Anasayfa Makale Hoparlörleri Çalışmayan Android Telefonlar İçin Öneriler

Hoparlörleri Çalışmayan Android Telefonlar İçin Öneriler

Akıllı telefon hoparlörleri çevre koşullar sebebiyle zamanla bozulabiliyor. Ama servise gitmeden önce yazılımsal olarak izlenebilecek birkaç yol var.

Akıllı telefon hoparlörleri çevresel faktörler yüzünden zamanla bozulabiliyor. Bu gibi durumlarda sesler genellikle boğuk çıkıyor. Her ne kadar hoparlörler fiziksel olarak çevre koşullara dayanıklı üretilse de kum ya da toz büyük problemler oluşturabiliyor. Ama yine de teknik servisin yolunu tutmadan önce çeşitli yolları denemekte fayda var.

Yazılımsal Sorunları Kontrol Edin

Hoparlörler için problem giderme aşamasına geçmeden önce donanım arızası olup olmadığında bakmak gerekiyor. Bunu yapmanın birçok yolu var. İlk adımda en basit çözüm telefonu kapatıp tekrardan açmak. Bildiğiniz gibi bu işlem tüm arka plan servislerini yeniden başlatarak yazılımsal problemleri ortadan kaldırabiliyor.

Daha sonra, telefonunuzun ses çıkışının dahili hoparlöre ayarlanıp ayarlanmadığına bakmanız gerekiyor. Telefonunuzu düzenli olarak kablosuz kulaklık ya da hoparlöre bağlıyorsanız, belki de bu bağlantıda kalmış olabilir. Kablosuz bağlantılar üzerinden kontrol etmekte yarar var.

Bu adım sonrasında hoparlörü sesi en düşük ayarlarına indirerek ve ardından en üst seviyeye çıkararak test edebilirsiniz. Çaldığınız müzik ya da seste problem olup olmadığını anlamak için de farklı türdeki birkaç müziği deneyin.

Ses yükseltici uygulamalarına da bir şans verebilirsiniz. Bunlar, yapay olarak ses çıkışını artırmaya çalışır. Yani uygulamalar telefonunuzdaki sesin herhangi bir aksaklık sebebiyle düşük çıkması durumunda çözüm üretebilir.

Seçtiğiniz müzik uygulamasında da problem olabilir. Yani daha kesin bir yol olarak telefonunuzun ses ayarlarından zil sesi veya alarmı açabilirsiniz. Gerekli ayarlamayı Ayarlar / Ses / Telefon Zil Sesi bölümünden yapabilirsiniz. Ayrıca arama ve alarm ses seviyelerinin de açık olduğundan emin olun.

Kulaklık Çıkışını Devre Dışı Bırakın

Aksesuarları bağlantı yuvasından çıkardığınızda işletim sistemi bu durumu fark edemeyebilir. Yani aslında siz hala kulaklığa bağlı olduğunuzu düşünüp işlem yapabilir. Bu, kulaklığı çıkartmış olmanıza rağmen hoparlörün devre dışı kaldığı anlamına gelir.

Genellikle bu hatayı standart bir yeniden başlatmayla çözebilirsiniz. Ancak bu da işe yaramazsa Disable Headphone isimli ücretsiz uygulamadan yararlanabilirsiniz. Bu uygulama aslında bir düğmeye dokunduğunuzda kulaklık modundan çıkarak hoparlörden ses çalmaya yarıyor.

Disable Headphone (Google Play)

Güvenli Modu Deneyin

Android, yalnızca telefonunuzla birlikte gelen uygulama ve servisleri çalıştıran özel bir güvenli mod sunuyor. Herhangi bir uygulamaya yer verilmediği için hoparlörü yazılımsal olarak bozan sebepler de ortadan kalkıyor. Bu şekilde de test edebilirsiniz.

Güvenli moda girmek için güç düğmesine basılı tutun. Açılan pencerede Kapat düğmesine basılı tutun ve Güvenli Mod penceresi çıktığında onaylayın. Ardından telefon güvenli modla başlıyor. Güvenli moddan çıkmak için de aynı adımları izleyip Yeniden Başlat düğmesine çift tıklamak yeterli oluyor.

Güvenli mod adımları aslında telefon üreticisine bağlı olarak da değişiyor. Yani yukarıdaki adımları uyguladığınızda bu özel panele erişemediğinizde marka – model şeklinde küçük bir Google aramasıyla sonuca ulaşabilirsiniz.

Hoparlör Izgaralarını Temizleyin

Daha önce de belirtildiği gibi akıllı telefonunuzun hoparlör çıkışı genellikle zamanla toz biriktirir. Bu da hoparlörden çıkan sese engel olabiliyor. Tıkanıklığı gidermek için ızgaraları kendiniz temizlemeyi deneyebilirsiniz.

Izgaraları temizlemek için çeşitli hava kaynaklarından yararlanabilirsiniz. Hatta elektrikli süpürge gibi ev aletleriyle de küçük kırıntıları ve toz parçalarını (bu tip bir sosun varsa) temizlemeyi deneyebilirsiniz.

Seçeneklerden bir diğeri ise hoparlör ızgaralarını ince telli bir fırçayla (diş fırçası da olur) temizlemeyi denemek. Eğer toz ve benzer durumlar sebebiyle hoparlörden ses çıkmıyorsa bu temizlik işinizi kolaylaştırır.

Sıvı Teması Yaşandıysa Kurutmayı Deneyin

Telefonlardaki hoparlörlerin bozulmasının ve boğuk ses gelmesinin sebeplerinden bir diğeri de aslında sıvı teması. Açık ızgaraların birkaç damla sıvıyla temas etmesi bile hoparlörlerin devre dışı kalmasına ve sesin bozulmasına sebep olabilir. bu gibi durumlarda öncelikle kurutma aşamasına geçmek gerekiyor. Telefonunuzu hızlıca kapatın ve bataryası çıkabiliyorsa (ki bu çok mümkün değil) çıkarın. Ardından havlu ya da benzeri bir malzeme kullanarak iyice temizleyin ve sıvı teması oluşabilecek noktalarda işlemi birkaç kez tekrarlayın.

Fabrika Ayarlarına Döndürmeyi Deneyin

Telefonunuzu güvenli modda test etmek, yukarıdaki gibi üçüncü taraf bir uygulamadan kaynaklı problemi ortadan kaldırır. Yani hoparlörler güvenli modda düzgün çalışıyorsa sorunu belirli bir uygulama ya da ayarda bulabilirsiniz. Eğer son yüklediğiniz bir uygulama ya da yaptığınız ayar sonrasında hoparlör çalışmıyorsa eski haline dönmeyi deneyebilirsiniz.

Bu da olmazsa devam edip telefonu fabrika ayarlarına döndürmeyi deneyebilirsiniz. Güvenli moda geçmenin bir etkisi olmasa bile fabrika ayarlarına sıfırlama işlemi yazılımsal ya da ayarlama sebebiyle meydana gelen sorunları tamamen ortadan kaldırır. Ayarlar / Sistem / Gelişmiş / Sıfırlama yolu üzerinden işlemi yapabilirsiniz.

Profesyonel Yardım Alın

Daha önceki birkaç rehberimizde de bahsettiğimiz gibi aslında bu yöntemler eğer sonuç vermediyse son seçenek olarak tek servisi aklınızda bulundurun.