Technoloji Tutkunu Technopat
  • Hakkında
  • Arama
Sonuç bulunamadı
Bütün Sonuçları Göster
  • Haber
  • Makale
  • Video
  • Mobil
  • Oyun
  • Sosyal
  • Tavsiyeler
  • ESET
Technopat
  • Haber
  • Makale
  • Video
  • Mobil
  • Oyun
  • Sosyal
  • Tavsiyeler
  • ESET
Sonuç bulunamadı
Bütün Sonuçları Göster
Technopat
Sonuç bulunamadı
Bütün Sonuçları Göster

Anasayfa » En Son Yazılar » Makale » Pratik » Daha Gelişmiş Web Deneyimi İçin Google Chrome Deneysel Araçları

Daha Gelişmiş Web Deneyimi İçin Google Chrome Deneysel Araçları

Yunus Emre Hazırlayan: Yunus Emre
4 hafta önce
bölüm Makale, Pratik
5 Dakika Okuma Süresi
0
Daha Gelişmiş Web Deneyimi İçin Google Chrome Deneysel Araçları

Google Chrome’un mevcut sürümünde yer almayan gelişmiş özellikleri Deneysel Özellikler’den aktif edip, internet deneyimini bir seviyeye taşımak mümkün.

Sade ve hızlı yapısıyla tercih edilen Google Chrome, gelişmiş uzantı desteğiyle de internet deneyimini artırıyor. Web tarayıcı, güncellemeyle gelen yenilikler haricinde deneysel özellikleri test ettiği bir sistem de barındırıyor. Bu sayede kullanıcılar mevcut sürümde yer almayan gelişmiş özellikleri test edebiliyor. Arka planda kaldığı için çoğu kişinin haberdar olmadığı bu özelliklerle web tarayıcı daha verimli hale getirilebiliyor.

İnternet Deneyimini Artırmak İçin Google Chrome İpuçları

Bu deneysel yeniliklerin çok büyük kısmı Google Chrome 78’de çalışıyor. Dolayısıyla aktif etmeden önce Chrome’un güncelliğini kontrol etmekte yarar var.

  • Google Chrome 78

Google Chrome 78 Yenilikleri Nasıl Kullanılır?

Deneysel Özellikler Nasıl Etkinleştirilir?

Google Chrome’daki deneysel özellikleri etkinleştirmek için arama kutucuğuna chrome://flags yazıp giriş yapmak gerekiyor. Eğer listede test edip beğenmediğiniz herhangi bir özellik olursa bunu hızlıca pasif hale getirebilirsiniz. Ayrıca deneysel özellikleri aktif ya da pasif etme yönteminin Windows, macOS, Linux, Chrome OS, Android ya da diğer işletim sistemleri için aynı olduğunu ekleyelim.

chrome://flags üzerinden küçük bir aramayla erişebileceğiniz özellikleri Enable ya da Disable olarak tanımlayabilirsiniz. Ayrıca bundan önce Available ya da Unavailable listelerinden de aktif ya da pasif olan özellikleri görebilirsiniz.

Herhangi bir deneysel özelliği aktif ettiğinizde en altta yer alan ‘Relaunch Now’ düğmesi sayesinde Google Chrome’u kapatıp tekrar açılmasını sağlamanız gerekiyor. Sayfalar ve veriler geri yükleniyor ama yine de çok önemli bir işlem yapıyorsanız tamamladıktan sonra yeniden başlatmanızda yarar var.

Sekmeleri Gruplandırın

Hepimiz aynı anda çok fazla sekmeyle çalışıyoruz. Bu da doğal olarak herhangi bir web sitesine odaklanmayı zorlaştırıyor. En mantıklı çözüm az sekme açarak çalışmak. Ama bu da çoğu zaman mümkün olmuyor. Yine de Chrome’un sekme gruplamasıyla sekmeler daha derli toplu hale getirilebiliyor. Aktif etmek için chrome://flags/#tab-groups yolunu kullanabilirsiniz.

Okuyucu Modunu Açın

Google Chrome, yıllardır masaüstü sürümünde yerleşik bir okuyucu modu barındırıyor. Ama bunun küçük bir komutla aktif edilmesi gerekiyor. Web sitelerini dikkat dağıtıcı reklamlardan ya da önemsiz görsellerden arındırmak istiyorsanız chrome://flags/#enable-reader-mode üzerinden okuyucu modunu açabilirsiniz.

Uzantılar Araç Çubuğunu Geliştirin

Chrome’un uzantılarını detaylı şekilde gösteren bir araç çubuğu var. Yine bunu da aktif ederek yüklü ve yüklü olmayan uzantıları görebilirsiniz. Ayrıca hangi uzantının o an açık olan web sitesindeki verilere erişip erişemeyeceğini de yine yeni uzantı menüsünden takip edebilirsiniz. Gelecekte bu sistem varsayılan hale gelecek olsa da bugün kullanmaya başlamanızda herhangi bir sakınca yok. Aktif etmek için chrome://flags/#extensions-toolbar-menu yolunu izlemek yeterli.

Tüm Web Siteleri İçin Karanlık Modu Açın

Artık hemen her uygulama hem masaüstü hem de mobilde karanlık mod özelliği barındırıyor. Göz yorgunluğunu azaltan bu sistem elbette web tarayıcıları için de geçerli. Chrome’da ‘Web İçeriği İçin Karanlık Modu Zorla’ özelliğiyle aktif edilen bu özellik tüm web sitelerinin koyu görünmesini sağlıyor. Böylece arka planları karanlık olan tüm web siteleri doğrudan siyah hale geliyor. Deneysel özelliklerde chrome://flags/#enable-force-dark adresinden ulaşmak mümkün. Neyse ki Technopat’ın kendi karanlık modu var. : )

Multimedya İçin Kontrolleri Etkinleştirin

Tüm kullanıcılar web siteleri üzerinden müzik dinleyip videolar izliyor. Çok fazla sekme açık olduğunda ise bazen sesin hangi sekmeden geldiğini bulmak zor olabiliyor. İşte bu durumda ise devreye multimedya kontrolleri giriyor. Bu basit araçla tüm müzik ya da videolar aynı pencere üzerinden durdurulup oynatılabiliyor. Aktif etmek için chrome://flags/#global-media-controls bölümüne gidip Chrome’u yeniden başlatmanız yeterli.

Daha Akışkan Scroll’u Aktif Edin

Bu gelişmiş özellik, uzun web sayfalarında klavye (Space) ve fareyle kaydırma hareketini daha yumuşak hale getiriyor. Seçeneği aktif ettiğinizde daha önce kullandığınız sistemin aslında kademeli ya da titreşimli şekilde atlama yaparak kaydırdığını düşünebilirsiniz. Bu yüzden denemekte yarar var. Adres çubuğuna chrome://flags/#smooth-scrolling yazarak aktifleştirebilirsiniz.

QUIC Protokolünü Aktif Edin

Bu yeni protokol kısaca kullanıcılar ve web sunucuları arasındaki iletişimi hızlandırıyor. HTTP/3 şeklinde de geçen sistemi aktif etmek için chrome://flags/#enable-quic yolundan yararlanabilirsiniz.

HTTP/3 Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Gizli Tarama İçin Geçici Dosya Sistemini Etkinleştirin

Bazı web siteler Gizli Modu kullananların içerikleri görüntülemesini engeller. Ama bunu da Chrome’un deneysel özellikleriyle aşabilmek mümkün. Dosya Sistemi API’si chrome://flags/#enable-filesystem-in-incognito üzerinden aktif edildiğinde web sitelerine ait tüm içerikler gizli sekmelerde de görülebiliyor.

Tüm bu Google Chrome deneysel özelliklerinin çoğunun hâlâ geliştirme aşamasında olduğunu bilmekte fayda var. Yani Chrome ayarlarıyla alakalı herhangi bir sıkıntı yaşadığınızda özellikleri pasif hale getirip eski haline döndürebilirsiniz.

Etiketler: ChromegoogleGoogle Chromegoogle chrome 78google chrome 78 deneysel özelliklergoogle chrome 78 özelliklerigoogle chrome ayrıntılarıgoogle chrome deneysel özelliklergoogle chrome deneysel özelliklerigoogle chrome detaylarıgoogle chrome http/3google chrome ipuçlarıgoogle chrome sekme gruplandırmagoogle chrome tüm siteler için karanlık mod
Önceki

iPhone Klavyesindeki Memoji Çıkartmaları Nasıl Kaldırılır?

Sonraki

Path of Exile 2 Duyuruldu

Yunus Emre

Yunus Emre

Teknoloji yayıncılığı konusunda hem basılı hem de dijital alanda birçok farklı mecrada görev alan editör; haber, dosya konusu ve makaleler hazırlamanın dışında ürün incelemeleri de gerçekleştiriyor.

İlgiliYazılar

Web Bildirimleri Nasıl Devre Dışı Bırakılır?
Makale

Web Bildirimleri Nasıl Devre Dışı Bırakılır?

13 Aralık 2019
Yılbaşı Hediyesi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Makale

Yılbaşı Hediyesi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

13 Aralık 2019

Videolar

  • Video
Xbox Series X özellikleri ve fiyatı
Oyun

Yeni Xbox Duyuruldu! İşte Xbox Series X Özellikleri

13 Aralık 2019
Minecraft RTX Sürümünü Oynadık
Video

Minecraft RTX Sürümünü Oynadık

13 Aralık 2019
XPG Spectrix S40G RGB Aydınlatmalı SSD İncelemesi
Video

XPG Spectrix S40G RGB Aydınlatmalı SSD İncelemesi

11 Aralık 2019
ASUS ROG Ryujin 360 Sıvı Soğutma Montaj Rehberi
Video

ASUS ROG Ryujin 360 Sıvı Soğutma Montaj Rehberi

11 Aralık 2019
Huawei Freebuds 3 İncelemesi
Video

Huawei Freebuds 3 İncelemesi

10 Aralık 2019
Huawei Nova 5T Özellikleri ve Kutu İçeriği
Video

Huawei Nova 5T Özellikleri ve Kutu İçeriği

10 Aralık 2019

Öne Çıkan İncelemeler

Samsung Galaxy Note 10 Plus İncelemesi

Samsung Galaxy Note 9 İncelemesi

Samsung Galaxy Fold Ön İncelemesi

Samsung Galaxy S10+ İncelemesi

Samsung Galaxy A80 İncelemesi

Samsung Galaxy A70 İncelemesi

Samsung Galaxy A50 İncelemesi

Samsung Galaxy J8 İncelemesi

Samsung Galaxy A6 Plus İncelemesi

Huawei Mate 20 Pro İncelemesi

Huawei Mate 20 Lite İncelemesi

Huawei Mate 10 Pro İncelemesi

Huawei P30 Pro İncelemesi

Huawei P30 Lite İncelemesi

Huawei P20 Pro İncelemesi

Huawei P20 İncelemesi

Huawei P20 Lite İncelemesi

Huawei Y9 Prime 2019 İncelemesi

Huawei P Smart 2019 İncelemesi

Diğer Tavsiyelerimiz

Tavsiyeler: Satın alma rehberiniz!

Sistem Tavsiyeleri – Eylül 2019

Oyuncu Ekipmanları Tavsiyeleri – Eylül 2019

Laptop Tavsiyeleri – Eylül 2019

QP Strix Sistem Toplama: Ryzen 5 2600 ve GTX 1660 Ti

QP SUPER Sistem Toplama | Ryzen 5 3600 ve RTX 2060 SUPER

i7 9700K ve RTX 2080 Sistem Toplama Rehberi

© 2011 - 2019 Bütün Hakları Saklıdır Teknoloji Tutkunu Technopat

Sonuç bulunamadı
Bütün Sonuçları Göster
  • Haber
  • Makale
  • Video
  • Mobil
  • Oyun
  • Sosyal
  • Tavsiyeler
  • ESET

© 2011 - 2019 Bütün Hakları Saklıdır Teknoloji Tutkunu Technopat