Anasayfa Makale İncelemeler Daemon X Machina İncelemesi

Daemon X Machina İncelemesi

Daemon X Machina kuşkusuz ilginç bir oyun ismi. Peki, bu ilginç ismin adında neler gizli? Sizler için Nintendo Switch için piyasaya sürülen Daemon X Machina’nin derinlerine dalıyoruz.

Renkli ve canlı grafikleri, mecha sevenleri oldukça memnun edecek tasarımlarıyla Daemon X Machina, tuhaf, dikkat çekici ve farklı bir oyun dünyasının kapılarını açıyor. Shoot Em Up ve üçüncü şahıs aksiyon türünü bir araya getiren oyun, yapay zeka ve insanların savaşını farklı bir açıdan ele almayı hedefliyor.

Daemon X Machina hikayesi uydumuz olan Ay’ın parçalarına ayrılıp, yeryüzüne yağmasıyla başlıyor. Aslında böyle bir olay başlı başına bile bir felaket olarak anılabilir. Ama sorun sadece yeryüzüne yağan Ay parçaları değildi. Bu parçalar aynı zamanda Femto adı verilen gizemli bir maddenin de Dünya’ya gelmesine neden olmuştu. Femto yapay zekanın direnişe geçmesine neden olurken, değdiği insanları da genetik mutasyona uğratmıştı. Artık yeryüzünde kalan insanlar kendi yarattığı makinelerle savaşmak zorundaydı.

Ay parçalarının mutasyona uğrattığı insanlar ise Daemon X Machina’da son derece değerli. Outers adını alan bu kişiler yapay zeka ile savaşabilecek, makineleri kontrol altına alabilecek tek grup olarak öne çıkıyor. Elbette bu insanların çoğu paralı asker olarak savaşa katılıyor ve makinelere karşı geliyorlar. Yine de onlara bu işleri veren kişilerin kirli arka planları ve oluşan gruplaşmalar, en az makineler kadar büyük bir tehditin kapılarını aralıyor.

Anime esintileri taşıyan grafik tarzı ve yine buram buram mecha konseptli animelerden esinlenilen hikaye Daemon X Machina’nin temelini oluşturuyor. Zaten biz de oyuna Orbital tarafından işe alınan bir Outer paralı askeri olarak başlıyoruz. Orbital ana binası içerisinde serbestçe dolaşıyor ve burada hem hikaye hakkında önemli bilgiler ediniyor hem de yeni görevler alıyoruz.

Görev yapısı ise sade ve anlaşılır tutulmuş. Görevler için seçtiğimiz cephane ve donanım hem kara hem de hava savaşlarını kapsıyor. Kullandığımız mech’lerde ise dayanıklılık ve Femto olmak üzere iki farklı dolum çubuğu yer alıyor. dayanıklılık savaş haraketleri ve hamleleri için önemliyken, Femto karakterimize özel saldırıları yapmamıza olanak tanıyor. Kullanılan her silah aslında savaş alanında düşmanları yenerek doldurulabiliyor. Zaten daha önce size Daemon X Machina’nin Shooh Em Up mekaniklerine sahip olduğunu belirtmiştim. Yani cephanenizi çok fazla düşünmenize gerek yok. Direniş olarak geçen yapay zeka ordularını alt ettikçe yeni silahlara kavuşuyor ve ilerleyişinizi sürdürüyorsunuz.

Üstelik savaş alanında sadece elinizdeki standart ekipmana güvenmek zorunda değilsiniz. Görevler sırasında o an için bir kerelik kullanabileceğiniz tonlarca yeni silah buluyorsunuz. Böylece bölümler arası çeşitlilik ve canlılık artıyor.

Oyundaki görev yapısı ise iki bölüme ayrılmış. Ana görevler sinematik eşliğinde oyunculara sunuluyor ve bunlara Offer deniliyor. Diğer görevler ise Free olarak adlandırılıyor. Free görevleri herhangi bir hikaye sunmuyor ve bu görevleri genellikle karakterimizi geliştirmek ve yeni teknolojilere ulaşmak için kullanıyoruz. Yine de bu yan görevler barındırdıkları meydan okuma hedefleri sayesinde genellikle güzel ödüller sunuyor. Karakterinizi özelleştirmeye zaman ayırmak istiyorsanız bol bol Free görev yapmanız gerekiyor. Offer görevlerin aksine bu görevleri istediğiniz zaman tekrarlayabiliyor olmanız da son derece güzel düşünülmüş. Offer’ları – yani ana görevler- tekrar etmek için öncelikle oyunu bitirmiş olmanız gerekiyor. Bir kez oyunu bitirince, daha iyi puanlar almak için bu hikaye görevlerini tekrar tekrar oynayabiliyorsunuz.

Kısacası ilgi çekici konusu, inanılmaz hızlı oynanışı ve sıkıcı olmaktan hayli uzak yapısıyla, Daemon X Machina benim son zamanlarda oynadığım en iyi Shoot Em Up oyunu oldu. Özellikle kendinize meydan okumanızı gerektiren görev sistemi ve bu görevlere konulan hedefler son derece eğlenceli ve rekabetçi anlaşıya sahip. Üstelik kilidini açabileceğiniz tonlarca silah, ekipman, kostüm ve nice şey bulunuyor. Durduğu yeni çok iyi anlıyor ve Switch’te harika bir iş çıkarıyor. Eğer sağlam bir Shoot Em Up oyunu oynamak istiyorsanız Daemon X Machina kesinlikle önerebileceğim bir oyun.

Daemon X Machina