Anasayfa Makale Android’deki Vivaldi Tarayıcısının En Gelişmiş Özellikleri

Android’deki Vivaldi Tarayıcısının En Gelişmiş Özellikleri

Android’de web tarayıcılar söz konusu olduğunda kullanıcıların artık her zamankinden daha fazla seçeneği var. Yani Google Chrome ile sınırlı kalmak zorunda değilsiniz. Mozilla Firefox, Opera, Maxthon ve Puffin gibi ek uygulamalar mevcut. Ayrıca bir süredir Windows ve Mac OS’ta yer alan Vivaldi de benzer şekilde Android’de kullanılabiliyor. Birkaç hafta önce Google Play’e eklenen bu web tarayıcı bir dizi gelişmiş özellik sunuyor.

Masaüstündeki Her Şeyi Senkronize Edin

Kullanıcıların büyük bölümü şifreler, yer imleri ya da diğer bileşenleri masaüstü ve mobil platformlar arasında senkronize ediyor. Böylece masaüstünden sık kullanılanlara kaydedilen herhangi bir web sitesi diğer platformlarda da görülebiliyor. Bu noktada aslında Vivaldi epey başarılı. Çünkü hem masaüstü hem de mobil platformlarda açık sekmelere dahi hızlıca atlanabiliyor.

Vivaldi’nin hem mobil hem de masaüstü sürümlerinde bulut simgesine tıklayarak bu işlemi gerçekleştirebilmek mümkün. Böylece diğer cihazlarda o an açık olan sekmeler de karşınıza gelir. Ayrıca güvenlik konusunda da şüphe duymanıza gerek yok. Çünkü senkronizasyon uçtan uca şifrelemeyle korunuyor.

Hızlıca Not Alın

Google Chrome, Mozilla Firefox ya da diğer web tarayıcılarında çeşitli eklentiler sayesinde not alabilmek mümkün. Ancak Vivaldi’de not alma biraz daha kolay. Web sayfalarından bir şeyler araştırırken bir yandan da web tarayıcıya notlarınızı ekleyebilir ve diğer cihazlarınızda bu notlarınıza ulaşabilirsiniz. Bunun için panellere dokunup Notlar kısmına erişmek yeterli. Ardından sağ altta yer alan simgeyle yeni bir not oluşturabilir ya da mevcut notları düzenleyerek ekleme ve çıkarmalar yapabilirsiniz.

Elbette şimdiye kadar karşılaştığınız en gelişmiş notlar uygulaması değil. Ama yine de tarayıcı arabirimi üzerinden bu işlemi gerçekleştiriyor olmak gayet güzel. Üstelik herhangi bir web sitesinde metinleri seçip ‘Nota kopyala’ düğmesine tıkladığınızda yine bu cümleleri de notlarınız arasına ekleyebilirsiniz.

Sık Kullanılan Sitelerde Hızlı Arama Yapın

Opera’nın eski CEO’su Jon Stephenson von Thtzcher tarafından geliştirilen Vivaldi, sık kullanılan web sayfalarında hızlı bir şekilde arama yapmayı da sağlıyor. Böylece aslında daha önce kategorik bir şekilde listeye eklenen web siteleri arasında sorgulama yapmak kolaylaşıyor. Aynı zamanda bu sayfaları özelleştirmek de mümkün. Tek bir cihazdaki düzenleme aslında hesabın giriş yapıldığı diğer tüm aygıtlarla da senkronize ediliyor.

Tüm Web Sayfasının Ekran Görüntüsünü Alın

Birçok web tarayıcısı eklentisi ekran görüntüsü alırken yalnızca belirli bölümleri kapsıyor. Yani sadece ekranda görünen kısmın görüntüsünü kaydediyor. Ancak Vivaldi, sayfanın uzunluğu fark etmeksizin aşağı doğru kaydırarak ekran görüntüsünü tam boy olarak kaydediyor. Bu da aslında uzun makaleleri ekran görüntüsü kaydedip çevrimdışı olduğunuz durumlarda okuyabileceğiniz anlamına geliyor. Elbette sonradan okumak için PDF olarak kaydetmeyi de seçebilirsiniz ama bu da bir diğer yöntem.

Sekmeleri Kontrol Altına Alın

Web tarayıcılarda açılan bolca sekme odaklanmayı güçlendirdiği için bir süre sonra çalışmayı engelleyebiliyor. İşte bu yüzden sekmeleri optimize etmek ve kategorilendirmek çok önemli. Google Chrome başta olmak üzere diğer web tarayıcılarda da yer alan sekme yönetimi, Vivaldi’nin de en önemli özelliklerinden biri. Uygulamada, sekmelere genel bakış ekranı haricinde açık sekmeler, özel sekmeler, senkronize edilmiş sekmeler ve yakın zamanda kapatılan sekmeler gibi farklı bölümler yer alıyor. Bu seçenekler arasında yalnızca bir parmak kaydırma hareketiyle kolayca geçiş yapılabiliyor.

Elbette yanlışlıkla kapatılan herhangi bir sekme için geri alma özelliği de sekme kontrolleri arasına eklenebilir. Vivaldi’nin diğer Android web tarayıcılarından belirgin farklarından bir diğeri de sekmeyi mevcut durumda açık olan başka sekmelerden klonlama. Böylece sayfa içlerindeki bağlantılara tıklayarak ilerlediğinizde klonladığınız sekmeler aynı şekilde kalıyor ve web sayfasının ilk haline ulaşmak kolaylaşıyor.

Google Chrome şu an hem masaüstü hem de mobil platformlarda en çok tercih edilen web tarayıcı. Ancak alternatif arayanlar için Vivaldi’nin epey başarılı olduğu söylenebilir.