Anasayfa Makale Seyahat Ederken Apple Watch’un Pil Ömrü Nasıl Uzatılır?

Seyahat Ederken Apple Watch’un Pil Ömrü Nasıl Uzatılır?

Akıllı saat ya da akıllı bileklikler seyahatler sırasında epey aktif kullanılıyor. Ama bu tip durumlarda ürünleri şarj etmek pek mümkün olmuyor. Apple Watch’ta pil tasarrufu için neler yapılabileceğini anlatıyoruz.

Apple Watch, 2015’te piyasaya sürüldüğünden bu yana yonga ve sensör değişimleriyle yepyeni özellikler kazandı. Hem donanımsal hem de yazılımsal olarak gelişen akıllı saatte neredeyse hiç değişmeyen şeylerden biriyse batarya. Her ne kadar kapasite düzenli olarak artmış olsa da Apple Watch’ları her akşam bir akıllı telefon gibi şarja takmak gerekiyor. Ama temel ayarlamalarla Apple Watch’ın pil ömrünü uzatmak mümkün.

İlk Apple Watch, 18 saate kadar pil ömrüne sahipti. Yani aslına bakılırsa Apple Watch Series 4 ile aynı süre. Kullanıma bağlı olarak her iki ürün de aslında bu sürelere ulaşabiliyor. Ancak kalp atış hızı izleme, egzersiz yapma ve aktif uygulama kullanma gibi durumlar akıllı telefonlarda olduğu gibi aslında akıllı saatlerde de şarjın hızlı tükenmesine sebep oluyor.

Özellikle sık sık şarj ediyorsanız Apple Watch sizin için daha büyük önem arz ediyor. Çünkü otobüs ya da uçak yolculuğu sırasında giyilebilir ürünleri aktif olarak kullanabiliyorsunuz. Koşuşturma anında cebinizden akıllı telefonu çıkarmak yerine akıllı saat üzerinden bildirimleri görebilir, mesajları sesli olarak yanıtlayabilir ya da uygulamaların Apple Watch versiyonlarından diğer işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Dolayısıyla bu gibi durumlarda giyilebilir ürünlerin şarjları daha hızlı tükeniyor. Üstelik seyahat sırasında ürünleri şarj etmek de zor olabiliyor.

Yazılım Ayarları

Apple Watch işlevselliğinden fena etmeye istekliyseniz bazı ayarları değiştirerek pil ömrünü önemli oranda uzatabilirsiniz.

Ekran Parlaklığını Azaltın

Akıllı telefonlarda olduğu gibi akıllı saatlerde de ekran parlaklığını artırmak pil ömrünü uzatan unsurlardan biri. Ayarlar / Parlaklık ve Metin Puntosu bölümüne giderek ekran parlaklığını düşürebilirsiniz. Bu ayarı minimuma bile çekseniz karanlık ortamlarda sorun yaşamazsınız. Ama özellikle güneş ışığı altında ve çok aydınlık ortamlarda Apple Watch kullanacaksanız orta seviyede tutmakta yarar var.

Antrenman Uygulamasında Etkinlik İzlemeyi Kapatın

Yürüme, koşma ya da bu tip egzersiz durumlarında Antrenman uygulaması devreye girerek yaptığınız aktiviteye dair kayıtları tutmaya başlar. Ama etkinlikler başladığında tek tuşla durdurabilirsiniz. Bu da pilin daha uzun süre dayanmasını sağlar.

Kablosuz Bağlantıları Kapatın

Aktif bir bağlantıya ihtiyacınız olmadığı durumlarda Wi-Fi ve Bluetooth’u kapatın. Evet, bu seçenek Apple Watch’u standart bir saat haline getirmek için yeterli. Ama yine de seyahat sırasında belirli zamanlarda bunu yaparak pilden tasarruf edebilmek mümkün.

Ekranı Uyandır Seçeneğini Pasif Olarak Ayarlayın

Apple Watch’lardaki hareket sensörü, kolunuzu kaldırdığınız ve saate baktığınız anda ekranın aydınlanmasını sağlayabilirsiniz. Ayarlar / Genel / Ekranı Uyandır seçeneklerinden ‘Kol Kaldırıldığında Ekranı Uyandır’ onay tikini kaldırın. Bunun yerine Apple Watch’ta fiziksel düğmeye basarak ekranı uyandırabilirsiniz.

Konum Servislerini Devre Dışı Bırakın

Bir diğer unsur da konum. GPS ve Bluetooth’u birlikte kullanan Apple Watch, bataryayı adeta sömürüyor. Bu yüzden belirli durumlarda Ayarlar / Genel / Konum Servisleri üzerinden konum bilgisini de kapatmakta yarar var.

Hareketleri Azaltın

Ayarlar / Genel / Erişilebilirlik / Hareketleri Azalt menüleriyle Apple Watch’un animasyonlarının azalmasını sağlayarak tasarruf sağlayabilirsiniz. Geçiş efektleri ve animasyonlar sizin için önemli değilse bu ayarı geçici değil her zaman pasif olarak tutabilirsiniz.

Uçak Modunu Açın

Yine gerektiği durumlarda tamamen uçak moduna da geçebilirsiniz. Akıllı telefonlardakine benzer çalışan bu özellik de pilden tasarruf etmek için birebir. Uçak modu, etkinliklerden kredi kazanmanıza, hedeflerinize ulaşmanıza ve egzersiz yapmanıza imkan tanır. Ama bunu iPhone’larla bağlantıyı keserek yapar.

Güç Koruma Modunu Açın

Son olarak akıllı saatin tüm ‘akıllı’ özelliklerinden fedakarlık yaparak güç tasarrufunu açabilirsiniz. Ekranı yukarıya doğru kaydırıp % simgesine tıkladığınız ve güç korumayı sağa kaydırdığınızda modu aktif edebilirsiniz. Bu durumda yalnızca standart olarak saatin kaç olduğunu görebilirsiniz.

Ekstra Çözümler

Yazılımsal optimizasyonlar sizin için yeterli gelmiyorsa o zaman Apple Watch’ları aktif olarak şarj etmeye dayalı çözümlere yoğunlaşabilirsiniz. Minik boyutlardaki Apple Watch şarj cihazlarından satın alabilirsiniz. Bu ürünler tamamen şarj edildiğinde genellikle Apple Watch’ları 7 ila 10 kez doldurabiliyor.

Daha ufak boyutlu bir çözüm arayanlar için anahtarlık içine yerleştirilen minik bataryalarla Apple Watch’ları şarj eden ürünler var. Bunlar da genellikle 1.5 – 2 kez dolum gerçekleştiriyor.

Tabii akıllı telefonlar için kullandığınız harici bataryaları benzer şekilde Apple Watch’larda da kullanabilirsiniz. Ama biraz daha mobil odaklı düşünüp daha taşınabilir boyutlarda bir şey arayanlar için yukarıdaki seçenekler de alternatif olarak değerlendirilebilir.