Anasayfa Video NVIDIA RTX Studio Laptop Nedir?

NVIDIA RTX Studio Laptop Nedir?

NVIDIA 431.36 WHQL Game Ready

NVIDIA, RTX Studio Laptop programını hayata geçirdi. Peki RTX Studio laptoplar ne sunuyor?

Laptop alırken oyuncu bilgisayarları, Studio serisi laptop modelleri ve klasik Workstation yani çalışma istasyonları serileri nasıl etkilenecek? Bu videomuzda bunları yanıtlıyoruz…

Öncelikle donanımsal gereklilikten bahsedelim:

  • GPU: Günümüzde gerek video işleme gerek render almada ekran kartı artık işlemciden daha önemli. NVIDIA da bu bağlamda Studio laptopların en az RTX 2060 veya Quadro RTX 3000 grafik işlemciye sahip olması gerektiğini belirtiyor.
  • CPU: İşlemci konusunda da Intel Core i7 (H serisi), veya buna eşdeğer ya da üstü modeller olması gerekiyor sistemde.
  • RAM: NVIDIA’nın RAM konusunda gereksinimleri var. Burada da minimum kapasite 16 GB.
  • SSD: Depolama konusunda da Studio laptopların karşılaması gereken kriterler var. Bunlardan ilki ana depolama cihazının SSD olması. İkincisi ise kapasite. En az 512 GB olması gerekiyor.
  • Ekran: Tabii ki çalışma yapılacak ekranın da geniş bir alan sunması gerekiyor. 1080p veya 4K Studio laptoplar için şu an şart.

NVIDIA buna ek olarak cihazları laptoplar ve mobil iş istasyonları olarak iki kategoriye ayırmış durumda. Studio laptoplar içerik üreticiler ve freelancer olarak adlandırılan serbest çalışanlar için düşünülen GeForce ve Quadro RTX ekran kartlı hafif cihazlar kategorisine girerken Mobil İş İstasyonları ise stüdyolar ve firmalar için düşünülen Quadro RTX ekran kartlı ve yüksek bellekli cihazlar olarak listeleniyor.

Üreticilere baktığımızda Acer, ASUS, Dell, Gigabyte, HP, Lenovo, MSI ve Razer’ın Studio laptopları ve iş istasyonlarını kullanıcıların beğenisine sunduğunu görüyoruz.

NVIDIA Studio Sürücüleri

NVIDIA’nın uzun zamandır oyunlar için optimize edilen sürücüler piyasaya sürdüğünü biliyoruz. RTX Studio laptoplarla birlikte firma artık içerik üreticiler için NVIDIA Studio Sürücüleri kullanıma sundu. Studio sürücüsü VEGAS Pro v17, Autodesk Arnold, Blender 2.80, Cinema 4D R21 ve Octane Render 2019.2 dahil birçok yazılım için en iyi desteği sunacak şekilde programlanmış. Yeni sürücü ile birlikte ilk defa Quadro dışında GeForce ve TITAN kartlara da 30 Bit renk desteği geliyor. Adobe Photoshop, Adobe Premiere Pro, Autodesk RV, Colorfront Transkoder, Assimilate Scratch ve Foundry Nuke, 30 Bit renk desteğinden yararlanan uygulamalar arasında.

Geçtiğimiz yıl yaptığımız testte Tears of Steel 4K filmi 1080p’ye 10 dakika 28 saniyede dönüştürürken bu yıl RTX Studio laptop ve Studio sürücüsü ile bu işlem sadece 03 dakika 8 saniye sürdü. Video işlemede üç katı yüksek performans inanılmaz bir artış.

RTX Studio Kullanım Alanları

Peki Studio cihazlar video işlemeye ek olarak hangi alanlarda kullanılabilir? Üç boyutlu animasyon, fotoğrafçılık, grafik tasarım, mimari görsellik ve yayın da bu cihazların kullanım alanları arasında yer alıyor. NVIDIA, Studio laptopların Vega 20 GPU’lu MacBook Pro’ya göre Premiere Pro, Autodesk Arnold, Davinci Resolve, Adobe Lightroom ve REDCINE-X PRO yazılımlarda daha yüksek performans sunduğunu belirtiyor.

Donanımsal Ray Tracing Desteği

NVIDIA’nın burada sunduğu en büyük avantajlardan birisi de şüphesiz RTX GPU ile birlikte gelen donanımsal ışın izleme desteği. RTX GPU’lu dizüstü bilgisayarlar sayesinde desteleyen yazılımlarda çok daha gerçekçi sahneleri daha kısa sürede oluşturmak mümkün. Buna ek olarak RTX GPU’larda yer alan Tensor çekirdekleri, yapay zekayı da kullanıma sunuyor. İçerik üreticiler bu sayede çözünürlük yükseltme, fotoğraf iyileştirme, renk eşitleme, yüz tanıma ve tasarım transfer işlemlerini daha kısa sürede halledebiliyor. Son olarak güçlü donanımın bir başka avantajı da 8K video işlemeyi mümkün kılması. REDCINE-X PRO yazılımı içerisinde 8K ham videoları gerçek zamanlı olarak düzenlemek mümkün.