Anasayfa Haber AMD, Intel’in Pazar Payını Ele Geçiriyor

AMD, Intel’in Pazar Payını Ele Geçiriyor

AMD Intel

Intel hala CPU pazarında güçlü olsa da AMD emin adımlarla ilerliyor.

Piyasaya analizi şirketi Mercury Research tarafından yapılan araştırma ile AMD’nin endüstrinin tüm segmentlerinde büyüme kaydettiği açıklandı. Bu büyümede özellikle 7 nm Ryzen 3000 serisi işlemcilerin büyük payı olduğu ifade ediliyor. Şirketin hala Intel’in gerisinde kaldığı ancak rakibinin pazar payını sürekli çaldığı da bilgiler arasında.

Masaüstü CPU tarafında AMD, 2017 ikinci çeyrekten bu yana sürekli pazar payını artırıyor. Şu anki pay ise yüzde 18 olarak görülüyor. Yıldan yıla yüzde 5 artışa işaret edilirken, bir önceki çeyreğe göreyse yüzde 0.9 büyüme söz konusu. Bunu, şirketin Ryzen 3000 serisinde tedarik sorunları yaşamasına karşın başardığını belirtelim. Şirketin yonga plakası tedarik sorunlarını aştığı ve masaüstü CPU pazar payını artırmaya devam edeceği düşünülüyor.

Sunucular da AMD’ye Geçiyor

Sunucu tarafında da AMD için iyi gelişmeler söz konusu. Yüzde 4.3 pazar payını elinde tutan şirket, yıldan yıla yüzde 2.74 artış kaydetti. Bu yılın başlarında EPYC Rome sunucu işlemcilerinin Intel’in sunucu pazar yapını 2020’de yüzde 90’ın altına düşürebileceği ön görülüyordu.

Mobil işlemciler ise pazar payının yüzde 14.7’sine sahip. Ryzen 4000 mobil çiplerin gelecek yılın başlarında gelebileceği ve 7 nm üretim ile önceki nesle göre daha iyi batarya performansı sağlayabileceği paylaşılıyor.

Intel hala tüm CPU pazarlarında egemen bir konumdayken AMD ile rekabet için bazı ürünlerinde fiyat kırmak zorunda kaldı. AMD’nin daha bütçe dostu teklifler sunması bunun yegane sebebi. Intel’in 7 nm ve PCI 4.0 konusunda gecikmesi ile AMD’nin payını daha da artırabileceği düşünülüyor.

İlginizi çekebilir: Threadripper 3960X ve 3970X Duyuruldu