Anasayfa Makale iPhone Aktivasyon Kilidi Nasıl Kaldırılır?

iPhone Aktivasyon Kilidi Nasıl Kaldırılır?

Apple cihazlarda yer alan ve güvenliği artıran Aktivasyon Kilidi’nin tam olarak ne işe yaradığını ve hangi durumlarda nasıl kaldırılması gerektiğini anlatıyoruz.

Aktivasyon Kilidi, yeni bir iPhone satın alıp kurulum yaptığınızda bilgilerinizi iCloud ID ile ilişkilendirip yeni bir güvenlik kalkanı oluşturuyor. Böylece kilidi kaldırmadığınız sürece hırsızların telefonunu kullanması mümkün olmuyor. Ama bazı durumlarda Aktivasyon Kilidi’nin pasif hale getirmek gerekiyor. Öncelikle bu sistemin ne işe yaradığına bakalım.

Aktivasyon Kilidi Nedir?

Apple, az önce de bahsettiğimiz gibi Aktivasyon Kilidi sayesinde Apple ID ile bağlantıyı gerçekleştiriyor ve koruma altına alıyor. Yani Apple kimliği kullanıcı adı ve şifre kombinasyonu olmadan iPhone’lar başka bir kişi tarafından sıfırlanamıyor.

iPhone’unuzu sıfırlayana veya başka bir iOS yüklemesi kuruncaya kadar muhtemelen Aktivasyon Kilidi’nin farkına varmazsınız. Bu noktada kimliği doğrulamak ve cihazı etkinleştirmek için Apple ID ile oturum açmanız gerekiyor.

Aslında bu güvenlik özelliği kayıp bir cihazı bulmanıza yardımcı olan iPhone’umu Bul uygulamasıyla yakından bağlantılı. Cihazınızda iPhone’umu Bul özelliğini etkinleştirirseniz doğal olarak Aktivasyon Kilidi’ni de aktifleştirirsiniz.

iPhone’umu Bul (ve Aktivasyon Kilidi) seçeneğinin etkin olup olmadığını görmek istiyorsanız Ayarlar / İsminiz / iCloud / iPhone’umu Bul’a gidin. Ya da http://icloud.com/find adresinde oturum açın. Her ne kadar en çok iPhone’larda kullanılsa da aslında iPad ve Apple Watch’lar da bu kilitle koruma altına alınabiliyor.

Apple ID Parolanızı Nasıl Kurtarırsınız?

Bir iPhone’u etkinleştirmek için Apple Kimliği ile giriş yapın. E-posta adresinizi ve şifrenizi bilmek zorundasınız. İki faktörlü kimlik doğrulaması kullanıyorsanız ‘Parola İle Kilidi Aç’ seçeneğine dokunup ardından Apple’ın size gönderdiği sayısal kodu yazabilirsiniz.

Apple kimliğinizi ve e-posta adresinizi bilmiyorsanız, Apple’ın iForgot web sitesinde detaylara erişebilirsiniz. Şifrenizin ne olduğundan emin değilseniz ve sıfırlamak istiyorsanız aynı web sitesinden bunu da yapabilirsiniz. Cihazınızı etkinleştirmeye ek olarak App Store, FaceTime aramaları ve iMessage ayarları da yine Apple ID ile giriş yapıldığında web sitesinden gerçekleştirilebiliyor.

Apple’ın Sizin İçin Aktivasyon Kilidini Kaldırmasını Deneyin

iPhone’unuzu hala etkinleştiremiyorsanız deneyebileceğiniz bir yöntem daha var. Apple, Aktivasyon Kilidi’ni geçerli bir satın alma kanıtınız olduğunda sizin için yapar. Bunun da iki yöntemi var.

  • Bir Apple mağazasından randevu alın. Cihazınızı ve her ihtimale karşı faturanızı beraberinde götürün.
  • Apple Destek’i arayın ve durumu açıklayın. Aktivasyon Kilidi’ni cihazınızdan uzaktan kaldırmak için destek isteyin.

Her iki madde üzerinden gittiğinizde de desteği sağlayan Apple çalışanı, iPhone’unuzun silinme ihtimalinin yüksek olduğu konusunda sizi uyarıyor. Dolayısıyla her zaman yedek almanın bir avantajını daha bu noktada anlamak gerekiyor.

İkinci El iPhone Alırken Aktivasyon Kilidi Kullanmaktan Kaçının

Aktivasyon Kilidi’nin en büyük dezavantajlarından biri, ikinci el satışlarını olumsuz etkilemesi. Birçok kişi, cihazlarını satarken Apple kimlikleriyle kilitlendiğinin farkına bile varmaz. Aynı şekilde telefonu satın alanlar da bundan habersiz.

İkinci elde bir iPhone’u internet üzerinden satın alacaksanız dikkat etmeniz gereken noktalar şu şekilde:

  • iPhone’u açtığınızda sizi ilk olarak iPhone’unuzu Ayarlama için davet eden ‘Merhaba’ mesajıyla karşılayan ekranı görmeniz gerekiyor. Bu, aktif olduğu ve başka bir Apple kimliğinin kurulu olmadığı anlamına gelir.
  • Satıcıdan Ayarlar / Genel / Sıfırla / Tüm İçeriği ve Ayarları Sil düğmesi üzerinden cihazın tamamen silinmesini isteyin. Bu yapıldıktan sonra telefon yeni bir kurulum ekranı karşınıza gelir.

Telefonu Satan Kişiden Aktivasyon Kilidini Uzaktan Devre Dışı Bırakmasını İsteyin

Farkına varmadan kilitli bir iPhone aldıysanız panik yapmayın. Ürünü satın aldığınız kişinin Aktivasyon Kilidi’ni uzaktan sıfırlamasını isteyebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

  • iCloud.com adresinden Apple kimliği ile giriş yaptırın.
  • Tüm Cihazlar üzerinden iPhone’u seçtirin.
  • Hesaptan Çıkar seçeneği mevcutsa buna tıklatın.
  • Aksi takdirde iPhone’u Sil ardından Hesaptan Çıkar düğmesine tıklatın.

Üçüncü taraf bazı hizmetler Apple Kimliği ve Aktivasyon Kilidi’ni açma vaadinde bulunuyor. Bu işlemi de Apple’ın yazılımsal hatalarından faydalanarak yapıyorlar. Hiçbiri resmi değil ve çalışacaklarının da garantisi yok.