Anasayfa Makale iOS 13’teki Optimize Edilmiş Şarj Ne Anlama Geliyor?

iOS 13’teki Optimize Edilmiş Şarj Ne Anlama Geliyor?

Apple, iPhone’lardaki Optimize Edilmiş Şarj teknolojisiyle bataryaların yaşlanma sürecini azaltıp daha sağlıklı bir kullanım sunuyor.

Akıllı telefon bataryalarında zamanla performans kaybı yaşanabiliyor. Yani ürünleri satın aldığınız günlerde elde ettiğiniz tek şarjdaki kullanım süresi birkaç senede hızlıca düşebiliyor. Bu noktada batarya üreticilerinin farklı çözümleri var. Hatta yeni nesil bataryayla yaşlanmayı önleyen faktörler devreye giriyor. Apple, iOS 13 ile bataryada performans kaybını önleyen ‘Optimize Edilmiş Şarj’ teknolojisini devreye sokuyor.

Optimize Edilmiş Şarj Nedir?

iOS 13’de Ayarlar / Pil / Pil Sağlığı üzerinden ulaşabileceğiniz ‘Optimize Edilmiş Şarj’ seçeneği, bataryanın ömrünü uzatmak için yeni bir yöntem deniyor. Aslında bu teknik, yapay zekâ ve makine öğreniminden yararlanarak telefonu günün hangi zaman diliminde şarj ettiğinizi ve şarjdan çıkardığınızın kaydını tutuyor. Sonrasında batarya dolumunu %100 oranında gerçekleştirmek yerine %80 dolum yapıp kalan %20’lik kısmı siz telefonu şarjdan çıkarmadan hemen önce gerçekleştiriyor.

Yani örneğin gece yatmadan önce 23:00 itibariyle telefonu şarja taktınız. Sonra sabah 07:00 itibariyle kalkıyorsunuz. Bunu sürekli gerçekleştirdiğinizde yapay zekânın elinde bir veri oluyor. Telefon sabah 06:00’ya kadar %80’lik dolumu gerçekleştiriyor ve beklemeye başlıyor. Siz telefonu şarjdan çıkarmadan kısa süre önce de %20’lik kısmı dolduruyor.

Batarya Sağlığına Etkisi Nedir?

Bu yöntem aslında bataryanın daha uzun ömürlü kullanılabilmesini sağlıyor. Böylece şarj döngüsü daha düzenli olarak gerçekleşiyor. Apple da aslında bu teknolojiyi ‘iPhone’unuzun tam olarak şarj edilme süresini azaltarak pilin yaşlanma hızını yavaşlatmaya yardımcı olur. iPhone, günlük şarj etme rutininizi anlamak için makine öğrenmesini kullanır ve böylece %80’yi geçmeyi bekleyebilir’ şeklinde tanımlıyor.

Batarya sağlığı düştükçe aslında maksimum kapasite önemli oranda azalıyor. Yaşlanan bir pil, performansın düşmesine de sebep oluyor. Toplam etkin pil kapasitesi daha az olduğunda aslında iPhone’unuzun tek şarjda artık uzun süre dayanmadığını fark edebilirsiniz. İşte bu yeni teknoloji bataryanın daha iyi optimize edilmesini sağlıyor.

Hızlı Dolum İçin Optimize Edilmiş Şarjı Kapatın

iPhone’ları daha hızlı şarj etmek ve tamamen doldurmak istiyorsanız Optimize Edilmiş Şarj seçeneğini kapatmanızda yarar var. Aksi takdirde, uzun süre geçmiş olmasına rağmen şarjınızın %80 oranında kaldığını görebilirsiniz.

Bildirimi Dikkate Alın

Optimize Edilmiş Şarj aslında %80 dolum gerçekleştirdikten sonra bir bildirim de gönderiyor. Böylece telefonu şarj etmeye devam etmek için ‘Şimdi Şarj Et’ düğmesine tıklayabilir ya da bildirimi görmezden gelerek kullanım alışkanlıklarınıza bağlı olarak bataryanın dolmasını sağlayabilirsiniz. Yani böylece özelliği kapatmadan telefon tamamen şarj olabiliyor.