Anasayfa Haber Dijital Bilgiler DNA’da Saklanıyor

Dijital Bilgiler DNA’da Saklanıyor

Haifa’da çalışmalarını sürdüren Technion ve IDC araştırmacıları tarafından DNA’da dijital bilgilerin depolanması adına önemli adımlar atıldı.

Nature Biotechnology dergisinde yayınlanan bir makalede, araştırmacı grup, DNA üzerine yazma işlemlerinde önemli adımlar atıldığını açıkladı. Tek bir gramda 10 petabayt veya on milyon gigabayttan daha fazla bir miktarda bilginin depolandığı duyuruldu. İşlem teorik olarak, YouTube’da depolanan tüm bilgilerin tek bir çay kaşığı içinde saklanması anlamına geliyor.

Çevreye verilen zararı azaltıyor

DNA bilgi depolama işleminin programlanması, geleneksel bilgi depolama biçimlerine uygulanabilir bir alternatif sunuyor. Çalışma içeriğinde küresel karbon emisyonunun yaklaşık yüzde 2’sinden sorumlu olduğu için, küresel hava trafiğinin yaydığı emisyona benzer ve küresel elektrik tüketiminin yüzde 3’ünden – İngiltere’nin tüm elektrik tüketiminden daha yüksek bir oran- DNA bazlı bilgi depolaması sağlıyor. Bu nedenle sunucunun, karbon ayak izimizin azaltılmasına da yardımcı olacağı bildirildi.

Technion kurumuna göre, DNA bilgisinin depolanması için kullanılanlar gibi biyolojik-fiziksel işlemlerin ayrılmaz bir parçası olan hataların üstesinden gelmek için gelişmiş hata düzeltme mekanizmaları da geliştirdiğini açıkladı.

Biyoteknolojide yeni dönem

Bilgisayar Bilimleri Teknolojisi Fakültesi’nde araştırma öğrencisi olan Leon Anavy, “Yarattığımız benzersiz kodlamaya göre düzenlenmiş hata düzeltme kodlarının kullanılması sayesinde, yüksek verimli kodlamalar yaptık ve bilgileri başarıyla kurtardık” şeklinde konuştu. Anavy sözlerine şöyle devam etti, “Milyonlarca parçadan oluşan bir sistemde çalışırken, okumayı bozabilecek milyonda bir olay bile yaşanıyor. Dikkatli kodlama bu sorunların üstesinden gelmemizi sağladı.”

Araştırmacılara göre, makalede sunulan teknoloji, sentetik biyoloji ve biyoteknolojide ileri süreçleri düzenleme potansiyeline sahip olacak.

İlginizi çekebilir: Snapdragon Laptopa İlk Bakış: Samsung Galaxy Book S