Anasayfa Makale Apple Deep Fusion Nedir?

Apple Deep Fusion Nedir?

Apple’ın iOS 13.2 güncellemesiyle kullanıcılara açtığı Deep Fusion kamera teknolojisine ve detaylarına yakından bakıyoruz.

Apple, Eylül’ün ikinci haftasındaki iPhone 11 etkinliğinde Deep Fusion isimli yeni bir teknolojiden bahsetti. Kısa süre önce yayınlanan iOS 13.2 sürümüyle birlikte hayata geçen bu teknoloji, çok daha detaylı ve kaliteli fotoğraflar çekmek isteyenler için büyük önem taşıyor.

https://www.technopat.net/2019/10/29/ios-13-2-guncellemesi-cikti/

Deep Fusion, fotoğraflardaki ayrıntı düzeyini artırdığı gibi düşük ışıktaki performansı da iyileştiriyor. Üstelik fotoğraftaki gürültüyü önlüyor. Bu sistemde aslında kullanıcı farkında olmadan arka planda fotoğraflar çekiliyor ve görüntü kalitesini iyileştirmek için kullanılıyor.

Deep Fusion’ı kullanmak için ek bir detaya ihtiyaç yok. Sadece Kamera uygulamasını açıp fotoğraf çekmeye başlamak yeterli. Bu özellik az önce de bahsettiğimiz gibi iOS 13.2 ile geliyor. Doğal olarak yeni özellikten yararlanmak için Ayarlar / Yazılım Güncelleme yolu üzerinden güncellemeyi indirmek gerekiyor.

Deep Fusion desteğiyle çekilen fotoğrafların normal fotoğraflardan farkını anlamak için Ayarlar / Kamera / Çerçeve Dışı Çekilen Fotoğraflar aktif konumdayken bir fotoğraf çekmek gerekiyor. Çünkü Apple bu modda Deep Fusion teknolojisinin çalışmadığını söylüyor. Aslında bunun için Kamera uygulamasına bir geçiş düğmesi konulabilir.

İlk bakışta Deep Fusion aktif ya da değilken çekilen fotoğraflar arasındaki farkı bulmak gerçekten zor. Ancak yakınlaştırma yapıp detaylara inildiğinde aslında bu teknolojisinin ne kadar faydalı olduğu görülebiliyor.

Apple, Deep Fusion teknolojisini, insanların üzerindeki kazaklardaki detaylarla belli etmeyi seviyor. Bu arada, Deep Fusion’ın iPhone 11 ya da iPhone 11 Pro’daki kamera, ışık seviyelerine ve objektiflere göre otomatik olarak açılan üç çalışma modu bulunur.

  • Standart geniş açılı mercek, orta / düşük ışıkta Deep Fusion ile birlikte karanlık sahneler için Gece modunu öne çıkarıyor.
  • Tele lens, çoğunlukla Deep Fusion teknolojisini kullanacak ve Smart HDR ile çok parlak sahnelerde birlikte görev alıyor.
  • Ultra geniş açı, Deep Fusion ve Gece modunu desteklemediğinden her zaman Smart HDR özelliğiyle kullanılıyor.

Mantığı tam olarak anlamak için Deep Fusion’ın arka planda nasıl çalıştığını bilmek gerekiyor. Elbette Smart HDR ile farkı da bunlar öğrenildiğinde ortaya çıkıyor.

  1. Deklanşöre bastığınız zaman, fotoğraf makinesi çekimdeki hareketleri dondurmak için dört kare fotoğraf dört tane de standart fotoğraf yakalıyor. Deklanşöre bastığınızda detayı yakalamak için bir uzun pozlama çekimi de yapılıyor.
    Tüm bu çekimler birleştiriliyor ve detaylar ortaya çıkıyor. Bu aslında Smart HDR ile aradaki farkı da gösteriyor.
  2. Deep Fusion, kısa pozlama görüntüsünü en ayrıntılı şekilde seçip uzun pozlamayla birleştiriyor. Yani Deep Fusion, Smart HDR’dan farklı olarak bu iki kareyi birleştiriyor, daha fazlasını değil.
  3. Görüntüler, artan miktarda ayrıntıya göre düzenlenen dört ayrıntı işleme aşamasından geçerek piksel piksel çalışılıyor. Gökyüzü ve duvarlar en düşük banttayken, cilt, saç, kumaş ve benzer yüzeyler daha yüksek seviyede detaylandırılıyor.
  4. Son olarak görüntü oluşturuluyor.

Bunların hepsi normal bir Smart HDR görüntüsünden daha uzun sürüyor. Eğer onlarca ya da yüzlerce fotoğraf çekip hemen Fotoğraflar uygulamasını açarsanız Deep Fusion arka planda işlem yapmaya devam eder ve siz de fotoğrafların standart hallerini görürsünüz. Ama işlem çok çok kısa sürede gerçekleştirildiği için zaten bekleme gibi bir durum söz konusu değil.