Anasayfa Video FreeSync Destekli Samsung Monitörde G-Sync Nasıl Açılır?

FreeSync Destekli Samsung Monitörde G-Sync Nasıl Açılır?

Samsung’un FreeSync destekli C24RG50 monitöründe G-Sync açıyoruz! Nvidia ekran kartı ve Samsung monitör ikilisini nasıl G-Sync destekli kullanacağınızı videomuzda öğrenebilirsiniz.

Bilgisayarlarla biraz ilgilenen hemen herkes FreeSync ve G-Sync teknolojilerinden bahsedildiğini duymuştur. Ancak biz burada kısaca tekrar bahsedelim, çünkü oyunlarda görsel kalite açısından hayli önemli teknolojiler.

Bilgisayarların ilk zamanlarından beri özellikle oyunlarda karşımıza çıkan bir görsel sorun vardır. Yüksek tempolu 3D oyunlarda özellikle göze batan bu problem, grafiklerin kırılmış gibi görünmesine sebep olur. Bunun sebebi ekrana yansıtılan görüntü karelerinin birbirini tam takip etmemesidir. Sonuçta ortaya ekran boyunca yatay uzanan kırılmalar çıkmaya başlar.

Her ne kadar geçmişte V-Sync teknolojisi bu problemi önlemek için geliştirilmiş olsa da, bu eski teknik ekran yenileme hızını sınırlandırdığından, artık antika sayılmaktadır. Nvidia ve AMD ise bu soruna karşı güncel teknolojiler üretmiştir. AMD’nin FreeSync ve Nvidia’nın G-Sync adını verdiği bu modern teknolojiler, ekrana yansıtılan kareleri senkronize ederek yırtılmaları önlerler. Üstelik bunu ekran yenileme hızını sınırlamadan yaparlar.

Ancak her iki firmanın teknolojileri de benzer bir işi gerçekleştirse de, bunu yapış yöntemleri farklıdır. Nvidia’nın G-Sync teknolojisi bu işlem için Nvidia ekran kartları ve G-Sync donanım modülü bulunan monitörlerin birlikte kullanılmasını gerektirir. AMD’nin FreeSync teknolojisinde ise AMD ekran kartları ve FreeSync uyumlu monitörlerin birlikte kullanımını gerektirir. Yani en azından yakın zamana kadar durum böyleydi.

Ne Değişti?

Gerek G-Sync, gerekse de FreeSync işe yaradıklarını ispat etmiş teknolojilerdir. Ne var ki bu iki teknolojinin piyasaya yansıtılması biraz farklı olmuştu. Nvidia’nın teknolojisinin kullanılabilmesi için gereken donanım modülü, monitör üreticilerine önemli bir imalat maliyeti getiriyordu. AMD’nin FreeSync teknolojisi ise maliyet açısından daha avantajlıydı, bu yüzden de Samsung gibi büyük monitör üreticileri bunu benimseme trendine girdiler.

Ne var ki Nvidia’nın ekran kartı pazarındaki büyük payı, G-Sync teknolojisinin de gündemde kalmasına yardımcı oldu. Nvidia üreticiler üzerindeki maliyet yükünü hafifletmek için G-Sync teknolojisini yazılımsal olarak daha da geliştirdi ve FreeSync destekli monitörlerle de kullanılmasının önünü açtı. Yani artık Samsung C24RG50 gibi FreeSync destekli bir monitörünüz varsa ama Nvidia ekran kartı kullanıyorsanız, artık ikisini birlikte kullanmanız mümkün!

Bu videomuzda FreeSync destekli monitörünüzü nasıl G-Sync destekli Nvidia ekran kartınızla birlikte kullanarak bu teknolojiden faydalanabileceğinizi anlatıyoruz. Burada Samsung C24RG50 tercih etmemizin iki önemli sebebi var. Bunlardan ilki, Samsung’un bu modelinin FreeSync teknolojisini desteklemesi. İkinci sebep ise yine bu monitörde Display Port 1.2a video giriş portunun bulunması. G-Sync ve FreeSync teknolojilerinin uyumlu çalışmasına Adaptive Sync adı veriliyor. Ve bunu çalıştırabilmek için de Display Port üzerinden bağlantı yapılması gerekiyor.