Anasayfa IFA IFA 2019 Ekran Kartlı NAS Cihazı! Synology DVA 3219

Ekran Kartlı NAS Cihazı! Synology DVA 3219

Ekran Kartlı NAS Cihazı! Synology DVA 3219 - IFA 2019

Yapay zeka destekli ve GTX 1050Ti ekran kartlı bir NAS cihazı var karşımızda. Network Attached Storage yani ağa bağlı depolama cihazlarında bu donanımlar ne işe yarıyor peki? Bakalım…

IFA’nın en ilginç ürünlerinden biri de Synology standında gördüğümüz DVA 3219 oldu. İlk gözümüze çarpan klasik NAS cihazlarından farklı olarak içerisinde Nvidia GeForce GTXx 1050Ti ekran kartı bulunması.

Peki neden ekran kartı var? NAS ile GTA 5 oynamak için değil elbette. Yapay zeka işlemleri için kullanılan bu ekran kartı, görüntü analizinde kullanılıyor. Gerçek zamanlı olarak 4 farklı kameradan gelen görüntüyü analiz eden DVA 3219, pek çok farklı yeteneğe sahip.

Örneğin dükkana, AVM’ye kaç kişi girdi, kaç kişi çıktı? Kamera, belirlenen alandan geçen insanları sayabiliyor. Giriş ve çıkış kapılarına konumlandırılan kameraların görüntülerine bakarak bunu algılayabiliyor.

Derin algılama özelliği vurgulanan önemli bir nokta. Model adındaki DVA Deep Video Analytics yani Deep Video Analytics: Derin video analizi anlamına geliyor. 32 de 32 kamera destekli olduğunu ifade ediyor. Elbette modellere ve güçlerine göre gerçek zamanlı analiz yetenekleri değişiyor.

140 Markanın 7200 kamerası ile uyumlu. Klasik NAS işlemvleri yanında NVR yani Network Video Recorder, ağdan video kayıt cihazı işlevi sunuyor. DVA kısmına dönersek, klasik video analizleri ağaç dallarının hareketinde ya da çitten atlayan bir köpekte de alarm verebiliyor. Derin analiz yapabilen bu cihaz, cansız nesneler ile canlıları ayırt edebildiği gibi, çitten atlayan bir kedi, köpek ya da sincap için alarm çalmıyor. Ama çitten atlayan bir insansa, hareket eden ağaç dalları değil de bir kişi ise alarm veriyor.

Benzer şekilde havalimanında bırakılan bir çanta, bırakılmaması gereken bir yerde duruyorsa, belirlenen süre sonunda yine uyarı verebiliyor. Bu uyarıyı örneğin güvenlik ekibine mesaj göndermek üzere ayarlarsanız, şüpheli paket ihbarını otomatik hale getirmek mümkün oluyor.

Daha basit bir kullanım senaryosu ele alırsak, dükkanın önüne park ederlerse yine belirlenen alana giren aracı görüp uyarabiliyor. Biz de çıkıp gerekli durumda “Oraya mal gelecek kardeşim park etmeyin” diyebiliyoruz, ya da tam tersi bu durum başımıza gelebiliyor. Yapay zekanın yararları bu tür durumlarda bariz ortada.

Tüm IFA haberleri ve videoları…
IFA Sponsorumuz Mediamarkt…
Güncel ağ ürünlerini MediaMarkt‘an satın alabilirsiniz…