Anasayfa Makale Eski Basılı Fotoğrafları Dijitale Aktarmak İsteyenler İçin İpuçları

Eski Basılı Fotoğrafları Dijitale Aktarmak İsteyenler İçin İpuçları

Google PhotoScan uygulamasıyla eski basılı fotoğrafları olabildiğince kaliteli şekilde dijital ortama aktarabilmek mümkün. Tüm ayrıntıları anlatıyoruz.

Akıllı telefon ya da bilgisayardaki dijital fotoğrafları baskı alıp saklamanın ötesinde bu işlemin tam tersini yapmak da çok önemli. Yani çocukluğunuzdan kalan baskılı fotoğrafları kaliteli şekilde dijitale aktararak anılarınızın ortadan kaybolmasına engel olabilirsiniz. Bu işlemi yapan çok fazla sayıda uygulama var. Ancak en başarılı çözümlerden biri Google PhotoScan.

Google PhotoScan, kullanıcıların herhangi bir fotoğrafı hızlı ve kaliteli şekilde dijital ortama aktarılmasını sağlıyor. Uygulama aslında standart fotoğraf düzenleme uygulamalarından ayrılarak, otomatik kenar düzeltme özelliğiyle ortaya çok daha derli-toplu bir fotoğraf çıkmasını sağlıyor. Fotoğrafın bakış açısını ayarladığı gibi, fotoğraf kağıtlarındaki parlama ve yansımaları da önlüyor. Ayrıca akıllı döndürme özelliğiyle de eğilip bükülen fotoğrafları da düz hale getiriyor.

Google PhotoScan Nasıl Çalışır?

PhotoScan’in en başarılı özelliklerinden biri, akıllı telefonunuzu taşıdığınız sürece yanınızda bir fotoğraf tarayıcısı olması. Basılı bir kağıt üzerindeki fotoğrafın fotoğrafını çekmek aslında epey zor. Çünkü çevre faktörler kağıdı ve baskı kalitesini yıllar içinde bozmuş olabilir. Dolayısıyla dijitale aktarma sürecinde mobil uygulamaya çok iş düşüyor.

Google PhotoScan, eski fotoğrafların sayısallaştırılmasına yönelik bu engelleri ortadan kaldırıyor. Bir görüntüyü çoklu açılardan yakalayarak parlama olmadan tam bir fotoğraf haline getirebiliyor. İşlemde, uygulama fotoğrafın kenarlarını hizalıyor. Böylece fotoğraf aslında düzgün şekilde görüntülenebiliyor. PhotoScan ile baskılı fotoğraflarınızın üzerinde durduğu yüzeyi fotoğraflamanız durumunda basit bir kesme işlemiyle bu sorunu da ortadan kaldırıyor.

Google PhotoScan (Android)
Google PhotoScan (iOS)

Fotoğrafları Dijital Ortama Aktarma

Google PhotoScan hem Android hem de iOS’ta ücretsiz olarak kullanılabiliyor. Uygulamayı indirdikten sonra fotoğraflara erişim ve kameranın çalıştırılması için gerekli izinlerin verilmesi gerekiyor. Bu adımlar tamamladıktan sonra PhotoScan fotoğraf çekebilir hale geliyor.

Fotoğraflar Nasıl Taranır?

Google, fotoğraf tararken doğru şekilde çekilmesini sağlamak için zıt bir arka plana yerleştirmenizi öneriyor. Yani eski albüm fotoğraflarını halı üzerinde fotoğraflamak yerine masa üzerinde ya da beyaz bir kağıt üzerinde çekebilirsiniz. Böylece halı üzerindeki karışık desenler uygulamanın kafasını karıştıramaz. Ayrıca fotoğraf çekmeden önce mutlaka ışıklı bir ortam seçin. Görüntüde oluşabilecek parlaklıktan endişelenmeyin. PhotoScan az önce de bahsettiğimiz gibi bu bozulmaları düzeltebiliyor.

Taramak istediğiniz fotoğrafı düz bir yüzeye yerleştirin ve deklanşöre dokunun. Ardından PhotoScan sizden kağıdı beyaz bir nokta üzerinde boş bir daireye yerleştirmenizi söyler. Burada işaretlendirme maviye dönene kadar bekleyin. Ardından fotoğrafı çekin.

Özellikle küçük fotoğraflarda taramanın Köşeleri Ayarla özelliğiyle daha iyi hale geldiğini söyleyebiliriz. Köşeleri daha iyi hizalamak için noktaların etrafındaki alanı büyüten bir kare var. O seçeneği kullanabilir ve tamamlamak için Bitti düğmesine tıklayabilirsiniz.

Google PhotoScan Görüntüleri Nasıl Paylaşılır?

Fotoğrafı çektikten ve ayarlamayı yaptıktan sonra otomatik olarak cihazınızın depolama alanına kaydedilir. Ancak fotoğrafı diğer depolama alanlarına yükleme ve arkadaşlarınızla paylaşma seçenekleriniz de var. Yani doğrudan uygulama içindeki Paylaş menüsüyle Bluetooth ile çevrenizdekilere gönderebilir, e-posta atabilir ya da WhatsApp aracılığıyla arkadaşlarınıza iletebilirsiniz.