Anasayfa Haber MIT Tarafından En Siyah Malzeme Geliştirildi

MIT Tarafından En Siyah Malzeme Geliştirildi

En Siyah Malzeme

MIT kazara bugüne kadarki en siyah malzemeyi üreterek herkesi şaşırtmayı başardı.

MIT mühendisleri daha önce duyurulan her şeyden çok daha siyah bir malzeme geliştirdiklerini açıkladı. “En Siyah Siyah” olarak tanımlanan bu en siyah malzeme için önceki kayıtlardan 10 kat daha karanlık tanımlaması yapılıyor.

Materyalin oluşturulması içinse hizalanmış karbon nanotüpler ya da klorla CNT’ler kullanılmış. CNT ise klorla oyulmuş alüminyum folyodan oluşan bir yüzey üzerinde büyütülen mikroskobik karbon filament olarak ifade ediliyor. Mühendisler folyonun gelen ışığın en az yüzde 99.995’ini yakalayabildiğini söylüyor. Yeni materyalin bir sanat sergisinin parçası olarak sergilendiğini de belirtelim.

Eser, MIT Havacılık ve Uzay Bilimleri profesörü Brian Wardle ve MIT Sanat, Bilim ve Teknoloji misafir sanatçısı Diemut Strebe iş birliğinde ortaya çıkmış. Bunun için 2 milyon dolar değerindeki 16.78 karat doğal sarı elmas üzerine ultra siyah CNT malzemenin kaplandığı paylaşılıyor. Değerli taşın parlak sarı görünümünden bir anda düz siyah bir boşluğa dönüşmesi haliyle görenleri şaşırtıyor. Bileşenin uzay teleskoplarının yörüngesel güneş sistemi dışındaki gezegenleri tespit etmelerine yardımcı olmak için istenmeyen parlamayı azaltan optik karıştırıcılarda kullanılabileceği kaydediliyor.

Birçok bilimsel gelişme gibi bu malzemenin ortaya çıkışının da kazara olduğunun altı çiziliyor. Projedeki bilim insanlarının termal ve elektriksel özellikleri artırmak için alüminyum gibi elektriksel malzemelerde karbon nanotüpleri büyütmenin yollarını aradığı sırada, alüminyum üzerindeki oksit tabakasını çıkarmak isterken klorürün oksit tabakasını çözebildiği keşfedilmiş. Oksit tabaka folyodan çıkarıldığında ise CNT’ler malzemenin üzerinde normalden çok daha düşük sıcaklıklarda büyümüş ve aşırı siyah malzeme ortaya çıkmış.

İlginizi çekebilir: NASA, Astronot Adaylarını Ay İçin Hazırlıyor