Anasayfa Makale Chrome Okuma Modu Nasıl Etkinleştirilir?

Chrome Okuma Modu Nasıl Etkinleştirilir?

Google, uzun bir süredir Deneysel Özellikler kapsamında varsayılan olarak Okuma Modu sunuyor. Bu özelliği arka plandan küçük bir ayarla aktif edebilmek mümkün.

Google, Chrome 75’ten itibaren web sayfalarındaki gereksiz detayları ortadan kaldıran bir ‘Okuma Modu’ sunuyor. Ama bu sistem henüz Deneysel Özellikler altında yer aldığından arka planda kalıyor ve kullanıcıların gözünden kaçıyor.

Okuma Modu Ne Sağlıyor?

Mozilla Firefox ya da Safari’de de olduğu gibi bu mod aslında web sayfalarındaki reklamları pasif hale getirerek kullanıcıların metinlere odaklanmasını sağlıyor. Böylece web siteleri izole bir şekilde karşınıza geliyor.

Tamamen bu görevi üstlenen çeşitli uzantılar da var. Hatta bu uzantılardan bazıları web sitesinin arka renginin değiştirilmesini de sağlayarak okumayı kolaylaştırıyor. Ancak yine de uzantı kurmak istemeyenler için Chrome’un dahili okuma modunu denemelerinde yarar var.

Öncelikle Google Chrome 75 ve daha yeni bir sürüm kullandığınıza emin olmanız gerekiyor. Bilgisayarınızda muhtemelen çok daha yeni bir sürüm yüklüdür. Ancak yine de Chrome’da Ayarlar / Chrome Hakkında bölümünden güncellemeyi kontrol etmekte yarar var. Ya da şu ana kadar Chrome tercih etmeyenler aşağıdaki bağlantıdan en yeni sürümü indirebilirler.

Google Chrome 78

Google Chrome 78 Yenilikleri Nasıl Kullanılır?

Chrome’da Okuma Modunu Aktifleştirme

Daha sonrasında okuma modunu aktif etmek için hazırsınız. Chrome’da yeni bir sekme açıp aşağıdaki metni yapıştırıp onaylayın.

chrome://flags/#enable-reader-mode

Ardından burada Enable Reader Mode’u ‘Enable’ olarak işaretleyin ve ardından Chrome’u yeniden başlatın.

Chrome’da Okuma Modu Nasıl Kullanılır?

Web tarayıcı açıldığında adres çubuğunun en sağına ufak bir simge ekleniyor.

Bu simgeye tıkladığınızda an aktif olan web sayfası doğrudan okuma moduna geçiyor. Bir kez daha dokunduğunuzda web sitesini standart haline getirebilirsiniz.

Okuma modu aktif edildiğinde reklam, kenar çubuğu ya da akışı bozan görseller tamamen ortadan kalkıyor. Özellikle internetten çok fazla okuma yapanlar için denemeye değer.