Anasayfa Makale Windows 10, macOS, Android ve iOS İçin Karanlık Mod Nasıl Kapatılır?

Windows 10, macOS, Android ve iOS İçin Karanlık Mod Nasıl Kapatılır?

Uygulamalardan sonra hem masaüstü hem de mobil işletim sistemlerine eklenen karanlık modu tüm sistemler için kapatma yollarına bakıyoruz.

Mobil uygulamalarla başlayan karanlık mod furyası masaüstü yazılımlar ve işletim sistemleriyle devam ediyor. Artık sistem çapındaki karanlık mod özelliğiyle işletim sistemi arayüzleri beyaz yerine siyah olarak ayarlanabiliyor. Üstelik ek uygulamalar da sistem temasına göre renk değiştiriyor. Temelde göz yorgunluğunu azaltmaya odaklanan bu özellik, karanlık ortamlarda bilgisayar ya da mobil aygıtlardan yayılan rahatsız edici bembeyaz ışığı engelliyor.

Yapılan testler, OLED ekranlarda karanlık modun batarya performansına da olumlu katkı yaptığını gösteriyor. Yani aslında göz yorgunluğunu azaltmanın dışında tek şarjdaki kullanım süresi de uzuyor.

Ama sürekli karanlık modu kullanmak zorunda değilsiniz. Başlıkta da bahsi geçtiği gibi tüm platformlar için karanlık modu kapatmayı temel alıyoruz.

Windows 10’da Karanlık Modu Devre Dışı Bırakma

Sürekli bilgisayar başında olan ve işlerini bu şekilde halleden kişilerin karanlık modu kullanması çok önemli. Neyse ki, Windows 10 kullanıcıları Windows 10 Yıldönümü Güncellemesi ile – ek uygulamaya gerek kalmadan – karanlık modu kullanabiliyor. Potansiyel göz yorgunluğunu azaltan özellik, sistem seviyesindeki renk şeması, menüler ve arka planlar üzerinde pencereleri daha koyu gösteriyor.

Koyu tema, Microsoft Edge, Takvim, Posta, Mağaza, Ayarlar, Hesap Makinesi, Alarmlar ve Saatler gibi çeşitli uygulamaları karartabiliyor. Yine de sistemi tamamen karanlık olarak çevirmiyor. Örneğin Dosya Gezgini varsayılan renk şemasını koruyor. Diğer uygulamalarda da kendi ayarları üzerinden karanlık modun aktif ya da pasif olarak tanımlanması gerekiyor.

Windows 10’da karanlık modu kapatmak için Başlat / Ayarlar / Kişiselleştirme / Renkler üzerinden Varsayılan Windows Modu ve Varsayılan Uygulama Modu kısımlarını değiştirerek ayarlayabilirsiniz.

macOS’ta Karanlık Modu Devre Dışı Bırakma

Windows gibi Apple’ın karanlık modu da macOS ile varsayılan seçenek olarak geliyor. Yani ek bir uygulama kurmaya gerek kalmıyor. Koyu mod olarak geçen özelliği macOS 10.14 Mojave ile birlikte sunmaya başlayan Apple, Sistem Tercihleri / Genel üzerinden bu özelliği hızlıca açıp kapatmayı sağlıyor.

El Capitan ya da OS X Yosemite kullanıyorsanız, karanlık mod arka planı daha koyu hale getirir ve fontlar beyaza dönüşür. Yine bunu da Sistem Tercihleri / Genel üzerindeki ‘Karanlık menü çubuğunu kullanın ve sabitleyin’ düğmesiyle ayarlayabilirsiniz.

Android’de Karanlık Modu Devre Dışı Bırakma

Telefon üreticileri haricinde Google da işletim sistemi çapında karanlık mod sunuyor. Android’de karanlık tema, mevcut cihazlar için gece modu olarak isimlendiriliyor. Hızlı Ayarlar menüsünü görüntülemek için Ayarlar’ı açın veya cihaz ekranını aşağıya doğru kaydırın.

Ardından Ekran / Gece Modu kısmını hızlıca kapatabilirsiniz.

iOS’ta Karanlık Modu Devre Dışı Bırakma

iPhone ve iPad’ler, iOS 13 ve iPadOS 13 ile birlikte karanlık mod kazandı. iPhone X ve yeni iPhone 11 serisi gibi modellerde OLED ekran yer aldığı için aslında karanlık mod bu cihazlar için çok daha kullanışlı hale geliyor. OLED ekranlı telefonlarda karanlık mod pil ömrünü üst düzeye çıkarırken diğer modellerde de bir miktar iyileştirme sağlıyor.

Yine de karanlık modu pasif olarak ayarlamak istiyorsanız Ayarlar / Ekran ve Parlaklık kısmından gerekli işlemi yapabilirsiniz.

Kontrol Merkezi İle iPhone Ve iPad’lerdeki Karanlık Modu Devre Dışı Bırakma

iOS’ta Kontrol Merkezi’ni parmağınızı yukarı kaydırarak açın ve Parlaklık kontrol simgesine basılı tutun. Ardından sol altta yer alan Karanlık Mod düğmesine dokunun.

Siri İle iPhone Ve iPad’lerdeki Karanlık Modu Devre Dışı Bırakma

Karanlık Modu, Siri kullanarak da kapatabilirsiniz. Bunun için ‘Hey Siri, karanlık modu kapat’ komutunu kullanabilirsiniz.

Tüm gün boyunca karanlık mod kullanmak istemeyenler bu yöntemler sayesinde platformlardaki koyu görünümü sonlandırabilir.