Anasayfa Oyun Football Manager 2020 Nasıl Bir Oyun?

Football Manager 2020 Nasıl Bir Oyun?

Yılların eskitemediği Football Manager serisi, yeni oyunu Football Manager 2020 ile daha fazla etkileşim, daha fazla seçenek sunmayı hedefliyor. Peki, oyun nasıl?

Eğer daha önce Football Manager oyunlarını hiç oynamadıysanız, size minik bir bilgilendirme yapmak isterim. İlk oyunu 2004 yılında, Football Manager 2005 adıyla çıkan bu seri, aslında çok daha uzun bir geçmişe sahip. İlk olarak Championship Manager adıyla piyasaya sürülen oyun, 2003 yılında geliştiricilerin Eidos’tan ayrılmasıyla farklı bir noktaya evrildi. İsim hakları Eidos’ta kalırken, Sports Interactive yeni oyunu FM’yi SEGA çatısı altında geliştirmeye başladı. Yıllar boyu Eidos defalarca FM ekibine rakip oyun çıkarma girişiminde bulunsa da, böylesine geniş bir veriyi oyunculara doğru bir şekilde aktarmayı başaramadı.

Yıllar boyu en çok satan spor oyunları arasında yer alan Football Manager serisi, son yıllarda çağa da ayak uydurarak oyunun mobil ve tablet versiyonlarını da satışa sürmeye başladı. Football Manager 2020 ise hem genel geçer FM deneyimini doğru şekilde verebiliyor hem de oyunculara pek çok yeni seçenek ve detayın kapılarını açıyor.

Football Manager 2020 özellikle oyunu uzun süreli oynayanlar için önemli geliştirmeler içeriyor. Artık çok daha net hedefler koyabiliyor ve kulüp yönetimi ile düzenli toplantılar yapabiliyorsunuz.Başarılı olmak için tek yapmanız gerekenin taktik oluşturup, doğru takımla saha çıkmak olduğu FM dönemleri artık geride kaldı. Şimdi çok daha stratejik, rasyonel ve akılcı kararlar vermeniz gerekiyor.

Tüm bu yeni özellikler aslında ter bir noktada, Klüp Vizyonu’nda toplanıyor. Burada geliştirilen yapay zekanın da etkisiyle, her an yeni kararlar almak ve onları geniş zaman aralıklarına yaymak zorundasınız. Klüp sahibi ya da başkanı size her dönem yeni talepleri iletirken, bu talepleri yerine getirip, getirmemek tamamen size kalmış. Bu talepleri yerine getirmek sizin kariyenizin şekillenmesi açısından önemli rol oynayacak. Yani artık her sene başı yavan bir e-posta ile sizden birincilik isteyen klüp yetkilileri yok. Onun yerine hedefler koyan ve sizi bu hedefe ortak eden bir yönetim var.

Klüp Geneleği ve diğer özellikler hep bu vizyon mekaniklerine hizmet ediyor. Yine de bu geliştirmeler Casual dediğimiz günlük kullanıcılara pek hitap etmiyor. Eğer 10 yılın üzerinde bir menajer kariyeri oluşturmak, kendi efsanenizi oluşturmak istiyorsanız bu özellikler çok hoşunuza gidecek. Ama diğer türlü sizin için fazladan menü ve karmaşa anlamına geliyor.

Yeni Gelişim Merkezi ise özellikle genç oyuncuların takıma kazandırılmasında çok etkili bir alan. Burada genç yetenekleri doğru hedeflere yönlendirerek, özel antremanlar atayabiliyor ve onlarla özel alanlar oluşturabiliyorsunuz. Bir genç oyuncuyu yetiştirmek, ana saha pozisyonuna alıştırmak ve yönelimlerini belirlemek çok uzun bir süreç. Ama bu süreci başarıyla atlattıklarında gerçekten çok değerli genç oyunculara kavuşuyorsunuz.

Oyun motoru ise geçtiğimiz yıl ile neredeyse aynı. Karakter ve saha modellemeleri bir ölçüde iyileştirilmiş ama o kadar. Eğer FM’den FIFA ve PES kalitesinde 3 boyutlu grafikler bekliyorsanız, bu asla olmayacak. FM sistem kaynaklarını halihazırda çok yoran bir oyun. Kullandığınız veritabanının boyutuna göre sisteminizde ne kadar iyi çalışabileceği de yıldızlar eşliğinde belirtiliyor. Ama iş grafik kalitesine geldiğinde, Football Manager hiç bir zaman bu konuda iddialı olmadı. Muhtemelen çok iyi grafikli bir FM oyunu da göremeyeceğiz.

Yine de eğer daha önce FM oyunları oynamadıysanız rehberleri sonuna kadar açarak nerede ne yapmanız gerektiğini kolayca öğrenebilirsiniz. Elbette öğrenmek yetmiyor, bunları uygulamanız da gerekiyor ama en azından karmaşık ötesi menülerde bu sayede hayatta kalabilirsiniz. Oyunun tamamen Türkçe metin desteğine sahip olması da bu noktada önemli bir artı. Onbinlerce satır metin özellikle İngilizce bilmeyen oyuncular için çok büyük bir sorun oluşturabilirdi.