıdaki metni bu alana kopyalayıp yapıştırmanız gerekiyor.

chrome://flags/#extensions-toolbar-menu

Ayarlar geçerli olmadan önce Google Chrome’u baştan başlaması gerekiyor. Bu yüzden çalışmalarınızı kaydedip ‘Yeniden Başlat’ düğmesine tıklamalısınız.

Google Chrome’un Yeni Uzantılar Menüsü Nasıl Kullanılıyor?

Chrome yeniden başlar başlamaz üst kısımda uzantı sekmesi görülebiliyor. Tarayıcıda sağ kısımda yer alan menü siliniyor ve yüklenen tüm uzantılar bu kısımda görünüyor. Simgeye tıklayınca ise yüklü olan tüm uzantılara erişebiliyorsunuz.

Google Chrome’un yeni uzantılar menüsü, geçerli web sitelerindeki verilere hangi uzantıların erişip erişemeyeceği hakkında daha fazla bilgi sunuyor. Aslında verilere erişen ve verilere erişemeyen olmak üzere iki farklı alt başlık olduğundan bahsedebiliriz.

Bir uzantının sağındaki menü düğmesine tıklayarak ‘Bu uzantı, site verilerini okuyabilir ve değiştirebilir’ seçeneğini kullanarak kontrol edilebilir. Böylece aslında Chrome uzantısının verilere erişmesine izin vermiş olursunuz. Yani Chrome uzantısını yalnızca belirli web sitelerinde sınırlandırabilir ve istediğiniz durumlarda çalışmasını sağlayabilirsiniz.

İsterseniz sık kullandığınız herhangi bir uzantının üzerine sağ tıkladığınızda favori olarak belirleyebilir ve araç çubuğu olarak sabitleyebilirsiniz. Bu aslında uzantıya hızlıca erişim için büyük kolaylık sağlıyor.

Şu anda yeni uzantılar menüsünün geliştirilme aşaması olduğunu da unutmamak gerekiyor. Yani aslında bazı durumlarda ufak-tefek problemler meydana gelebilir.