Anasayfa Makale Fiziksel Tuşları Çalışmayan Android Telefonlar Nasıl Kullanılır?

Fiziksel Tuşları Çalışmayan Android Telefonlar Nasıl Kullanılır?

Professional business woman working with smartphone, Doing finance on laptop, document graph and analysis business strategy to development profit.

Herhangi bir sebeple fiziksel tuşları çalışmayan akıllı telefonlar aslında uygulama desteğiyle aynı görevleri yerine getirebiliyor.

Akıllı telefonlardaki fiziksel düğmeler gün geçtikçe azalıyor. Ama telefonu açmak ve sesi şiddetini ayarlamak gibi temel işlevler yine de bu tip tuşlarla gerçekleşiyor. Günde yüzlerce kez dokunduğumuz bu tuşlar da aslında mekanik yapıları sebebiyle zamanla aşınabiliyor.

Android telefonlardaki düğmeler çalışmıyorsa bazı kontroller gerçekleştirilemiyor. Ama henüz servisin yolunu tutmak için çok erken. Arızalı tuşlara dokunmadan da telefonda aynı görevleri farklı şekillerde gerçekleştirmek mümkün.

1- Tuşların Gerçekten Çalışmadığını Kontrol Edin

İlk seçenek aslında her zamanki gibi testle başlıyor. Olası yazılımsal hatalara karşı fiziksel tuşların gerçekten çalışıp çalışmadığını kontrol etmek gerekiyor. Tuşların çalışmadığına emin olduktan sonra temel sorun giderme adımlarına geçebilirsiniz.

Telefonunuzu Yeniden Başlatın

Telefonu baştan başlatmak aslında çok basit bir çözüm gibi görünse de yazılımsal problemleri ortadan kaldırabiliyor. Tüm arka plan servislerini kapatıp yeniden açan sistem, herhangi bir uygulamada yaşanan sıkıntıları çözebiliyor.

Eğer telefonunuzdaki fiziksel güç tuşu telefonu kapatmanıza ya da tekrardan açmanıza imkan tanımıyorsa Google’ın Erişilebilirlik Paketi uygulamasını indirebilirsiniz. Kurduktan sonra Ayarlar / Erişilebilirlik / Erişilebilirlik Menüsü seçeneğini etkinleştirin. Ardından gezinme çubuğundaki kısayollar yardımıyla Güç / Yeniden Başlat seçeneğiyle bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Android Accessibility Suite (Google Play)

Güvenli Modda Açın

Yazılım hatalarının fiziksel tuşlarda problem oluşturduğunu test etmenin bir başka yöntemi de telefonu güvenli modda başlatmak. Güvenli mod aslında çoğunlukla telefonunuzu varsayılan uygulamalarla açar. Yani tuşlarda problem oluşturan herhangi bir uygulama varsa bunlar devre dışı kalır. Eğer fiziksel düğmeler güvenli modda çalışıyorsa suçu son yüklediğiniz uygulamalarda arayabilirsiniz.

Çoğu yeni Android cihazda güvenli moda erişmek için fiziksel güç düğmesine basılı tutup açılan menüde ekrandan Kapat seçeneğine uzun basmak gerekiyor. Fiziksel tuşların tümünün arızalandığını düşündüğünüzde yukarıdaki yöntemle Erişilebilirlik üzerinden aynı işlemi yapabilirsiniz.

Fiziksel Düğmeleri Test Edin

Sorununuzun donanımsal olduğunu doğrulamanın çeşitli yolları var. Bunlardan biri de üçüncü taraf bir uygulamayla test yapmak. Bunun için Play Store’dan TestM isimli uygulamayı indirebilirsiniz. Uygulamayı başlatın ve Donanım öğesine dokunun. Ardından Donanımsal Düğmeler seçeneği üzerinden ekrandaki talimatları izleyin.

TestM (Google Play)

Fabrika Ayarlarına Dönün

Eğer bir yazılım hatası varsa telefonu sıfırlamayı da deneyebilirsiniz. Bunun için Ayarlar / Sistem / Gelişmiş / Sıfırlama yolunu izleyebilirsiniz. Fabrika ayarlarına dönerek sorunu düşük ihtimalle de olsa çözebilirsiniz.

2- Tuşların Etrafındaki Boşlukları Temizleyin

Telefonlar her zaman el altında oldukları için toz ya da kum gibi ince maddelerden etkilenebiliyorlar. Fiziksel tuşların arasına giren bir kum parçası bile tuşu basmanızı engelleyebilir. Bu yüzden tuşların çevresini kontrol edip temizleyin. Telefonu çizmemek için kürdan gibi maddeler kullanabilirsiniz. Ya da kompresör gibi kuvvetli cihazlarla da temizlik yapabilirsiniz.

3- Uygulama Desteğinden Yararlanın

Teknik servise gitmeden önce fiziksel tuşların görevlerini değiştirmek de fayda sağlayabilir. Bu kısımda da ek uygulamalar devreye giriyor.

Güç Tuşu Olmadan Telefonunuzu Kilitleyin Veya Açın

Güç düğmesi çalışmıyorsa ilk problem aslında telefonu uykudan uyandırmak. En iyi yol aslında telefonu uyandırmak için farklı bir yapılandırma seçeneğini daha önceden aktif etmek. Parmak izi sensörü ya da yüz tanıma özelliği varsa bu şekilde kilidi açabilirsiniz. Bunlar haricinde ise geriye çok az seçenek kalıyor.

Hareketleri tespit eden Gravity Screen isimli uygulama sayesinde telefonu kaldırdığınızda ekranın aktif olmasını sağlayabilirsiniz. Uygulama, cebinize ya da bir masanın üzerine koyduğunuzda ise telefonu kilitler.

Alternatif olarak ekran uyandırma sistemlerini de kullanabilirsiniz. Böylece ekrana çift tıkladığınızda aktif olmasını sağlayabilirsiniz.

Gravity Screen – On/Off (Google Play)

Yardımcı Ses Düğmesini Deneyin

Bu uygulama, telefonların arızalı ses düğmelerine basit bir alternatif arayan kişiler için ideal. Assistive Volume Button sayesinde sesi kısmak ya da açmak için ekrana çeşitli simgeler geliyor. Yani aslında işlemi doğrudan ekrandan halledebiliyorsunuz.

Assistive Volume Button (Google Play)

Sıvı Olasılığını Hesaba Katın

Telefonunuzun fiziksel düğmeleri bir sıvı kazasından sonra çalışmayı durdurmuş olabilir. Bu noktada tüm tuşların tamamen kuru olduğundan emin olmak gerekiyor. Artık son seçenek olarak teknik servisi de değerlendirebilirsiniz.

Ekranı Çalışmayan Android Telefonlar Nasıl Kullanılır?