Anasayfa Makale Apple Arcade Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Apple Arcade Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Apple’ın yeni abonelik sistemi Apple Arcade hakkında tüm bilmeniz gerekenleri bu makalemizde paylaşıyoruz.

Apple’ın en büyük gelir kalemlerinden biri hizmetler. Yani aslına bakılırsa şirket iPhone ya da Mac’lerin yanı sıra iCloud ve benzeri ücretli abonelik servislerinden önemli bir kazanç elde ediyor. Dolayısıyla bu alandaki varlığını artırmak için de yeni hizmetleri devreye sokuyor.

Bu oyun abonelik servisi temelde masaüstü, mobil ve oturma odası etkinliklerini birleştiriyor. Yani hem macOS hem de iOS ve tvOS oyunculuğunu ortak zeminde buluşturuyor. İlk etapta toplamda 100’den fazla oyunun yer aldığı serviste, zamanla güncellenecek içerikle beraber kullanıcı sayısının da önemli oranda artması bekleniyor. İlk ay ücretsiz olarak sunulan bu serviste abonelik bedeli ise aylık 35 TL. Üstelik aileyle paylaşım özelliği de kullanılabiliyor.

Apple Arcade Nedir?

Kısa bir girizgah yaptıktan sonra detaylara geçebiliriz. Apple Arcade, aslına bakılırsa Spotify ya da Netflix benzeri aylık abonelikle çalışan bir sistem. ABD’deki fiyatı 4.99 dolar. Ama ülkemiz için geçen hafta açıklanan rakam 35 TL. Hizmet, sadece Apple Arcade üzerinden erişilebilecek özel oyunlar barındırıyor. Yani aslında Apple Arcade ile sunulan oyunları ayrı olarak App Store’da satın almak mümkün değil.

Apple, her ay hizmete yeni oyunlar ekleneceğini söylüyor. Ancak herhangi bir abonelik hizmetinde olduğu gibi eski oyunlara da destek devam ettiriliyor. Yani söylenen bu. Belki de artık ilgi görmeyen ve arka planda kalan oyunlar zaman içinde App Store’dan indirmeye sunulabilir, bu da ikinci bir seçenek.

https://www.youtube.com/watch?v=frLeePH8W9Y

Apple Arcade oyunlarında her ücretli servisteki gibi reklam görmüyorsunuz. Tabii oyun sınırlaması gibi bir durum da söz konusu değil. Az önce bahsettiğimiz gibi aylık ödemeyi yaptığınızda tüm içeriklerden yararlanabiliyorsunuz. En can alıcı kısım ise indirilen oyunları oynamak için herhangi bir internet bağlantısına ihtiyaç olmaması.

Bu hizmet PlayStation Now veya Google Stadia gibi bir oyun akış de hizmeti değil. Arcade’e kaydolduğunuzda, cihazınıza sığdırabileceğiniz kadar çok oyun indirebilir ve bunları yerel olarak cihazda çalıştırabilirsiniz. Yine Netflix örneğini verebiliriz. Çünkü Netflix’in mobil uygulamasında da aynı mantık sunuluyor ve çevrimdışı izleme özelliğiyle indirilen dizi ya da filmler internet bağlantısına ihtiyaç duyulmadan izlenebiliyor.

Apple Arcade İçin Bu Rakam Değer Mi?

Apple Arcade’in Türkiye’deki fiyatı 35 TL. Dolayısıyla burada küçük bir kıyaslama yapmak gerekiyor. Bu hizmetin karşılığının 35 TL olup olmadığıyla alakalı söylenebilecek çok şey var. Ancak kullanıcı odaklı düşünüldüğünde App Store’daki harcama alışkanlıklarına bakmak yeterli. Yani çok fazla oyun oynuyor, her ay yeni çıkan oyunları satın alıp denemeler yapıyorsanız bu rakam çok değil. Baktığınız zaman Apple Arcade ile birlikte Türkiye’de her sene 420 TL’yi oyuna vermiş oluyorsunuz.

Üstelik Arcade’deki en önemli hususlardan biri az önce bahsettiğimiz App Store durumu. Yani bu hizmetteki oyunların App Store’dan indirilemiyor oluşu aslında App Store’da oyun için para harcamak yerine doğrudan Arcade’e yönelmeniz için mantıklı bir sebep.

Bir diğer avantaj Aile Paylaşımı. Böylece aylık 35 TL’lik ödeme tutarını abiniz, kardeşiniz ya da diğer aile üyelerinizle bölüşebilirsiniz. Yani birden fazla kişinin Apple Arcade’den bu şekilde yararlanabiliyor oluşu önemli.

Apple Arcade Hangi Cihazlarda Çalışır?

Apple Arcade, 19 Eylül’de iOS 13’ün piyasaya sürülmesiyle iPhone’lar için aktif edildi. iPad için de 24 Eylül’de iPadOS aracılığıyla benzer durum söz konusu. Apple TV ve macOS konusunda da yeni güncellemelerin gelmesini beklemek şart.

Servis aslında Apple ekosisteminde kullandığınız bu cihazlar arasında eşleştirme sağlıyor. Böylece iPhone’da başladığınız bir oyuna iPad’de kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz.

Apple Arcade’e Satın Abone Olunur?

Apple Arcade’e kaydolmadan önce yapmanız gereken ilk şey güncelleme. iPhone için iOS 13, iPad için de iPadOS 13’ün cihazlara kurulu olması gerekiyor. Güncellemeler için Ayarlar / Genel / Yazılım Güncelleme yolunu izleyebilirsiniz.

iOS 13 kuruluyken App Store’u açtığınızda ve ekranın altındaki sekme çubuğuna dokunduğunuzda Arcade bölümünü göreceksiniz. Üzerine dokunduğunuzda Apple Arcade için deneme sürecine kaydolabilirsiniz.

Apple TV kullanıcılarının tvOS 13 güncellemelerini yüklemeleri, ardından App Store’u başlatarak Arcade sekmesini bulmaları gerekiyor. Mac’ler için de macOS Catalina’yı yükleyip benzer işlemi yapmaları şart.

Ücretsiz denemenizin bir ay içinde dolacağını ve ardından banka / kredi kartlarından abonelik bedelinin kesileceğini unutmayın. Konuyla ilgili olarak Ayarlar / Abonelikler bölümünden detaylara erişebilirsiniz. Apple Arcade size otomatik yenilemeyi devre dışı bırakmak yerine ücretsiz denemeyi hemen iptal etme seçeneği de sunuyor. Bunun için aboneliği başlattığınız tarih çok önemli. Yani ücret kesilmeden önce servisi deneyip aboneliğinizi sonlandırabilirsiniz.

Kontrolcüyle Oynayabilir Misiniz?

Evet, Apple Arcade’te bir kontrolcü kullanabilirsiniz. Mobil oyun konusunda pek ihtiyacınız olmayabilir. Ama yine de keyfi artırmak için bu tüm ek araçlar kullanılabilir. Tüm Apple Arcade oyunları standart olarak dokunmatik kontrolleri destekliyor. Ayrıca birçoğu da az önce bahsettiğimiz oyun kontrolcüleriyle uyumlu yapıda.

Steelseries Nimbus ve Horipad Ultimate gibi iPhone’ları destekleyen özel kontrolcüleri kullanabilirsiniz. iOS 13 ve tvOS 13 ayrıca Sony’nin DualShock 4 ve Microsoft’un Xbox One kontrolcüleriyle de uyumlu çalışıyor. Yani yalnızca iPhone desteklemesi önemli değil. Diğer kontrolcüleri de bu cihazlara bağlayabilirsiniz.

DualShock 4, iPhone İle Nasıl Eşleştirilir?

  1. Kontrol cihazınızın alt ve orta kısmındaki PS düğmesine ışık yanıp sönmeye başlayana kadar basılı tutun.
  2. iPhone ya da iPad’de Ayarlar / Bluetooth bölümüne gidin ve kontrolcünün görünmesini bekleyin.
  3. Eşleştirmek için kontrolcüyü seçin.

Xbox One Kontrolcüsü iPhone İle Nasıl Eşleştirilir?

  1. Xbox düğmesine basarak kontrolcüyü açın.
  2. Kontrol cihazının üstünde yer alan ‘Bağlan’ düğmesine üç saniye basılı tutun.
  3. iPhone ya da iPad’de Ayarlar / Bluetooth yolunu izleyin ve kontrolcünün görünmesini bekleyin.
  4. Eşleştirmek için kontrolcüyü seçin ve işlemi tamamlayın.

Sistem Tercihleri / Bluetooth yolunu izlerseniz aynı adımlarla Mac’ler için de eşleştirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Ek Aparat Gerekir Mi?

Az önce de bahsettiğimiz gibi kontrolcüler oyun keyfini kat be kat artırıyor. Fakat telefonun konumlandırdığınız yer de önemli. Çünkü masa üzerine yerleştirdiğiniz ekran belirli bir süre sonra boyun ağrılarına sebep olabiliyor. Bunun için ek aparatlardan yararlanabilirsiniz.

Oyun kontrolcülerinde telefonları tutmayı sağlayan ek klipsler görevini başarıyla yerine getiriyor. DualShock 3 için geliştirilen Nyko Smart Clip bunun en başarılı örneklerinden biri. Xbox One kontrolcüsü için de Dainslef Phone Folder Clamp epey fazla tercih ediliyor.

Oyunlar Nasıl?

Apple Arcade’e abone olmak isteyenlerin en çok merak ettiği şey oyunlar. Apple, kullanıcılarına 100’den fazla oyunun sözünü verdi. Serviste Konami, Sega, Capcom, Bandai Namco, Develver Digital ve Annapurna Interactive gibi bazı büyük isimlerin içerikleri yer alıyor. Şirket aslında çok fazla oyuncuya hitap edebilmek için farklı oyunları geliştiren şirketlerle ortak çalışıyor.

İzometrik sanat tarzıyla öne çıkan Where Cards Fall tarzındaki oyunlar, aslında bir çağ öyküsünü anlatmanın yanı sıra kontrolcü desteğiyle de keyfi artırıyor. Arcade’e özel bir bulmaca oyunu olan Where Cards Fall’un da yine birçok kişinin ilgiisini çekmesi bekleniyor. Ayrıca Oceanhorn 2: Knights of the Lost Realm gibi oyunlar da App Store’un en iyi oyunlarının devamı niteliğinde. Ayrıca en başarılı oyunlar arasında Patterned, Skate City, Assemble With Care ve Neo Cab yer alıyor.

En İyi Oyun Aboneliği Apple Arcade Olabilir Mi?

Tüm ailenin tek bir abonelikle Apple Arcade’den yararlanabiliyor olması büyük avantaj. Bu servis aslında şu anda oyun kütüphanesine erişmenin en ucuz ve en kolay yollarından biri. Oyunların yerel olarak cihazda oynanması ve internet bağlantısı gerektirmemesi de avantaj. Teknik açıdan bakıldığında da aslında Apple Arcade’in şu anda bu formattaki en başarılı oyun abonelik servisi olduğu söylenebilir. Yine de ilk ay ücretsiz olarak deneyip karar vermekte yarar var.