Anasayfa Makale Android Telefonlarda Mobil Veri Kullanımı Nasıl Sınırlandırılır?

Android Telefonlarda Mobil Veri Kullanımı Nasıl Sınırlandırılır?

Bu rehberde Android telefonlarda mobil veri kullanımını nasıl sınırlandıracağınızı anlatıyoruz.

Android akıllı telefonlarda hem sistem hem de uygulamalar mobil veri paketlerini hoyratça kullanabiliyor. Bu tip durumlarda mobil veri paketini sınırlandırarak kotayı kontrol altına alabilirsiniz.

Operatörler farklı ücret aralıklarıyla kullanıcılara çeşitli veri paketleri sunuyor. Ama zaman zaman gerek sistem ya da uygulama güncellemeleri gerekse yüksek çözünürlüklü videolar sebebiyle mobil kota hızlıca doluyor. Bu tip durumlarda operatörler üzerinden ek bir veri paketi satın almak gerekiyor. Ama bu aşamaya gelmeden önce kullanıcıların mobil veriyi sınırlandırması da söz konusu.

Buradaki en önemli unsur aktif olarak kullanılan uygulamalar dışında kalan servisler. Yani aslında Facebook, Twitter, Instagram ya da YouTube gibi akıllı telefonların vazgeçilmesi olan uygulamalar zaten mobil kotadan fazlasıyla tüketiyor ve bu biliniyor. Ama daha tehlikelisi arka planda sessizce çalışan ve mobil kotayı sömüren uygulamalar. Neyse ki, Android herhangi bir uygulamanın arka planda ne kadar veri tükettiğini gösteren çeşitli yollar sunuyor. Üçüncü taraf uygulamalar sayesinde bu daha kapsamlı şekilde incelenebiliyor.

Hangi Uygulamalar Mobil Veriyi En Fazla Tüketiyor?

Hücresel veri bağlantısını yönetmek için öncelikle Ayarlar / Ağ ve İnternet / Veri Kullanımı bölümüne gidebilirsiniz. Burada ne kadar veri kullandığınızı görebilir ve gelecekte ne kadar kullanacağınızla ilgili limit belirleyebilirsiniz.

Sayfanın orta kısmında mobil verileri tamamen devre dışı bırakma seçeneğini de göreceksiniz. Bu da bir tercih. Ama sonuç itibariyle interneti kullanmayan bir uygulamanın veri paketi çekemeyeceğini ve aslında pek de bir şey ifade etmeyeceğini söylemek gerekiyor. Yine de tamamen sınırlandırmak istiyorsanız bu yolu da deneyebilirsiniz.

Mobil Ortak Erişim Noktasını Sınırlandırın

Bir diğer seçenek de aslında paylaşıma açılan mobil internet bağlantısını sınırlandırmak. Eğer telefonunuzun mobil internetini hotspot olarak sık sık paylaşıma açıyorsanız bu noktada Ayarlar / Kablosuz Bağlantı ve Ağlar seçeneği üzerinden ‘Bağlantı paylaşımı ve mobil ortak erişim noktası’ kısmında bir limit belirleyebilirsiniz. ‘Veri Sınırı’ sayesinde buradan paylaşıma açtığınız ağa dahil olan kişilerin mobil internetinizden ne kadar tüketeceğinizi kontrol altına alabilirsiniz.

Üçüncü Taraf Uygulama Desteği

Android’in varsayılan ayarlarındaki mobil kota limitleri aslında birçok kullanıcı için yeterli. Ancak daha kapsamlı ayarlara sahip olmak isteyenler için üçüncü parti uygulamalar mevcut. Bunlar arasında en başarısı biri ise NetGuard. Bu uygulama sadece hücresel verinin sınırlandırılmasını değil Wi-Fi’nin de benzer şekillerde kontrol edilmesine imkan tanıyor.

NetGuard, hangi uygulamaların internete bağlanıp hangilerinin bağlanmayacağına karar vermenizi sağlayan bir güvenlik duvarı da barındırıyor. NetGuard aslında tüm uygulamalarını alfabetik sıraya göre karşınıza getiriyor. Her birinin yanında Wi-Fi ya da mobil veri seçeneği yer alıyor. Tercih ettiğiniz gibi bağlantı türleri arasında seçim şansına sahip oluyorsunuz.

Daha belirgin kontroller için her uygulamanın yanındaki açılır simgeye tıklayın ve seçenekler arasında veri tüketen bir uygulamayı dolaşımdayken sınırlandırın. İşin en güzel kısımlarından biri ise 3G ve 4.5G’nin ayrı ayrı sınırlandırılabiliyor oluşu. İsterseniz 3G bağlantısında sınırsız ama 4.5G’de limitli bir sistemle filtreleme yapabiliyorsunuz.

NetGuard (Google Play)