Anasayfa Makale Google Şifre Kontrolü Nasıl Kullanılır?

Google Şifre Kontrolü Nasıl Kullanılır?

Google’ın Şifre Kontrolü isimli aracı, web sitesi üzerinden kayıtlı şifreleri değerlendirip değiştirilmesi gerekenleri belirliyor.

Kullanıcı verisi barındıran büyük şirketler güvenliği artırmak için yeni önlemler almaya devam ediyor. Bu konuda Google’ın aslında uzun süredir hem Chrome hem de Android’de eşzamanlı olarak çalışan bir şifre yöneticisi var. Ama şirket bu sistemi bir adım daha ileri götürmek için yeni bir araç yayınladı.

Şifre Kontrolü olarak isimlendirilen bu araç, kullanıcı girişlerini inceleyerek şifrelerin farklı kişilerin eline geçip geçmediğini kontrol ediyor. Bunun için öncelikle Google’dan Şifre Yöneticisi kısmına erişmek gerekiyor.

İlk adımda karşınıza gelen minik pencerede ‘Chrome ve Android’de kaydettiğiniz şifreleri kolayca görüntüleyip yanıtlayın.’ ibaresi yer alıyor. Hatta burada şifre güvenliği özelliğinin Google Hesabında tutulduğu ve güvenli şekilde saklandığı bilgisi de veriliyor.

Kontrol Nasıl Yapılıyor?

Google, kullanıcı giriş bilgilerini ve şifreleri geçmiş dönemlerde ele geçirilen milyonlarca farklı hesapla karşılaştırarak buluyor. Hatta en önemli detaylardan biri ise ele geçirilen şifrelerin taranma sürecinde Dark Web’in de dikkate alınıyor olması. Google, şifrelerin çalındığına yönelik herhangi bir ize rastlarsa şifrenin değiştirilmesi gerektiği yönünde bildirim gönderiyor. Hatta zayıf şifreler için de yine bir uyarı söz konusu. Bu arada, şifrelerin farklı şirketlerin eline geçmesine yönelik önlem de var. Yeni şifreler Google’a gönderilmeden önce kripto hale getiriliyor.

Şifre Yöneticisi penceresinde ‘Şifre Güvenliği’ altında yer alan ‘Şifreleri Kontrol Et’ düğmesine tıkladığınızda bu kontrolü gerçekleştirebilirsiniz.

Ardından şifreyi girdiğinizde sorgulama gerçekleşiyor ve karşınıza yeni bir pencere açılıyor.

Bu bölümde güvenliği ihlal edilen şifreler, farklı platformlarda kullanılan aynı şifreler ve zayıf şifreler ayrı ayrı belirtiliyor.

Seçeneklerin sağ tarafında bulunan ok işaretiyle Google Hesabınızda kayıtlı olan şifrelere erişip değiştirebilirsiniz. Google aslında bu yeni araçla kullanıcıların internet güvenliğini artırmayı temel alıyor. Kullanıcıların büyük bölümünün çok güçsüz şifreler kullandığı düşünüldüğünde bu aracın önemi daha net anlaşılabiliyor.