Anasayfa Video Acer Predator XB1 Monitör İncelemesi: XB271HUA

Acer Predator XB1 Monitör İncelemesi: XB271HUA

Acer Predator XB1 Acer’ın oyuncu monitörleri ailesinin 27 inç, 1440p ve en önemlisi 165 Hz üyesi. Üstelik Nvidia ekran kartı kullanıcıları için sertifikalı G-Sync desteği var. 1440p ve 144 Hz için ideal bir ikili dedik hep, bu model bir adım daha öteye geçerek 165 Hz sunuyor.

4K ekranlar git gide yaygınlaşırken 1440p bizce şu an için hala en ideal çözünürlük. 1080p’den daha fazla detay içerdiği için büyük ekranlarda sırıtmadığı gibi 4k’nın aksine yüksek tazeleme oranlarına rahatça ulaşabiliyorsunuz. İşte burada 100 Hz ve üzeri monitörlerin değeri ortaya çıkıyor. Gelin monitörümüzü yakından inceleyelim.

27 İnç Nasıl Bir Boyut?

27 inç, günümüzün en ideal ekran boyutları arasında. Neden? Kullanıcıların büyük çoğunluğunun masasına sığabilecek boyutta ve büyük bir ekran. Yıllardır karşısında oturduğunuz 22 inç monitörden kalkıp 27 inç ekranın karşısına geçince ferahlıyorsunuz.

27 inç monitörler son yıllarda yaygınlaştı. 27 inç üzerine çıkmaya çalıştığınızda fiyat artışı çok ciddi oluyor. Yüksek performansın yanında bütçeyi abartmadan geniş bir ekrana geçmek istediğinizde 27 inç çoğu kullanıcı için en uygun boyut.

Tasarım: İnce Çerçeveler

İlk bakışta monitörün ince kenarları göze çarpıyor. Özellikle telefonlar bizi her geçen gün daha dar çerçevelere alıştırdı. Karşımızdaki laptop ve PC monitöründe de, oturma odamızdaki televizyonda da kenar çerçevelerin ince olması, kullanıcı olarak deneyimimizde önemli.

Tasarımda bazı detaylar yine dikkatimizi çekti. Acer kendi adı ve logosu yerine Predator serisini öne çıkarmış. Alt çerçevenin ortasında Predator yazısı var.

Alt çerçevenin sağına baktığımızda 6 adet tuş mevcut. Burada mavi güç ışığı, solunda ise monitörün G-sync etiketi var. Bu teknolojiye birazdan daha detaylı değineceğiz.

Stand ve Ergonomi

Plastik ve metal parçalardan oluşan stand monitörün toplam ağırlığının önemli bir kısmını oluşturuyor. Standın kullanıcıya bakan tarafındaki kırmızı parçalar metalden yapılmış, geri kalan kısım ise plastik. Malzeme kalitesi gayet iyi ve bu stand monitörü stabil şekilde taşıyor. Bizim masamız sallanan, çok da sabit olmayan bir masa ancak monitörün kendisi rahatsız edici sallanmalara yol açmıyor. Olay sonuçta masanıza gelecek.
Stand ortasındaki kablo kanalı ve arkasındaki kulaklık standı yine iyi düşünülmüş küçük detaylar. Bu tarz oyuncu monitörlerinde bunları standart olarak görmek istiyoruz.

Aşağı ve yukarı toplamda 40 derece, sağa ve sola 30 derece hareket ve pivot moduna alabilme özgürlüğü monitörünüzü oturma pozisyonunuza göre ayarlayabilmeniz için oldukça elverişli. Oturma pozisyonunuza göre monitörün açısını ayarlayıp, tam karşıdan bakabiliyorsunuz.

Panel tipi, Özellikleri

165 Hz hızı verebilmek kolay değil, bunun için yaygın olarak kullanılan panel türü Twisted Nematic. Bir diğer adıyla TN panel. TN paneller hızlı oyuncu monitörlerinin büyük çoğunluğunda kullanılıyorlar. Özellikle yenileme hızının haricinde piksellerin renk değiştirme hızı da mükemmel olabiliyor. Yani 144 Hz 1 ms ya da 165 Hz 1 ms’de o değer GtG, griden griye geçiş olacaksa TN panel avantajlı. Burada da 1 ms değeri sağlanmış. Bu sayede ekrandaki görüntüler akarken, piksellerin renkleri takılı kalarak hayalet efektlere sebep olmuyor. Temiz ve net bir görüntü elde ediyoruz.

Bu panel türü her ne kadar IPS türevleri kadar renk açısından ya da görüş açısı açısından güçlü olmasa da bulutlanma ya da ışık sızması sorunlarına çok az rastlanıyor. Biz TN panelli incelemelerimizde neredeyse hiç karşılaşmıyoruz. İnce çerçeveli IPS türevlerinde buna biraz daha dikkat etmek gerekiyor.

Ancak TN paneller IPS ve türevi paneller kadar geniş görüş açısı sunmıuyor. Sadece ekranın tam karşısından kullandığınızda ideal renkleri görebiliyorsunuz. Açı kaydıkça renkler değişiyor. Bu tam karşıda oturup oyuna kilitlendiğinizde hiç önemli değil. Ancak monitöre yandan bakacağınız bir açıda oturursanız önemli.

350 nit parlaklık, 1000:1 doğal, 100 milyona 1 dinamik kontrast kullanılan panelin diğer özellikleri arasında.
Monitörün normal tazeleme hızı 144 Hz, ancak ayarı açtığınızda 165 Hz’e çıkabiliyorsunuz. 60 Hz’ten 144 Hz’e çıkmak muazzam bir deneyim.

Input Lag: Giriş Gecikmesi

Tepkisellik ve akıcılık apayrı bir seviyeye yükseliyor. Daha önce de dediğimiz gibi 1 ms griden griye tepki süresine sahip olan XB1, özellikle FPS oyunlarında çok iyi performans gösteriyor.

Giriş gecikmesi testinde de 13 ms değerini elde ettik, bu değer monitörün iç elektronik aksamının sinyal iletimindeki gecikmesi. Normalde üreticilerin paylaşmadığı bir değer. Peki 13 ms nasıl? Hızlı bir FPS monitörü için ideal. Yani gecikmesiz, hızlı bir oyunculuk ve komutların tepkisel işlendiği bir sistem kurmak için uygun. Burada diğer gecikme ekleyen oyuncu ekipmanı gibi donanımları da hesaba katmanız gerekiyor. Güzel bir set kurarsanız rekabetçi oyunculukta tek etken sizin yeteneğiniz olacaktır.

Giriş/çıkış Yuvaları

HDMI 1.4, DisplayPort, güç ve USB hub için USB-B 3.0 tip giriş görmekteyiz. Çıkış olarak da 4 adet USB 3.0 yuva ve 3.5mm analog ses çıkışı bulunmakta. Bu USB yuvaların ikisi erişimi zor noktada, ikisi de monitörün hemen yanında konumlandırılmış.

HDMI çıkışı sürüm 1.4 olduğu için maksimum 1440p 60Hz görüntü alabiliyorsunuz. Bu sebeple monitörden tam verim alabilmek için DisplayPort çıkışını kullanmanızı öneririz. Zaten güncel bütün ekran kartlarında anahtar bağlantı şekli DisplayPort.

G-Sync ve Adaptive Sync

Nvidia G-Sync desteğini etkinleştirmek için de DP kullanmanız gerekiyor. Ekran kartı ayarlarınızda G-Sync’in etkin olup olmadığını görebilirsiniz. Aslında artık G-Sync özelliğini, FreeSync monitörlerde de açabiliyorsunuz. Acer’ın hem G-Sync, hem FreeSync destekli ürünleri mevcut. Peki o zaman neden FreeSync almıyoruz?

Alabiliriz ancak G-Sync teknolojisini taşımayan, uyumluluğu Nvidia tarafından onaylanmamış modellerde bazı oyunlarda ve modellerde sorun olabiliyor. G-Sync logosu ve desteği bize düzgün çalışacağını garanti ediyor. Bu yüzden Nvidia ekran kartı kullanıcıları için G-Sync şart olmasa da halen önemli.

Ses

2 adet 2W’lık dahili hoparlörler temel seviyede işinizi görüyor. Tüm monitör hoparlörlerinde olduğu gibi kaliteli harici bir ses sisteminin ya da iyi bir çift oyuncu kulaklığının yerini tutmuyor. Yine de büyük bir monitör olduğu için kasasında ses çıkışı rahat ve hoparlörlerin ses seviyesi yüksek.

Kutu içeriği

İncelediğimiz üründe kutudan DisplayPort, USB ve güç kablosu çıktı. HDMI üzerinden 144Hz’de çalışamadığını düşünürsek kutuya HDMI yerine DisplayPort kablosunu dahil etmeleri daha iyi olmuş. Ancak yine de ikinci aygıtlarını bağlamak isteyenler için HDMI da ekleyebilirlerdi. 27 inç monitör alanlar PC yanında konsol oyuncuları da olabiliyor ve kutu içerisinden tüm gerekli ve opsiyonel aksesuar ve kabloların çıkmasını istiyor.

OSD Menüsü

Türkçe dil desteğinin de olduğu OSD menüsü gayet okunabilir ve kullanımı kolay bir tasarıma sahip. Ancak menünün tuşlar yerine arka tarafa yerleştirilen bir Thumbstick’le kontrolü bizce daha kullanışlı oluyor. Tabii ki OSD menüsüyle pek işim olmaz, bir kez ayarımı yapar bırakırım, o sebele benim için önemli değil diyenler de olacaktır.

Sonuç Değerlendirme: Acer Predator B1 Serisi XB271HUA Modeli

Acer Predator XB1 modelinde ergonomik bir stand ile rahat oturma seçenekleri, hız aşırtmayla 165Hz’e kadar ekran tazeleme, ince çerçeveler ve düşük tepki süresi sunuyor. Acer Predator XB1 bir oyuncu monitöründen beklenen neredeyse tüm ihtiyaçları karşılıyor. Elbette eksileri de var, OSD tuşları yerine ufak bir joystick, HDMI 1.4 yerine HDMI 2.0 sunulabilirdi.

Piyasada yakın özelliklerde pek çok üst seviye oyuncu monitörü var. Bu yüzden rekabet oldukça güçlü, bu sayede de 27 inç için Acer’ın Predator B1 fiyatının son derece iyi tutulduğunu görebiliyoruz. Ayrıca Acer bu ürünlerde göremediğimiz bazı küçük detayları iyi çalışıp XB1’e entegre etmiş. Örneğin kulaklık standı ve zahmetsizce flaş disk takabileceğiniz kolay erişimli USB yuvaları gibi noktalar güzel detaylar. Sonuç itibariyle yüksek hızda, G-Sync desteği garantili bir monitörde rekabetçi FPS oyunlarını sevenler için ideal bir oyuncu monitörü var karşımızda.

Artılar:

  • İnce çerçeve
  • Ergonomik stand ve kulaklık askısı
  • 1 ms tepki süresi
  • Doğal 144, hız aşırtma ile 165Hz ekran tazeleme hızı
  • G-Sync

Eksiler:

  • Thumbstick yerine tuşlu OSD menü olabilirdi.
  • HDMI 1.4 yerine 2.0 olabilirdi.