Anasayfa Haber Facebook, Microsoft ve MIT Deepfake’e Karşı Birleşti

Facebook, Microsoft ve MIT Deepfake’e Karşı Birleşti

Facebook, 'deepfakes' ile mücadele etmek için Microsoft, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve diğer kurumlarla ortak oldu.

Facebook, deepfake ile savaşmak için Microsoft ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) başta olmak üzere belirli kurumlarla işbirliği sağladı.

Şirket, deepfake videoların tespit edilmesi ve profesyoneller tarafından denetlenilmesi için 10 milyon dolarlık bir taahhütte bulundu. 2017 yılından bu yana adını sıkça duyduğumuz deepfake, yapay zeka ya da öğrenen bir makine tarafından mevcut görüntülerin montajlanarak, video haline getirimesi anlamına geliyor. Bu özellik en çok ünlülerin ve tanınmış kişilerin skandal görüntülerinin internet üzerinden sızdırılması ile gündeme oturdu.

Deepfake avcıları toplandı

Teknoloji Şefi Mike Schroepfer’ın açıklamalarına göre, Deepfake Detection Challenge (DFDC)’nin kurulması için Facebook, AI, Microsoft Ortaklığı ile, aralarında Cornell Tech, MIT, Oxford Üniversitesi, California-Berkeley Üniversitesi, Maryland Üniversitesi, College Park ve Albany-SUNY Üniversitesi’nden akademisyenlerinin olduğu grup bir araya geldi.

Deepfake Detection Challenge, küresel anlamda internet dünyasından yayılan kurgu videoların, medyayı ve kamuoyunu yanlış yönlendirmemesi adına engelleyici ve önleyici yeni yollar sunacak. Aynı zamanda deepfake ile savaşmak için teşvik seti de uygulanacak, bu set içerisinde hibe ve ödüller yer alacak.

Schroepfer konu hakkında, “Bu veri setinde hiçbir Facebook kullanıcısı verisi kullanılmayacak. Ayrıca daha fazla katılımı teşvik etmek için mücadele etmek için araştırma işbirlikleri ve ödülleri de finanse ediyoruz. Toplamda, bu endüstri çapındaki çabayı finanse etmek için 10 milyon dolardan fazla para ayırıyoruz” şeklinde konuştu.

Yer ve zaman belirlendi

2019 Aralık ayında lansmanının yapılacağı DFDC, tanıtımı için Nöral Bilgi İşleme Sistemleri Konferansı’nda (NeurIPS)’de toplanacak.

Berkeley Üniversitesi Profesörü Hany Farid, “Bilgi çağından bilgi çağına geçmek için, gerçek olanı sahte olandan ayırmak, güvenilir içeriği güvenilmeyen içerikten ödüllendirmek ve gelecek nesli daha iyi dijital vatandaşlar olarak eğitmek için daha iyisini yapmalıyız” dedi.

MIT İstihbarat Araştırmaları Direktörü Antonio Torralba ise, “Bu rekabetin amacı, kurgulanan görüntüde ki kusurları tespit edebilen ve sahtekarlığın gerçeğe uygun temsilini açığa çıkarabilecek AI sistemleri oluşturmaktır” açıklamalarında bulundu.

Maryland Üniversitesi’nden Profesör Rama Chellappa, “İşlenmiş bilgiyi (metin, resimler, videolar ve ses) üretebilme konusundaki son gelişmeler göz önüne alındığında, manipüle edilmiş multimedya etkileri tespit edip hafifletebilecek yöntemler ve sistemler geliştirmek için araştırma topluluğunun açık bir ortamda tam olarak katılımına ihtiyacımız var” söylemleriyle dikkat çekti.

İlginizi çekebilir: Huawei Mate 30 Pro İşlemcisi Kirin 990 Tanıtıldı!