Anasayfa Makale Dikkatinizi Çekecek 5 Linux Dağıtımı

Dikkatinizi Çekecek 5 Linux Dağıtımı

Farklı amaçlara yönelik ve her sisteme hitap eden 5 Linux dağıtımını bu yazımızda sizler için derledik.

Tıpkı Windows ve MacOS gibi, çok uzun zamandır var olan üçüncü bir işletim sistemi de Linux’tur. Linux işletim sistemi 1991 yılında, günümüze kadar platforma başlıca katkı sağlayan Linus Torvalds tarafından geliştirildi.

Bilmeyenler için; Linux genellikle “dağıtım” olarak adlandırılan ve çok sayıda çeşitliliğe sahip açık kaynak kodlu bir işletim sistemi ailesidir. “Açık kaynak kodlu” kelimesi; her Linux kullanıcısının, Linux’un kendi özelleştirilmiş versiyonunu ücretli veya ücretsiz olarak değiştirme ya da yeniden dağıtma hakkına sahip olduğu anlamına geliyor.

Linux işletim sisteminin; “Linux Kernel” olarak adlandırılan çekirdeği evrensel bir motor olarak nitelendirilebilir. Kullanıcılar isteklerine ve gereksinimlerine göre arzu ettikleri özellikleri kişiselleştirme seçeneğine sahiptir. Açık kaynak kodlu yazılımların doğası gereği Linux çekirdeği; birkaç kurum tarafından ve hatta kendi dağıtımlarını geliştiren küçük geliştirici grupları tarafından kullanıldı. Yüzlerce kayıtlı Linux dağıtımlarından göz atmanız gereken en iyi 5 seçeneği bu yazıda bir araya getirdik.

Deepin OS

Deepin OS en şık görünen Linux dağıtımlarından biridir. Deepin OS; çok çekici ve estetik bir görünüm sağlayan, yarı saydam animasyon ve panellerden yararlanıyor. İşletim sisteminin geliştirilmesi, Çinli bir yazılım kuruluşu olan Wuhan Deepin Technology tarafından sağlanıyor.

Geliştirilmiş bir kullanıcı arayüzüne sahip olmasının yanı sıra Deepin OS’in kurulumu da çok kolaydır. Kurulum paketinde Deepin Paket Yöneticisi, Deepin Terminal, Deepin Movie, Deepin Yazı Tipi Yöneticisi, Deepin Sistem Monitörü dahil olmak üzere yerleşik çeşitli temel uygulamalar da mevcuttur.

Özellikle görselliğe önem veren kullanıcıların ilgisini çekebilecek Deepin OS’i bu bağlantıyı kullanarak indirebilirsiniz. Feren OS bu Linux dağıtımının alternatifi olarak karşımıza çıkıyor.

Minimum / Önerilen Donanım :
CPU : Intel Pentium IV 2 GHz veya daha üstü
Bellek : 1 GB (Önerilen 2 GB)
Disk : 10 GB disk alanı

Manjaro Linux

Manjaro, şu anda en çok kullanılan Linux dağıtımlarından birisi olarak yer alıyor. Arch Linux’u temel alan Manjaro; temel olarak kullanım kolaylığına ve kararlılığa odaklanıyor. Manjaro, önceden yüklenmiş çok çeşitli araç ve yazılım uygulamaları ile birlikte gelen ve zengin özelliklere sahip bir dağıtım olarak karşımıza çıkıyor.

Manjaro Linux; kullanıcının istediği gibi seçebileceği çeşitli masaüstü ortamlarında sunuluyor. Cinnamon, Gnome, KDE ve XFCE bu seçenekler arasında yer alıyor. Manjaro’yu bu bağlantıyı kullanarak indirebilirsiniz. Ubuntu bu Linux dağıtımının alternatifi olarak karşımıza çıkıyor.

Minimum / Önerilen Donanım :
CPU : 1 GHz İşlemci, (önerilen HD Graphics)
Bellek : Önerilen 4 GB
Disk : 30 GB boş disk alanı

Elementary OS

Eğer bir Mac bilgisayarı kullandıysanız, Elementary OS ile kendinizi evinizde gibi hissedeceksiniz. Elementary OS; ilk olarak 2011 yılında “Jupiter” kod adıyla piyasaya sürüldü ve şimdi “Juno” adı verilen beşinci kararlı sürümüne ulaştı.

Basitleştirilmiş bir kullanıcı arayüzüne ek olarak, Ubuntu LTS’i temel aldığı için oldukça kararlı bir sisteme sahiptir. Çocuklar ya da Linux ile yeni tanışan kullanıcılar için bu işletim sistemi öğrenmesi kolay bir seçenek olarak ortaya çıkıyor. Üstelik, Elementary OS genişletilmiş ebeveyn kontrol ayarları sunuyor. Dolayısıyla, ebeveynler, isterlerse istenmeyen yazılımlara veya web sitelerine erişimi iptal edebiliyor.

Elementary OS’i indirmek için bu bağlantıyı kullanın ve “Custom” ödeme miktarını seçerek 0 değerini girin. Edubuntu, bu Linux dağıtımının alternatifi olarak karşımıza çıkıyor.

Minimum / Önerilen Donanım :
CPU : Intel i3 veya eş değeri çift çekirdekli 64-bit işlemci
Bellek : 2 GB’dan fazla RAM (Önerilen 4 GB ve fazlası)
Disk : 15 GB boş disk alanı

Parrot OS

Bilgisayar güvenliği ile ilgileniyorsanız; güvenlik açıklarını test etmek için siber güvenlik uzmanın da kullandığı temel işletim sistemi haline gelen Kali Linux’u biliyor olmalısınız. Parrot OS; çeşitli ayırt edici unsurlara sahip olan, bu alandaki yeni bir işletim sistemidir.

Parrot OS, daha düşük donanımlara sahip bilgisayarlarda çalışmak üzere tasarlanmıştır ve 320 MB RAM’e sahip bir bilgisayarda bile çalışabilir. Dikkat çekici bir şekilde, bu işletim sisteminde yürütülen tüm işlemler sandbox özelliği içeren bir alanda gerçekleşiyor. Böylelikle kullanılan kodlar izole ediliyor ve diğer programların müdahale edecek şekilde iletişim kurması engelleniyor.

Parrot OS’i bu bağlantıyı kullanarak indirebilirsiniz.

Minimum / Önerilen Donanım :
CPU : Çift çekirdekli x86 veya 64-bit İşlemci
Bellek : 2 GB RAM
Disk : 40 GB boş disk alanı

Puppy Linux

Eskimiş donanımları olan, on yıllık bir bilgisayarınız varsa ancak bu bilgisayarı devre dışı bırakmak istemiyorsanız; Puppy Linux OS iyi bir çözüm olarak karşınıza çıkıyor. Bu hafif Linux dağıtımı, RAM’i 256 MB olan bir bilgisayarla bile sorunsuz çalışıyor.

Puppy Linux, grafik animasyonlar gibi eski sistemleri yoracak detayları ortadan kaldırarak hızlı ve saf bir deneyim sunuyor. Ayrıca, Puppy Linux’u bir USB belleğe yükleyebilir ve kurulum yapmadan ortak bir bilgisayarda da çalıştırabilirsiniz. Veri gizliliğinin büyük bir endişe kaynağı olduğu günümüzde, Puppy Linux bu açıdan bir kurtarıcı olabilir.

Puppy Linux’u bu bağlantıyı kullanarak indirebilirsiniz. Lubuntu da iyi bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.

Minimum / Önerilen Donanım :
CPU : Pentium 900 MHz
Bellek : 256 MB RAM
Disk : 6GB Disk Alanı veya USB Bellek

Yazımızda belirtilen tüm Linux dağıtımlarını indirmek ve kullanmak ücretsiz. Ancak, onları geliştiren kuruluşlar ya da geliştiriciler bağış kabul ediyorlar. Bu nedenle bu dağıtımlar sizin için faydalı olduysa, web sitelerine küçük bir miktarda bağış bırakmak da projelerin devamlılığı açısından önem taşıyor.