Anasayfa Haber Safari iOS Versiyonu Güvenli Gezinme Verilerini Tencent’e Gönderiyor

Safari iOS Versiyonu Güvenli Gezinme Verilerini Tencent’e Gönderiyor

Safari Güvenli Gezinme

Safari güvenli gezinme verilerinin Tencent’e da gönderilmesi bazı kullanıcılarda endişe yarattı.

Apple’ın internet tarayıcısı Safari uzun zamandır kullanıcıların olta saldırılarına maruz kalmaması için güvenli gezinme verilerini Google Safe Browsing sistemine gönderiyor. Şimdi ise şirketin bazı güvenli gezinme verilerini Çinli teknoloji şirketi Tencent’e da gönderdiği fark edildi.

Şimdiye kadar Tencent’in Çin dışında herhangi bir bilgi toplayıp toplamadığı bilinmiyor. Tabii ki bazı kullanıcıların ve şirketin bu verilerle ne yaptığı konusunda endişelendiği paylaşılıyor. Hem Google hem de Tencent kimlik avı koruması sistemlerinin çalışması için IP adresleri kaydedebiliyor. Öte yandan, Tencent’in Çin hükümeti ile iş birliği içinde olması özellikle ABD’li kullanıcılara verilerin gözetleme veya diğer menfur amaçlar için kullanabileceğini düşündürüyor.

John Hopkins Üniversitesi profesörü Matthew Green’in kötü niyetli sağlayıcıların Google’ın Güvenli Gezinme yaklaşımını teorik olarak site isteklerini birbirine bağlayarak birini gözetlemek için kullanabileceğini belirtmesi de akıllardaki soru işaretini destekliyor. Tencent’in da benzer yöntemi kullanarak Çin hükümetinin de baskısıyla muhalifleri tespit etmenin bir yolunu bulabileceği bile söyleniyor.

Apple ise zararlı websitesi uyarısının isteyen kullanıcılar tarafından Ayarlar>Safari altından kapatılabileceğini vurguluyor.

İlginizi çekebilir: iPhone Aktivasyon Kilidi Nasıl Kaldırılır?