Öldükten Sonra Google Verilerinizin Çalınmasını Nasıl Önlersiniz?

In Makale, Pratik by Yunus EmreLeave a Comment

Kişisel verilerin gizliliği siz öldükten sonra bile büyük önem taşıyor. Bu yüzden Google, etkin olmayan hesaplar için çeşitli seçenekler barındırıyor.

İnternetteki kimliğinizin sizinle birlikte mezara gideceğini düşünebilirsiniz. Ama işler pek de öyle olmuyor. Öldükten sonra internet hesapları ya da sosyal medya profilleri ele geçirilen çok fazla kişi var. Aslında basitçe ‘ben öldükten sonra verileri ne yapabilirler ki?’ düşünmemek lazım. Facebook ve Google gibi şirketler verilerinizi saklamaya devam ediyor. Bu verilerin farklı kişilerin eline geçmesi için çeşitli problemler oluşturabilir. Her ne kadar sosyal medya profilleri üzerinden olmasa da Google hesabından yürütülen gizli şirket yazışmaları farklı sonuçlar doğurabilir.

Google aslında internetteki varlığınızın hemen hepsini saklıyor. Bu noktada internet aramaları, indirilen uygulamalar ya da Google Rehber’deki telefon numaraları gibi basit verileri kastetmiyoruz elbette. Şirket, internette Google servisleriyle yaptığınız hemen her şeyi depolayarak kullanıyor. Bunlara banka bilgilerinin saklandığı Google Pay de dahil tabii. Ayrıca Google Fotoğraflar ya da Google Drive gibi doğrudan bulut tabanlı servislerde kendi isteğimizle depoladığımız verileri de listeye ekleyebiliriz. Peki ama bu veriler biz öldükten sonra ne oluyor? Google aslında bu durum için de çeşitli çözümler üretiyor.

Etkin Olmayan Hesap Yöneticisini Ayarlayın

İlk olarak, Google hesabına belirli süre giriş yapmadığınızda gerçekleşecek işlemleri belirleyebilirsiniz. Etkin Olmayan Hesap Yöneticisi isimli araç, tüm verileri güvendiğiniz biriyle paylaşmanıza ve Google hesabınızı silmek için ne yapılması gerektiğine dair düzenlemeler yapmayı sağlıyor.

Bunun için masaüstünde Google Hesabınıza giriş yapın ve ‘Etkin Olmayan Hesap Yöneticisi’ şeklinde bir arama yapın. Burada özelliğin ne işe yaradığı detaylı şekilde belirtiliyor.

Üç adımdan ilki Google hesabının aktive edilmesi süreyi belirlemenizi sağlıyor. Burada bekleme süresi olarak 3 ay, 6 ay, 12 ay ve 18 ay gibi dört farklı seçenek yer alıyor. Varsayılan olarak bu sistem 3 ay olarak tanımlanmış durumda. Yani 3 ay boyunca Google hesabınıza hiç girmezseniz ilgili süreç başlıyor. Burada 1 ay önce Google’ın sizinle iletişime geçmek için e-posta göndereceğini ve kısa mesaj atacağını da hatırlatalım.

Ardından buraya bir telefon numarası girmek ve iletişim bilgilerini güncel tutmakta yarar var. Bu arada, iki farklı hat kullanıyorsanız Google’a tanımlı olan numara haricinde bir numarayı da buraya girebilirsiniz.

İkinci adımda Google, verilerinizi sınırlandırarak paylaşabileceğiniz 10 kişi belirlemenizi istiyor. Kimseye bilgi vermek istemiyorsanız burayı boş geçebilirsiniz.

Ayıca yine bu pencereden Gmail’den gelen e-postalar için otomatik bir yanıt belirleyebilirsiniz.

En son aşamada ise etkin olmayan Google hesabının silinip silinmeyeceğine karar verebilirsiniz. Başta belirttiğiniz tarih aslında bu kısım için geçerli. Yani eğer Google hesabınızı belirttiğiniz süre zarfında hiç aktive etmediyseniz en alttaki ‘Evet, etkin olmayan Google hesabımı sil’ düğmesinin yanındaki onay kutucuğunu işaretleyerek sonraki adıma geçebilirsiniz. En sonda işlemi onayladığınızda aslında tamamlamış oluyorsunuz.

Çevrimiçi gizliliğin çok büyük önem arz ettiği bir dönemdeyiz. Her geçen gün artan kişisel verilerin sayısı aslında yakamızı öldükten sonra da bırakmıyor. Bu noktada gerekli ayarlamaları yapmak durumundayız.