Anasayfa Makale Android Telefonlar İçin Karanlık Mod Özelliği Sunan Uygulamalar

Android Telefonlar İçin Karanlık Mod Özelliği Sunan Uygulamalar

Android’de işlerinizi kolayca halledebileceğiniz karanlık mod destekli uygulamalara yakından bakıyoruz.

Karanlık ortamlarda ekranlardan yayılan beyaz ışık epey rahatsız edici oluyor. Özellikle uykudan önceki süreçte telefonların aktif kullanıldığı düşünüldüğünde durum daha vahim hale geliyor. Bu noktada Apple tarafında Night Shift çözümü var. Android’de yine benzer şekilde ekranı sarartıp, ‘sanal mavi ışığın’ etkisini azaltarak gözleri rahatlatmak mümkün. Ama artık devreye karanlık mod ya da diğer adıyla gece modu özelliği de giriyor.

Son zamanlar orta ve üst seviye modellerde standart halini alan AMOLED ekranlar, koyu temalı uygulamayı kullandığınızda gözlerin yorulma sürecinde belirgin fark oluşturuyor. Bunun sebebi AMOLED ekranlarda LCD’lerin aksine koyu renkteki alanların aydınlatılmıyor oluşu. Dolayısıyla gözler rahatladığı gibi enerji tüketimi minimum seviyeye iniyor.

Aşağıdaki uygulamalar sayesinde karanlık mod özelliğini aktif olarak kullanabilir ve bahsettiğimiz şekilde verimliliği artırabilirsiniz.

Textra SMS

Textra aslında Android’in varsayılan SMS uygulamasına gelen bir alternatif olarak düşünülebilir. Karanlık tema bu özelliği en cazip kılan seçenekler arasında. Evet, Android 10 ile birlikte bu tip sistem uygulamalarında koyu tema kullanılabiliyor ama en yeni sürüme geçmemiş olanlar tercih edebilir.

Uygulamayı kurduktan sonra ayarlama için Ayarlar / Özelleştirme / Ekran Renkler / Karanlık kısmından gerekli düzenlemeyi yapabilirsiniz.

Textra SMS (Google Play)

Nova Launcher

Nova Launcher, aslında daha önceden de birkaç farklı dosya konusunda önerdiğimiz kişiselleştirme yapan bir uygulama. Böylece Android telefonlarda birçok farklı ayarlama ve görsel düzenleme yapılabiliyor. Ücretsiz olarak sunulduğu için deneyip, Android 10 öncesi işletim sistemlerinde pencereleri ya da sistemdeki diğer bölümleri koyu mod olarak ayarlayabilirsiniz.

Nova Launcher (Google Play) 

Solid Explorer

Android’de yüklü olarak gelen dosya yöneticisi beklentilerinizi karşılamıyorsa aslında Google Play’de ücretsiz olarak yararlanabileceğiniz birçok farklı uygulama mevcut. Bu noktada en mantıklı çözümlerden biri ise Solid Explorer. Siyah zeminle birlikte verimli bir kullanım sunan uygulama bu değişimi Ayarlar / Tema / Siyah ya da Otomatik Işık + Siyah bölümünden gerçekleştirebilirsiniz.

Solid Explorer (Google Play)

Weather Underground

Gerek Android gerekse iOS’taki varsayılan hava durumu uygulaması gayet sağlıklı çalışıyor. Ama yine de alternatif olarak üçüncü parti uygulamalara da göz gezdirmekte yarar var. Weather Underground’ın özellikle simsiyah tema üzerine yerleştirilen hoş simgelerle epey işlevsel olduğunu söyleyebiliriz.

Weather Underground (Google)

Shuttle Music Player

Play Music’ten biraz daha basit ve daha parlak bir temaya sahip Shuttle Music Player, yine alternatif sayılabilecek medya oynatıcılardan biri. Uygulama çok fazla zengin özellik sunmasa da temel gereksinimleri karşılıyor. Elbette dosya konumuzun asıl konusu olan karanlık mod da destekleniyor.

Shuttle Music Player (Google Play)

Android for VLC

VLC, belki de en yetenekli medya oynatıcılardan biri. Hem masaüstünde hem de mobil uygulama desteğiyle en çok kullanılan alternatiflerden biri. Bu uygulama içinde de doğrudan koyu modu seçebilir; medya dosyaları arasında gezerken gözlerinin daha az yorulmasını sağlayabilirsiniz. Ayarlar / Arayüz / Karanlık Tema Etkinleştirme bölümünden gerekli düzenlemeyi yapabilirsiniz.

Android for VLC (Google Play)

Gboard

Klavye uygulamaları da çok önemli. Android’in standart klavyesinin tekrardan markalanıp Gboard haline gelmesinden sonra artık arama çubuğu da bu klavyeye entegre edilmiş durumda. Yeni eklenen tema desteği de benzer şekilde kullanıcıları heyecanlandıran detaylardan biri. Ayarlamayı yapmak için G düğmesine dokunduktan sonra tema üzerinden gerekli ayarlamayı yapabilirsiniz. Alternatif olarak SwiftKey de kullanabilirsiniz.

Gboard (Google Play)
SwiftKey (Google Play)

Pocket

Pocket, hem masaüstü hem de mobil platformlardaki en iyi okuma araçlarından biri. Herhangi bir web sayfasını ‘sık kullanılanlar’ mantığıyla doğrudan kaydetmeye ve sonrasında medya dosyalarından arındırılmış şekilde okumaya yarayan uygulama, metinlere odaklanma açısından büyük önem taşıyor.

Pocket (Google Play)

Feedly

Çok fazla web sitesi, haber kaynağı ya da içerik üreticisi takip ediyorsanız bunları daha düzenli hale getirmek için Feedly gibi RSS okuyuculardan yararlanabilirsiniz. Bu kaynaklardan içerikleri takip ederken ve özellikle de uzun metinleri okurken siyah temanın büyük avantaj sağladığını söyleyebiliriz.

Feedly (Google Play)

Monospace

Basit bir not alma uygulaması isteyenler için Monospace epey başarılı bir çözüm. Minimal ve hızlı olmasının yanı sıra karanlık tema özelliği de sunuyor. Üstelik ücretsiz.

Monospace (Google Play) 

Google Play Kitaplar

Son olarak Google Play Kitaplar’dan da bahsetmek gerekiyor. Yine Feedly’deki gibi bu uygulamada da karanlık mod özelliği yer alıyor ve uzun makaleleri okurken göz yorgunluğunu önemli oranda azaltıyor. Ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Google Play Kitaplar (Google Play)

Aslında karanlık mod özelliğini destekleyen daha onlarca farklı işlevsel uygulama var. Ama büyük bir bölümü herkes tarafından biliniyor. Dolayısıyla kenarda köşede kalmış bu tip uygulamaların rehber için daha uygun olduğunu düşündük.