Anasayfa ESET Google App Defense Alliance Nedir?

Google App Defense Alliance Nedir?

Google, ESET başta olmak üzere Zimperium ve Lookout gibi güvenlik şirketleriyle özel bir birlik kurdu. Amaç, zararlı uygulamalar daha Google Play’e yüklenmeden fark edip gerekli önlemi almak.

Google, zararlı web siteleri ve uygulamaları ortadan kaldırmak için güvenliği artırmaya devam ediyor. Android tarafındaki zararlı uygulama sayısının artması, şirketin yeni önlemler almasını sağlıyor. Play Store, toplamda 2.5 milyarı aşkın Android cihazın beslenme kaynağı. Dolayısıyla uygulama mağazasındaki zararlı her içerik, Android ekosistemini tercih eden kullanıcılar için tehlike arz ediyor.

Google Play’deki zararlı uygulamalar şirket tarafından fark edildiğinde hızlıca kaldırılıyor. Ama bu süreçte bile milyonlarca kişi zarar görebiliyor. Şirket, yeni geliştirdiği App Defense Alliance ile güvenliği daha da artırmayı amaçlıyor.

Uygulama Savunma İttifakı Neler Yapacak?

Uygulama Savunma İttifakı olarak çevirebileceğimiz bu birlik, ESET başta olmak üzere Zimperium ve Lookout gibi önemli güvenli şirketlerini bir araya getiriyor. Yani aslında Google, burada zararlı uygulamalar için tek başına görev yapmaktansa işin içine güvenlik uzmanlarını dahil ediyor.

Asıl amaç ek güvenlik çözümleriyle zararlı uygulamalar daha Google Play’de indirmeye açılmadan bunu fark edip gerekli önlemi almak. Yani az önce bahsettiğimiz ‘uygulamaların zararlı olduğu fark edilmesi’ süreci ortadan kalkıyor. Böylece uygulamalar daha markete dahil olmadan gereken yapılıyor. Yani en azından hedeflenen bu.

Zararlı uygulamaların tespitinde birlikte çalışacak dört şirket (Google dahil), zamanla daha da geniş kapsamlı hale gelebilir. Yani ek güvenlik çözümleri geliştiren şirketler de bu birliğe dahil olabilir.

Google, bundan 2 yıl önce Google Play Protect adını verdiği bir program başlatmıştı. Tamamen zararlı uygulamaları durdurmaya yönelik geliştirilen bu program belirli periyotlarla tarama yapıyordu. Herhangi bir zararlı içerik keşfedildiğinde ise gereken işlem yapılıyordu. Buradaki temel sorun aslında kötü amaçlı uygulamaların karmaşık yapısı ve hızlıca yayılması. Dolayısıyla yeni birlik ek çözümlerle problemi ortadan kaldırmaya odaklanıyor.