Anasayfa Haber 8K Ultra HD TV Standartları Belirlendi

8K Ultra HD TV Standartları Belirlendi

8K Ultra HD TV Standartları

Consumer Technology Association, 8K Ultra HD TV standartları için açıklama yaptı.

Consumer Technology Association (Tüketici Teknolojileri Birliği) tarafından 8K Ultra HD (UHD) televizyonlar için resmi endüstri ekran çözünürlüğü ve logosu duyuruldu. 8K Ultra HD TV standartları için yapılan duyuruda, 8K rozetini taşıyacak televizyonların 7680 x 4320 piksel destekli en az 1 veya daha fazla HDMI girişi sunması gerekiyor. Ayrıca, 10 bit derinlik ve saniyede 24, 30 ve 60 kare oranı için destek sağlanması ve 33 milyon aktif piksel sunması şartlar arasında.

Yeni çözünürlükte SD, HD ve 4K videoların 8K çözünürlüğe yükseltilmesi de mümkün olacak. 8K ekranların 4K UHD ile kıyaslandığında 4 kat daha fazla detay sunduğunu ve standart HD’den 16 kat daha keskin olduğunu belirtelim. Bu sayede 8K içerikler olmadığında görüntünün kötü olmasının önüne geçilmiş olunacak. ITU-R BT.2100 tarafından belirtilen şekilde HDR transfer fonksiyonları ve kolorimetreye; ve HDCP v2.2 veya eşdeğer içerik korumasına da bağlı kalınması gerekiyor.

8K sertifikasyon programına katılımın tamamen isteğe bağlı. Öte yandan üreticilerin 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren ürünlerine yeni 8K logosunu yerleştirmek için bu programa katılmak isteyeceğine kesin gözüyle bakabiliriz.

Consumer Technology Association tahminlerine göre 2019 içerisinde ABD’de 175 bin 8K UHD TV satılacak. Elde edilecek gelirin ise 734 milyon dolar olacağı ön görülüyor.

İlginizi çekebilir: Dünyanın ilk 8K OLED TV’si LG’den: 88Z9 8K OLED TV İlk Bakış