Anasayfa Video Android Telefonlarda Elder Scrolls III: Morrowind Oynama Rehberi

Android Telefonlarda Elder Scrolls III: Morrowind Oynama Rehberi

Bu makalemizde Android telefonlarda, Elder Scrolls III: Morrowind’i nasıl çalıştıracağınızı göstereceğiz.

Bethesda RPG’lerini sevenler için, 2002 yılında çıkan Elder Scrolls III: Morrowind kalplerde ayrı bir yere sahiptir. Bu sevgiyi bir adım ileri taşıyan bazı yetenekli ve tutkulu programcılar, Android telefonlarda Morrowind oynayabilmeyi sağlayan Open Morrowind projesini hayata geçirmişler. Üstelik tüm kontroller dokunmatik ekrana göre ayarlanmış şekilde ve mod desteği ile!

Open Morrowind, oyun için C++ ile baştan yazılan bir oyun motoru projesi. Bethesda’nın senelerdir ısrarla kullanmaya devam ettiği oyun motorunun ne kadar problemli olduğu bir sır değil.

İşte Open Morrowind projesi tersine mühendislikle oyunu bu motordan kurtarıp, çoklu platformlarla uyumlu hale getiriyor. Ayrıca oyunu bu antika Bethesda motorunun sebep olduğu hatalar ve kısıtlamalardan da kurtarmayı amaçlıyor. OpenMorrowind motoru Windows, Linux, Mac ve Android’de native olarak çalışabilme yeteneğine sahip. Yani port değil, gerçek çoklu platform desteği getiriyor.

Bunun yanı sıra tamamen yasal, çünkü oynayabilmek için hala Morrowind’in orijinal bir kopyasına sahip olmanız gerek. Open Morrowind projesi orijinal oyunun kodları, grafikleri, sesleri gibi telifli materyallerini içermiyor. Oyunun kaynak dosyalarının konumunu Open Morrowind’e gösteriyorsunuz, Open Morrowind de bu dosyalara erişip kendi motoruyla oyunu çalıştırıyor. Bu sayede Bethesda ile hiç bir yasal sürtüşme içine de girmemiş oluyorlar.

Şimdi bunu nasıl çalıştırabileceğinizi anlatalım. Öncelikle telefonunuza Open Microwave isimli uygulamayı indirmeniz gerekiyor.

Open Microwave, Open Morrowind’in Android’de çalışmak üzere tasarlanmış açık kaynak kodlu bir versiyonu. Uygulama telefonunuza kurulduktan sonra tek ihtiyacınız olan Steam veya benzeri bir platformdan edindiğiniz Morrowind kopyası.

Morrowind Game of The Year Edition şu an Steam’de 30 TL civarında fiyatla satılıyor. Game of the year Edition oyunun resmi eklenti paketleri olan Bloodmoon ve Tribunal’ı da içeriyor.

Oyunu indirdiyseniz Steam’e gidip Morrowind’i kütüphane listenizde bulun ve üzerine sağ tıklayıp Özellikler penceresini açın. Oradan Yerel Dosyalar sekmesine ve bu sekme altındaki Yerel dosyalara gözat düğmesine tıklayın.

Şimdi telefonunuza bu dosyaları kopyalamanız gerek.

Bir dizin geriye gidip Morrowind klasörünü seçip kopyala diyoruz ve bilgisayarımıza bağladığımız telefonumuzun dahili belleğine yapıştırıyoruz. Oyunun içinde çok fazla ufak dosya olduğu için kopyalama işlemi 15 dakika kadar sürecektir.

İşlem bittikten sonra telefonumuzda Open Microwave uygulamasını açıp Game Files’a tıklıyoruz.

Oyunu nereye kopyaladıysanız, o konumu uygulamaya gösterin.

Eğer oyunu dokunmatik kontrollerle oynayacaksanız “Mouse Mode in Menus” seçeneğine gelip “Absolute Touch Controls” seçmenizi de öneririm. Oyun dokunmatik kontrollerin yanı sıra klavye/fare ve Xbox One gamepad desteğine de sahip.

Bu adımlardan sonra Morrowind artık çalışmaya hazırdır. Sağ alttaki mavi Oynatma tuşuna bastığınızda oyun açılacaktır.

2002’de bu oyun ilk çıktığında grafikleri çok gelişmiş sayılıyordu ve çalışmak için güçlü ekran kartları gerektiriyordu. Bugün bu oyunu cebimizdeki aygıtlarla oynayabilmemiz, aslında teknolojinin ne kadar ilerlediğini de gösteriyor.

Biz oyunu Huawei P30 Pro’da çalıştırdık. Gördüğünüz gibi oyun oldukça akıcı ve FPS yüksek. Eğer telefonunuz çok yeni değilse oyunun grafik ayarlarına gidip buradan ayarları biraz düşürebilirsiniz.

Arayüzdeki simgelerin işlevlerine değinelim biraz da. Sağdaki sanal joystickle karakterimizi yürütüyoruz, soldakiyle de kamerayı hareket ettiriyoruz. Soldaki joystick altındaki parmak tuşu kapıları açmak ve karakterlerle etkileşime geçmek için, sağdaki ok tuşu zıplama, kılıç tuşu saldırmak için kullanılıyor. Oyunu duraklatmak ve envantere bakmak için sağ üstteki ikonları kullanabiliyorsunuz.

Bunun yanı sıra yukarıdaki 3 çizgiye basarak diğer ikonları gizleyip gösterebiliyorsunuz. Bunlar arasında kamera modunu FPS veya TPS yapabildiğiniz gibi oyun kaydetme, bekleme, sneak modu gibi hareketlerin kısayolları var.