Anasayfa Haber Esnek Elektronik Cihazlar İçin Şekillendirilebilir Batarya Geliştirildi

Esnek Elektronik Cihazlar İçin Şekillendirilebilir Batarya Geliştirildi

Şekillendirilebilir Batarya

Şekillendirilebilir batarya, esnek elektronikler için önemli bir gelişme niteliği taşıyor.

ETZ Zurich araştırmacıları esnek ince film yapısında bir batarya geliştirdi. Bu bataryanın güç akışının bozulmadan bükülebilir, esnetilebilir ve kıvrılabilir olması ise dikkat çekici özelliği. Modern lityum iyon bataryaların tam aksine esnediğinde güvenlik riski yaratmayan şekillendirilebilir batarya, anot ve katot için mevcut kollektörleri kullanıyor. Bu bataryaların akıllı giyim ürünleri için kullanılmak üzere doğrudan tekstillere dikilebileceği söyleniyor.

Bataryalar ince bir mikron boyutlu gümüş pul tabakası ile kaplanmış elektriksel olarak iletken karbon içeren bükülebilir polimer kompozitten üretiliyor. İnce tabakalar çatı kiremitleri gibi üst üste biniyor ve gerildiklerinde bile temas halinde kalıyor. Batarya çok fazla esnetilse bile elektrik devresi hala çok güçlü olmasa da kompozitten akımı sürdürüyor.

Prototip bataryanın bir diğer önemli bileşeni ise jel elektrolit. Bu bileşenin ticari elektrolitlerden çok daha güvenli olduğunun altı çiziliyor. Günümüz bataryalarındaki sıvı elektrolitlerin yanıcı ve toksik olduğuna da vurgu yapılıyor. Sızıntı durumunda ise bile malzemenin herhangi bir hasara sebep olmaması da önemli bir artı.

Çoğu geliştirilmekte olan batarya teknolojisi gibi şekillendirilebilir bataryanın da son kullanıcılara ulaşacak hale gelmesi için hala zamana ihtiyacı var. Araştırmacılar bileşenleri bir arada tutmak için daha iyi bir yol bulmaları gerektiğini kaydediyor. Bununla beraber bataryaya daha fazla elektrot malzemesi dahil edilmek isteniyor.

İlginizi çekebilir: Yapay Deri Sanal Gerçeklik ve Rehabilitasyonda Kullanılabilir