Anasayfa Haber Intel, Pazar Payının Bir Kısmını AMD’ye Kaptırdığını İtiraf Etti

Intel, Pazar Payının Bir Kısmını AMD’ye Kaptırdığını İtiraf Etti

amd-intel

Intel’in Bulut Platformları ve Teknoloji bölümünün başkan yardımcısı Jason Grabe, AMD’ye pazar payı kaptırdıklarını dolaylı olarak onayladı.

AMD, Zen mimarisi ile son yıllarda büyük bir geri dönüş yaşadı. Intel’in uzun süredir tek başına at koşturduğu x86 işlemci pazarı, Zen sayesinde tıpkı 2000’li yıllarda olduğu gibi fiyat performans savaşlarına ev sahipliği yapmaya başladı. Intel başlarda son kullanıcılarda oluşmuş olan marka sadakati ve “Intel işlemciler uzun vadede daha sağlam. Hem AMD işlemciler kadar ısınmıyorlar.” gibi algılardan faydalanabileceğini düşünüp marka değerine güvenmiş olsa da, bu güvenin yavaş yavaş yıkıldığına şahit olduk. Zen işlemciler beklentilerin üstünde performans göstererek kısa zamanda son kullanıcıların gözdesi haline geldi.

İşlemci piyasasında marka değerinizi sağlama alabilmek için en hızlı işlemciye sahip olmak önemli bir reklam aracı. O işlemciyi ne kadar sattığınızın, ya da kaça sattığınızın bir önemi yok. Önemli olan tüketicinizin sizin markanızın en iyi marka olduğuna inanması. Yoksa onun firmanıza karşı olan sadakatini zedelersiniz. Çünkü marka değeri satış yaptırır.

Intel’in bu bağlamda AMD’den çekinmeye başladığına ilk kez Threadripper işlemcilerin piyasaya çıkması ile açık bir şekilde şahit olduk. Intel sırf bu gelişmeye karşılık verebilmek için elindeki işlemci mimarisini modifiye ederek acele bir şekilde i9 serisini piyasaya sürmüştü.

Aradan geçen sürede AMD güçlü bir şekilde ilerlemeye devam etti. Öyle ki, Citi Global Teknoloji Konferansı sırasında Intel’in Bulut Platformları ve Teknoloji bölümünün başkan yardımcısı Jason Grabe bile pazar payı kaybettiklerini ve geri dönüş yapabilmek için agresifleşeceklerini belirtti:

“Eğer gezegendeki herhangi bir yerde işlemci satışı varsa, biz de o işin için olmak isteriz. Pazar segmentlerinden birine bakıp, tamam, bizi ilgilendirmediği için buradan çekiliyoruz demeyiz. Bütün segmentlerde agresif bir şekilde rekabet etmek isteriz. Son 6 ile 12 ay içinde stok sorunları yaşadığımız için, bazı alt segment mobil pazarlarda ve PC pazarlarında geri adımlar atmak zorunda kaldık. Stok sorunlarımızın üstesinden geldikçe, o alanlarda daha agresif hareket edeceğiz.”

Grabe ifadelerinde pazar kaybına uğramalarının sebebini stok sorunlarına bağladı ancak bu kaybın mobil ve PC tarafında gerçekleştiğini onayladı. PC marketindeki en büyük diğer oyuncunun AMD olduğunu düşünürsek, kendisi teknik olarak Intel’in AMD’ye PC tarafında pazar payı kaptırdığını itiraf etmiş oldu.