Anasayfa Makale Microsoft Word DOCX ve DOC Dosya Formatlarının Farkları

Microsoft Word DOCX ve DOC Dosya Formatlarının Farkları

Microsoft’un eski DOC ve yeni DOCX Word dosya formatları arasındaki farkları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Microsoft Word, DOC dosya formatını ve uzantısını 30 yıldan daha önce, MS-DOS için Word’ün ilk sürümlerinde kullanmaya başladı. Dosya formatı, 2006 yılında Microsoft uzantıyı genel kullanıma açana kadar sadece Word için kullanılabiliyordu.

90’larda ve 2000’lerin başında, birçok rakip program DOC dosyalarıyla çalışabiliyordu ancak Word’ün sunduğu formatlama ve seçenekler diğer kelime işlemcilerinde tam olarak desteklenmiyordu. Office de uzun yıllar boyunca liderliğini koruyunca, kapalı kaynak kodlu dosya formatı yapısıyla Microsoft rakip ürünler karşısında hep önde oldu.

2008’den itibaren Microsoft, diğer programlarda kullanılması için DOC format özelliklerini güncelledi ve kullanıma sundu. Ancak Word’ün tüm gelişmiş fonksiyonları açık dokümantasyon tarafından desteklenmiyor. DOC dosya formatı 2008’den itibaren ücretli ve ücretsiz kelime işlemci programları tarafından kullanılmaya başlandığı için birçok kullanıcı halen dosyalarını eski DOC standardını kullanarak kaydediyor.

Office Open XML (DOCX) Dosya Formatı

Ücretsiz ve açık kaynak kodlu Open Office ve bu platform tarafından kullanılan Open Document Format’ın (ODF) yükselişi ile birlikte Microsoft, 2000’lerin daha kapsamlı açık standartlarını benimsedi ve ortaya DOCX, XLSX, PPTX dosya formatları çıktı.

Yeni standartlar; “Office Open XML” ismi altında ve eski, verimsiz ikili tabanlı format yerine Genişletilebilir İşaretleme Dili (XML) temel alınarak tanıtıldı. Bu dil sayesinde daha düşük dosya boyutlu, daha az bozulma ihtimali olan ve daha iyi gözüken sıkıştırılmış resimleri barından bir format ortaya çıktı.

XML temelli DOCX dosya formatı, Word’ün 2007 sürümüyle birlikte varsayılan dosya kayıt biçimi oldu. Bu format ortaya çıktığında birçok kullanıcı, formatın eski Word sürümlerinde çalışamayacağını ve Microsoft’un yeni Office paketini satmak için bu değişikliği yapmak istediğini düşündü. Ancak bu düşünce tam olarak doğru değildi zira eski versiyonlara uyumluluk ve dosya formatı güncelleştirmeleri yapıldı.

Her ihtimale karşı bazı kullanıcılar da uyumluluk için dosyaları DOCX yerine eski DOC formatında kaydetmeyi tercih etti. Ancak DOC dosya formatı yalnızca Word’ün eski sürümleri için daha uyumluydu ve Open Office Writer için yeterince uyumluluk sunmuyordu.

Hangi Dosya Formatı Kullanılmalı?

DOCX, her durum için daha iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Yeni format; daha kolay okuma ve transfer imkanı sunan daha küçük boyutlu dosyalar ortaya çıkarıyor. Yeni standart, açık yapısı nedeniyle Google Docs gibi online araçlar da dahil neredeyse tüm kelime işlemciler tarafından okunabiliyor.

DOC dosya formatını ise on yıldan eski dosyaları kurtarmak veya çok eski kelime işlemcilerle çalışmak için kullanabilirsiniz ancak her iki durumda da dosyaları DOCX formatında ya da ODF gibi modern standartlarda kaydetmek daha mantıklı olacaktır.