Anasayfa Haber Bülten LG, Dünyanın İlk 8K OLED TV’sini Piyasaya Sunmaya Hazırlanıyor

LG, Dünyanın İlk 8K OLED TV’sini Piyasaya Sunmaya Hazırlanıyor

LG Electronics, dünyanın ilk 8K OLED TV’sini (model 88Z9) ve LG 8K NanoCell TV’sini (model 75SM99) bu ay satışa sunuyor.

LG’nin 8K TV’leri, Uluslararası Görüntü Metroloji Komitesi (ICDM) tarafından belirlenen Bilgi Görüntüleme Ölçümleri Standardı (IDMS) tarafından belirtilen çözünürlük ölçüm kriterlerinin üzerine çıkıyor. Bu standarda göre, bir ekranın belirtilen çözünürlüğü, yalnızca belirli bir piksel sayısını karşılamaya veya aşmaya bağlı değil, aynı zamanda belirtilen çözünürlüğü sağlamak için bu piksellerin birbirinden yeterince ayırt edilip edilmeyeceğine de bağlı.

ICDM, komşu piksellerin birbirinden ne kadar ayırt edilebilir olduğunu doğru ve nicel olarak tanımlayan Kontrast Modülasyonu (CM) ölçümünü tanımlıyor. ICDM, herhangi bir TV ekranının piksel sayısıyla gösterilen çözünürlüğü sağlayabilmesi amacıyla, görüntülerde yüzde 25, metindeyse yüzde 50’lik bir eşiği aşması için minimum CM değerini istiyor. Bu gerekli eşiklerden daha düşük CM değerine sahip bir 8K TV, gerçekte yeterli sayıda (7.680 x 4.320) piksel olmasına rağmen, gerçek 8K görüntü veremiyor. Endüstri standartlarına uygun olarak yapılan testler, hem LG SIGNATURE OLED 8K, hem de LG 8K NanoCell TV’lerin yüzde 90 aralığında CM değerlerine ulaşarak, izleyicilerin LG 8K’lı yayınlarında, 8K içeriğindeki tüm ek detaylarını deneyimleyebileceklerini ön görüyor.

Dünyanın ilk 8K OLED TV’si olan 88 inç LG SIGNATURE OLED 8K TV (model 88Z9), Full HD’de piksellerin 16 katına eşdeğer 33 milyon kendinden yayılan pikselle 8K Ultra HD çözünürlük (7.680 x 4.320) sunuyor. Bu da UHD TV’lerin 4 katı anlamına geliyor.

Her iki 8K TV de, dördüncü seviyeden altıncı seviyeye kadar yükseltilmiş gürültü azaltma özelliklerine de sahip. Tüm bunların sonucunda, yerel 4K (3.840 x 2.160) veya Full HD’den (1.920 x 1.080) içeriği dönüştürürken kesintisiz 8K’lık bir resim elde ediliyor. Bu işlem LG’nin ikinci nesil α (Alpha) 9 Gen 2 8K akıllı işlemcisi tarafından geliştiriliyor. LG’nin çipi, derin öğrenme teknolojisini kullanarak görüntü ve ses kalitesini yükseltiyor ve geniş bir veritabanına erişim sağlayarak kaynak kalitesini tanıma ve her türlü içeriği en iyi duruma getirme olanağı sağlıyor.

LG 8K OLED TV ve 8K NanoCell TV, unutulmaz, sinematik izleme oturumlarını garanti etmek için, 4K’ya kadar Technicolor tarafından Dolby Vision ve Advanced HDR, 4K’ya kadar HLG ve HDR 10 ile, 8K’ya kadar olan HDR desteğini içeren Cinema HDR özelliğine de sahip. LG ayrıca, izleyicilerin saniyede 60 kare hızında 8K içeriğin keyfini çıkarmasını sağlayacak HDMI 2.1 özelliklerini destekleyen dört bağlantı noktası sağlayarak 8K TV’lerini geleceğe uygun hale getiriyor. LG 8K TV’ler ayrıca otomatik düşük gecikmeli mod (ALLM), değişken yenileme hızı (VRR) ve gelişmiş ses dönüş kanalı (eARC) ile de uyumlu.

Daha da kolaylık sağlamak için, hem 88Z9, hem de 75SM99 modelleri Apple AirPlay 2 ve HomeKit’i destekleyecek ve 140’ın üzerinde pazarda satışa sunulacak.