Anasayfa Makale iPhone Veya iPad Uygulama Abonelikleri Nasıl İptal Edilir?

iPhone Veya iPad Uygulama Abonelikleri Nasıl İptal Edilir?

Kullanılmayan ve unutulan aylık abonelik sistemleri, ay sonunda yüzlerce TL’lik faturalara sebep olabiliyor. iPhone ve iPad’ler için Apple Kimliğiyle abone olunan servislerin nasıl iptal edilebileceğine yakından bakıyoruz.

Birçok uygulama ve servis abonelik sistemine dönmüş durumda. Yani aslında kullanıcılar film / dizi izlemek ya da müzik dinlemek için bu tip aylık ödemeli hizmetleri tercih ediyorlar. Bilgisayarlar için bu tarz servisler yoğun olsa da aslında mobil platformlardan da hemen hemen hepsine erişim var. iPhone ya da iPad’lerde bazı üyelikleri sonlandırmak veya aboneliğinizi tamamen bitirmek isteyebilirsiniz.

iPhone’larda Tüm Abonelikler Nasıl Bulunur?

Apple, şu anda etkin olan tüm abonelikleri Apple Kimliğiniz üzerinden incelemeyi kolaylaştırıyor. Ayarlar / Kullanıcı İsmi / Abonelikler üzerinden ayrıntılar görüntülenebiliyor.

Abonelikten sonlandırmak veya değiştirmek için istediğiniz hizmete dokunduğunuzda ek seçenekler açılıyor. Burada Seçenekler altında abonelik modellerine yer veriliyor. En altta ise Aboneliği İptal Et düğmesi yer alıyor. Buraya dokunup onayladığınızda asında o hizmete dair aylık, üç aylık ya da yıllık aboneliği sonlandırabilirsiniz.

Bir uygulamayı iptal ettiğinizde, çoğu servis abonelik süreniz sonlanana kadar kullanmaya devam etmenizi sağlar. Ama bazı ücretsiz denemeler için durum böyle değil. Örneğin, Apple Music deneme sürümünü iptal ederseniz süreniz tamamlanmamış olsa bile hizmetten yararlanmaya devam edemezsiniz.

Bu yüzden ücretsiz bir denemeyi kullanmak istiyorsanız, süre tamamlanmadan birkaç gün önce için iptal işlemini gerçekleştirmenizde yarar var. Zamanı tam olarak akılda tutmak zor olabilir, hatırlatıcı kurabilirsiniz.

macOS’larda Apple Abonelikleri Nasıl İptal Edilir?

İsterseniz macOS’daki bir uygulama aboneliğini de iptal edebilirsiniz. Apple, macOS’taki iTunes’u farklı uygulamalara böldüğü için bu işlev artık App Store’a devrolmuş durumda. macOS’ta App Store’u açın ve sol alt köşedeki profil isminize tıklayın. Sonra sağ üstteki Bilgileri Göster düğmesi üzerinden işlemi onaylayın ve Hesap Bilgileri göründüğünde Yönet bölümüne tıklayın. Ardından karşınıza Abonelikler geliyor.

Aslında bu ekran iPhone ya da iPad’dekine çok benzer. Dolayısıyla düzenleme seçenekleri üzerinden kolayca sonlandırılabiliyor.

Windows’ta iTunes Abonelikleri Nasıl İptal Edilir?

Windows yüklü bir bilgisayar kullanıyorsanız, Apple aboneliklerinizi iTunes abonelikleri sayfasından yönetmeye devam edebilirisiniz. iTunes’u açın ve Hesap / Hesabım arayüzü üzerinden Hesap Bilgileri kısmına gidin. Aşağı doğru kaydırdığınızda Ayarlar / Abonelik satırını göreceksiniz. Burada da Yönet düğmesine tıklayarak abonelikleri düzenleyebilir ya da yönetebilirsiniz.

iPhone’lardaki Diğer Abonelikleri Yönetme

Yukarıdaki yöntemleri kullanarak aradığınız aboneliği bulamamış olabilirsiniz. Dolayısıyla farklı bir şekilde aboneliği iptal etmeniz gerekir. Yukarıdaki abonelik yönetimi yalnızca Apple Kimliğiniz üzerinde abone olduğunuz uygulamalar için. Yani diğer cihazlar aracığıyla yaptığınız abonelikleri göstermez.

Örneğin bir Android cihazınızda Google Play Store’dan Spotify Premium’a kayıt olmuş ya da Netflix’e katılmış olabilirsiniz. iPhone’unuzdaki uygulamalara giriş yaparak bu hesapları kullanabilirsiniz. Ama Apple’ın bu aboneliğinizle bir bağlantısı olmaz.

Aboneliği yönetmek için doğrudan servisle ilgilenmeniz gerekiyor. Küçük bir Google aramasıyla servis bazlı sorgulama yaparak bu işlem gerçekleştirilebilir.

Herhangi bir servise nereden abone olduğunuzu izleme konusunda sorun yaşayabilirsiniz. Bunu da banka hesapları üzerinden ödeme yaptığınız kurumu kontrol ederek bulabilirsiniz. Apple ID’si üzerinden bir aboneliği belirtirken şirket adı doğrudan abonelik olarak görünür. Ayrıca PayPal ve Amazon Pay gibi servisleri kullanarak da abone olmuş olabilirsiniz.

Aksi halde, eğer Apple Aile Paylaşımı kullanıyorsanız, aile üyelerinizden biri bir abonelik için kendi başına kayıt olmuş olabilir. Bunu Apple Kimliğinizden yönetemezsiniz. Bu yüzden aboneliği yönetmek için cihazlardan birine ulaşıp kullanmanız gerekir.

Ayrıca farklı bir Apple Kimliği ile abone olmadığınızdan da emin olmanız gerekiyor.

Otomatik ödeme talimatı verilen internet servisleri bazen öyle bir boyuta geliyor ki kredi kartınızda her ay yüzlerce TL çekilmesine sebep oluyor. Dolayısıyla bu yöntemle abonelikleri kontrol edip, kullanmadığınız servisleri iptal edebilir ya da daha cazip fırsatlar için alternatiflerini arayabilirsiniz.