Anasayfa Makale Aşırı Isınan Android Telefonları Soğutmak İçin İpuçları

Aşırı Isınan Android Telefonları Soğutmak İçin İpuçları

Sıcaklık bilgisayarlar için olduğu kadar artık akıllı telefonlar için de büyük problem. Arka planda çalışan servisler ve mobil uygulamalar telefonları zaman zaman sıcaklık konusunda çaresiz bırakabiliyor.

Bilgisayarlarda olduğu gibi akıllı telefonlarda da zaman zaman sıcaklık problemleri yaşanıyor. Aslında yine bilgisayarlar üzerinden anlatmak gerekirse sebeplerin çoğunlukla ortak olduğu söylenebilir. Zira masaüstü ya da dizüstü bilgisayar fark etmeksizin aşırı ısınmanın önemli sebebi genellikle uygulamalar oluyor.

Bilgisayarlar genellikle yüksek performans isteyen işlemlerde (4K çözünürlükte video render gibi) işlemlerde aşırı ısınıyor. Benzer durum akıllı telefonlar için de geçerli. Arka planda çalışan çok fazla servis, yüklü mobil uygulamalar, o an yapılan işlem ve çok daha fazlası aslında akıllı telefonların aşırı ısınmasını sağlayan ‘yazılım’ kaynaklı temel unsurlardan bazıları.

Hem Android hem de iPhone’larda aşırı ısınan telefonlar kendini kapatıyor. Ancak bu kadar aşırı sıcaklığa yükselmeden çözüm üretmekte yarar var. Bilgisayar örneği üzerinden ufak bir giriş yaptık ama öncelikle aşırı ısınmanın sebepleriyle başlayalım.

Akıllı Telefonun Aşırı Isınmasının Sebepleri

Varsayılan olarak yüklü gelen ya da sonradan kurulan uygulamalar dışında aslında sistemsel bazı unsurlar da sıcaklığı önemli oranda etkiliyor. Bunlar arasında ilk sırada aşırı kullanım ve kablosuz bağlantılar geliyor.

Sorun gidermek ve sıcaklığı düşürmek için telefonunuzu kapatmış ve belirli süre sonra tekrardan başlatmış olabilirsiniz. Ama sıcaklık yine hızlı bir şekilde yükselebilir. Bu gibi durumlarda da aslında yine yazılımsal birkaç sebep üzerine gidebiliriz.

Ekran parlaklığının çok yüksek olması, kablosuz bağlantıların açık ve uzun süredir aktif olması da aşırı ısınmanın sebeplerinden birkaçı. Ayrıca akıllı telefonunuzda çok fazla oyun oynuyorsanız yine bu da aşırı ısınmayla karşılık bulabiliyor.

Yine yoğun kamera kullanımı da aşırın ısınmaya sebep olabiliyor. Özellikle 4K çözünürlükte video çekimi yaparken çevre sıcaklığı ve ekran parlaklığının da fazla olmasıyla birlikte telefonlar gereğinden fazla ısınabiliyor.

Telefonunuz Gerçekten Sıcak Mı?

Aslında şuna da karar vermek lazım, telefonunuz gerçekten sıcak mı? Çünkü birçok kullanıcı 15-20 dakika oyun oynadıktan ve aşırı mobil uygulama kullandıktan sonra telefonunun çok fazla ısınmasından şikayet ediyor. Bu gayet normal. Ama aşırı ısınma uyarısı varsa ve telefona dokunduğunuzda gerçekten fazla sıcak olduğunu fark ediyorsanız bu noktada önerilerimiz devreye giriyor. Ayrıca sıcaklık kontrolü için mobil uygulamalardan da yararlanabilirsiniz.

Battery Temperature (Google Play)

Uygulamalarınızı Kontrol Edin

Sorununuzun yazılımsal olduğunu düşünüp çözümleri de bu doğrultuda sıralıyoruz. Dolayısıyla batarya tarafında yaşanan çeşitli teknik problemler için servisin yolunu tutmakta yarar var.

Google Play de dahil olmak üzere aslında resmî uygulama marketlerindeki uygulamaların büyük bölümü de telefonlara sıcaklık problemi yaşatabiliyor. Bunun için uygulama listesini açıp kontrol etmekte yarar var. Sonuçta kötü amaçlı yazılım geliştiricileri, cihazın sağlığıyla ilgilenmek yerine verilerinize odaklanıyor. Yani telefonunuzun ısınmasını çok da önemsemezler.

Uygulama listenize, kendi yüklediğiniz ya da yüklemediğiniz uygulamalara göz atın. Eğer gereksiz bir uygulama görürseniz kaldırın. Ayrıca son dönemlerde yüklediğiniz bir uygulama sonrasında yavaşlama ve aşırı ısınma sorunu yaşıyorsanız bu uygulamayı da kaldırmanız şart.

Telefon Kılıfı Ya Da Koruyucu Varsa Çıkarın

Üst seviye telefonlar farklı materyaller içerse de giriş ve orta seviye modellerde çoğunlukla kasa malzemesi olarak plastik tercih ediliyor. Ancak plastik malzeme tahmin edebileceğiniz gibi aşırı ısınabiliyor. Ama kılıf ya da koruyuculara da dikkat etmek lazım. Telefonu tamamen kapatan deri kılıflar ortam sıcaklığını da göz önünde bulundurduğunuzda aslında telefonun aşırı ısınmasına sebep olabilir.

Batarya Ve Şarj Kablosunu Kontrol Edin

Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus batarya ve şarj kablosu. Eğer çok uzun süredir aynı telefonu kullanıyorsanız bataryası artık zayıflamaya başlamış olabilir. Bu hem şarjın kısa süre içinde bitmesine sebep olabileceği gibi hem de aslında şarj sırasında çeşitli problemler çıkarabilir. Benzer durum kablo için de geçerli. Hem Apple hem de Android telefonlar için orijinal kabloları kullanmak elzem. Mümkün değilse de mutlaka şarj aleti ve kabloların onaylı bir sertifika içermesi gerekiyor.

Telefonlar Nasıl Soğutulur?

Baştaki bilgisayar örneğinden gidecek olursak aşırı ısınmanın akıllı telefonlarda da performans kaybı oluşturacağından bahsedebiliriz. Bu tip durumlar için birkaç farklı öneri paylaşıyoruz

  • Kılıf ya da koruyucu varsa çıkarın.
  • Tüm bağlantıları devre dışı bırakmak için uçak moduna geçin.
  • Güneş altındaysa telefonu gölgeye bırakın.
  • Serin bir ortamda sıcaklığı düşürmeye çalışın. Fakat buzdolabı ya da dondurucu gibi ev eşyalarnı bu serinletme için kullanmayın.
  • Ekran parlaklığını azaltın.

Tüm bunları yaptıktan sonra aşırı ısınmayı önlemek için aşağıdakileri de deneyin:

  • Pil Tasarrufu modunu aktif edin.
  • Önemsiz dosyaları kaldırarak telefonunuzu temizleyin.