Anasayfa Video iRobot Roomba e5158/e5154 Robot Süpürge İncelemesi

iRobot Roomba e5158/e5154 Robot Süpürge İncelemesi

iRobot Roomba e5158/e5154 Robot Süpürge İncelemesi

iRobot markasının Roomba robot süpürgeleri oldukça meşhurdur. ABD gibi ülkelerde yıllardır kullanılan ve çok beğenilen ürünler üreten iRobot, 2002 yılında piyasaya sürdüğü ilk robot süpürge ile çok dikkat çekmişti. Geçen 17 yılda teknolojisi güçlenen ve gelişen Roomba akıllı robot süpürgeler, günümüzde Türkiye’de de ilgi görmeye başladı.

Bu videoda incelediğimiz Roomba E5 modelinin kodu 5158 ve oldukça güncel, yeni bir süpürge. Roomba E5 olarak kısa ismiyle, 5158 olarak uzun koduyla siyah renkli modeli piyasada bulabiliyorsunuz. 5154 modeli de bej renklisi, Roomba modellerinde son sayı genellikle renk farkını ayırt etmek için var.

Evi temizlemek için özellikle de süpürge için vakti olmayan ya da süpürmeyi sevmeyen, uğraşmak istemeyenler için kesinlikle ilgi çekici bir ürün. Her ev için geliştirilen akıllı teknolojiler içerisinde kullanıcıların büyük çoğunluğu için en önemlisi ve kullanışlısı robot süpürge ürünleri diyebiliriz.

Bu yüzden incelememizde iRobot Roomba nedir? Ne yapabilir? Ne yapamaz? Nasıl kullanılır? gibi soruları yanıtlayacağız.

  • 00:01 – Testlerimizden görüntüler.
  • 00:30 – iRobot nasıl bir marka? Ne iş yapar? İyi midir? Roomba nedir?
  • 01:30 – Robot süpürge gerekli mi? Neye yarar? R
  • 02:02 – Roomba nasıl kullanılır? Şarj istasyonu.
  • 02:52 – Pili ne kadar dayanıyor? Roomba E5 nasıl ve ne kadar sürede şarj oluyor?
  • 03:30 – İdeal kullanım zamanı nedir? Evde değilken nasıl kullanıyoruz? iRobot uygulaması ve haftalık temizlik programı oluşturma.
  • 03:55 – Roomba Türk halılarını temizleyebiliyor mu? Evet, gayet de iyi temizliyor ve normal süpürge sonrasında bile kir çıkartabiliyor.
  • 05:22 – Kenar fırça ve orta fırçalar nasıl çalışıyor?
  • 06:00 – Nasıl test ettik? Robot süpürge incelemesinde parke ve halıya döktüğümüz kirler: Kül, çay, toz kahve, kağıt parçaları, kahvaltılık yulaf.
  • 07:45 – Ana temizlik modu ve Spot temizlik modu.
  • 07:55 – Merdivenli evlerde robot süpürge merdivenden düşer mi? Masanın üzerinde düşüp düşmediğini test ettik.
  • 08:11 – Spot modunun amacı ve hareket tarzı.
  • 08:50 – Halıya işlemiş kiri çıkartabilir mi?
  • 09:20 – Roomba E5 takılıyor mu? Yol bulma, sensör, çevre eşyalar ve kablolar ile etkileşimi nasıl?
  • 10:42 – Evcil hayvanların mama ve su kaplarını devirir mi? Kedi mama kabı testi.
  • 11:42 – Kabloları yutuyor mu? İçine kablo girerse geri sararak çıkartıyor, kenarına takılırsa ilerlerken hareketten zaten bırakıyor. Çıkartamazsa da alarm veriyor, tekeri, fırçası ya da gövdesi ilerleyemezse uygulamadan uyarı görüyorsunuz. Tangle Free oldukça yararlı.
  • 13:05 – Paspas, halı kenarı gibi yerlere takılıyor mu? Takılırsa algılayıp geri vites ile dönerek kurtuluyor. Kurtulamadığı durumlar oldukça nadir.
  • 14:10 – Yazılım güncellemesi alıyor mu? Evet sürüm güncellemeleri var.
  • 15:10 – Kaç metrekare alanı temizleyebiliyor? Ortalama bir ev için iRobot Roomba E5 yeterli mi? 140 metrekarede test ettik, yeterli.
  • 16:00 – Evin neresini süpürmeli?
  • 16:30 – E5 modelinde yasaklı bölgeyi uygulamadan belirleyemiyoruz, bu üst modellerde var. Bu bölgeyi E5’te kutudan çıkan bir adet sanal duvar aygıtı ile oluşturabiliyoruz. Kapıyı kapatmak da bir seçenek, kapı açamıyor.
  • 17:00 – Çöpün dökülmesi ve tankın temizliği. HEPA filtresi hariç çöp tankı temizlenebiliyor. Kurutup öyle takın.
  • 18:05 – Roomba i7+ modeli kendisini otomatik boşaltabiliyor, bu iş için ek bir istasyon tankı var.
  • 18:45 – Bu fiyatlar incelemenin hazırlandığı tarihte internet mağazalarından bakılarak söylenmiştir. Yayın tarihinde ROomba e5158 Türkiye fiyatı indirim ile 3000 TL civarına geldi. Güncel fiyata internetten bakabilirsiniz.
  • 20:15 – Ses seviyesi nasıl? Ses örneği.
  • 20:35 – Sonuç değerlendirme: Maliyetine değer mi? Hayatımıza bir şey katıyor mu?

Roomba Nedir?

3.5 kilogramlık bir disk şeklindeki Roomba altındaki tekerleri ile evinizi kendi başına dolaşan, eşyalara ve hayvanlara zarar vermeden güvenle evi süpüren akıllı bir robot süpürgedir. Şarj istasyonunu fişe takıp bir kenarı Roomba’ya ayırıyorsunuz. Bu ufaklık çalıştırdığınızda evi dolaşa dolaşa süpürüp, işi bittiğinde üsse geri dönüyor ve boşalan bataryasını doldurup yeni bir temizliğe hazır olarak sizi bekliyor. Arada dolan toz haznesini çöpe dökmek dışında size bir elektrik süpürgesi işi bırakmıyor.

Nasıl Çalışır?

Bu işi üzerindeki fırçalar ile tozu, toprağı ortaya süpürüp, sonra ortadaki fırçalarıyla içeri çekerek yapıyor. Tek değil çift fırçası var ortasında. Kir tek geçişte temizleyemeyeceği kadar fazla ise aynı yeri temizleyene kadar tekrar süpürmeye devam ediyor. Yani evi sadece bir dolaşıp kirleri olduğu yerde bırakmıyor. Tek geçişte bile iyi iş çıkartıyor. Bu çift fırça tasarımı patentli bu sayede rakiplerinden temizlik performansında ayrıştığı bir nokta var.

Halı ya da Parke

Türkiye’de her ev sadece parke değil, çoğumuzun evi ya da ofisi halı ya da halıfleks döşeme ile kaplı. Zira halılar yalıtım sağlıyor ve ısınma maliyetini düşürüyor. Ayrıca ülkemizde kültürel ve estetik olarak da halı çok önemli bir yere sahip. Bu yüzden bu robot süpürgelerle ilgili en önemli soru aslında parkeden çok halı temizleyip temizleyemedikleri.

Fırça tasarımı özellikle orta ve üst modellerde halı temizleyebiliyor. Hatta halının içine işlemiş kirleri çıkartma konusunda oldukça iyi bir ünü var. Denediğimizde biz de doğruladık. Bu kadar iyi temizlemesini beklemiyordum. Ufak olduğu için insan emiş gücüne şüpheyle yaklaşıyor. Ancak Roomba dediğim gibi sadece emiş gücü boyutlarına göre çok iyi bir süpürge değil, azimli bir robot ve işi sıkılmadan tekrarlayarak bitirebiliyor. Yorulmuyor, sıkılmıyor, otomatik tekrarlıyor, eh zaten robotlar bunun için var. Tekrar eden işlerin yükünü almak için…

Teknik Özellikler:

Temizlenen alanın büyüklüğü 100 m2’ye kadar

1800 mAh Li-Ion pil

Şarj olma süresi 2 saattir

Şarj etme gücü 33 W max’a kadar

2 W’a kadar bekleme tüketimi

Boyutlar 340 x 90 mm

Ağırlık 3.6 kg

Gürültü < 58 dB

Üst Modeller ve Diğer Roomba’lar ile farklar.

i7+ ve S9 gibi üst modellerle E5 arasında elbette farklar var. En önemlisi tozu boşalttığı ana bir istasyon yok. İstasyon sadece şarj amaçlı kullanılıyor ve toz tankını siz temizliyorsunuz.

Ancak en önemli fark üst modellerde kamera olması. Kamerası olan 960, i7 ve S9 modellerinde temizlik navigasyon sistemi daha hedefli çalışıyor. Bu modeller düz çizgi ile sistematik bir şekilde dolaşıyor. iAdapt 2.0 ve iAdapt 3.0 algoritmaları var. Daha kısa sürede, bütün evi öğrenerek temizliyorlar. Buna da Imprint deniliyor. Ayrıca robotun uzak durması gereken alanları bu sistemde haritalamak mümkün.

Yine de bütün Roomba modelleri oldukça akıllı, süpürge örneğin merdivenden düşmüyor, bunun için bir sensörü var. Herhangi bir şeye temas ettiğinde zarar vermiyor, zira hem sakin hareket ediyor, hem de hafif. Kenarları da yumuşak bir tamponla korunuyor, bu aslında Roomba’dan çok mobilyalarınızın çizilmesini engelliyor.

E5 ve altındaki modellerde bütün yüzeyi temizlemek için daha fazla ve daha çapraz hareket etmesi gerekiyor zira navigasyon mantığı farklı ve daha dolambaçlı. Neden? Sensörler farklı da ondan. E5 ve altındaki modeller daha çok dolaşıyor ve daha çok zaman harcıyor. Ancak yine de işi bitiriyorlar ve fiyatları çok daha erişilebilir seviyelerde. Öte yandan Roomba i7’de 75 dakika pil ömrü sunarken, E5’te 90 dakika sunuyor. Bu dengeleyici bir özellik.

Nasıl Görüyor?

Peki kamera yoksa kiri nasıl tespit ediyor? Akustik sensörleri var, bu sayede çöpleri, pislikleri algılayabiliyor. Yani ses ile tespit yapıyor. Engelleri görüyor, bir defa yavaşça geçmeye çalışıyor. Zira bazen bu engeller duvar değil perde ya da yere sarkmış yorgan olabilir. Bu tarz yumuşak engelleri iterek geçtiğinde ise yoluna ve işine devam ediyor. Yani hem ses, hem dokunma ile algılıyor diyebiliriz.

Emiş Gücü Nasıl? Fırçaları Nasıl?

Güç seviyesine gelirsek, emiş güçleri 600 serisinde standart ve oldukça başarılıydı. Ancak E5 ile birlikte bu 5 katına, i7’de ise 10 katına çıkıyor. E5 emiş gücü açısından serinin yeni nesil bir ürünü ve fiyat/performansı salt temizlik açısından ideal. Nasıl ideal? Satın almada harcanan miktara bakarak. Özellikle parke yüzeylerde temizlik robotu kullanacaksanız emiş gücü çok önemli, zira yapışmış ya da kurumlaşmış tozları, pislikleri daha kolay emiyor.

Halılara dönersek burada fırça tasarımı daha önemli diyebiliriz. Özellikle E5’in ortasındaki ana fırçalar son derece başarılı. Neden mi? Özellikle evdeki süpürgenizin halı fırçalama ucu varsa buraya saçların dolandığını göreceksiniz. Roomba fırça tasarımı saç dolaşmasına karşı çok daha iyi sonuçlar veriyor. Klasik uzun ince telli fırça yerine bu tarz süngerimsi görünümlü yüzeyler daha iyi performans veriyor.

Yaptığımız testlerde düz zeminler, halıfleks, klasik Türk halıları üzerinde denediğimizde kahve, kül, çay tozu gibi ülkemize daha uygun kirler ile denemeler yaptık. İlk geçişte jilet gibi ne varsa silip süpürmese de büyük oranda kiri toplayan süpürge, birkaç geçişte beklediğimizden çok daha yüksek bir temizlik performansı olduğunu gösterdi.

Hazne konusuna gelirsek, 500 ml ile Roomba modelleri içerisinde oldukça iyi kapasiteli diyebiliriz. Bunu döküp temizlememiz gerekiyor, ayrıca HEPA filtresini çıkarttıktan sonra yıkamamız mümkün. Bu ufak boyutlarına karşın filtresi olması önemli, bu filtre süpürgenin içerisinden çekilen havanın filtrelenerek dışarı verilmesini sağlıyor. HEPA filtresiz süpürgelerin ne yazık ki çoğu havaya daha fazla alerjin karıştırıyor ve bunları havalandırıyor. iRobot bu süpürgedeki filtre sistemine AeroForce filtre ismini veriyor, süpürgeye özel bir filtre kullanıyor.

Uzun Vadeye Bakalım

Değişen ve yıpranan parçalara gelirsek, son derece kolay bir şekilde yan fırçası değişebiliyor. En çok yıpranan parça bu zira esnek yapıda ve bir yere takılırsa üç ucundan biri kopabiliyor. Değiştirmesi ise çok yolak, bir yıldız vida söküp yenisini alıp takabiliyorsunuz.

Daha az yıpranan ancak uzun vadede değiştirilen diğer parçalar ise ana fırçalar, HEPA filtresi ve çok uzun vadede bataryası. Kutudan yedek HEPA filtresi de çıkıyor. Bütün bunların değişimi kolay ve ömürleri oldukça uzun. Roomba’ların ve iRobot’un en temel avantajlarından birisi motor sağlamlığı ve ömrü oluyor. Bütün parçaları sağlam ancak en maliyetli parçalar doğal olarak en sağlam olanlar. Uzun vadede pek masraf çıkartmayan ürünler.

Hem kısa, hem de uzun vadede evi süpürmeye harcadığınız zamanı ve enerjiyi azaltan Roomba E5 kesinlikle fiyatını hakeden bir yatırım. Hem sağlık, hem de rahatlık açısından robot süpürgelerin her eve eninde sonunda geleceği ortada. Roomba E5 5158 modeli ev içerisinde hareket kabiliyeti, hassasiyeti ve kullanışlılığı yanında süpürme gücü olarak da aldıktan sonra memnun kalarak kullanacağınız ürünlerden arasında yer alıyor.

Bunu bugün her robot süpürge için söylemek mümkün değil. Ofiste ve evde uzun süre kullandıktan sonra nadir durumlar haricinde takılıp kalmadığını, engelleri aşıp etrafa zarar vermeden temizliği kendi başına tamamlayabildiğini görmek memnun edici. Peki hiç takılıp kalmıyor mu? Kaldığı oluyor, ya da düğüm şeklinde bir ipi geri sarmasına karşın çıkartmadığı ve uygulama üzerinden sizi çağırdığı oluyor. Ancak bu durum yeni nesil bir robot süpürge olan 5158’de pek sık karşılaşılan bir durum değil.

Bu ürün ve benzeri Roomba modelleri en çok süpürge işini bir başkasına, tercihen bir robota yıkmak isteyen kullanıcılara hitap ediyor. Roomba E5 5158 modeli özelinde baktığımızda ise güçlü, yolunu iyi bulan, sağlam yani parasının karşılığını verecek bir model isteyenlere uygun. Özellikle bütçe anlamında en üst modellere göre yarı yarıya gelen fiyatı ile çok daha erişilebilir. Roomba’nın daha uygun modellerine göre ise özellikleri aradaki fiyat farkına değecek kadar gelişmiş bir model. Yani özellikle kaliteli ama bütçesine uygun model arayanların E5’i ciddi ciddi düşünmesini ve tercih etmesini tavsiye edebiliriz. Güzel bir denge tutturulmuş.

İnceleme videosunu çektiğimizde fiyatı 5000 TL civarındaydı ancak indirim ile yayınlandığı sırada 3000 TL’ye bulmak mümkün. Fiyatına sonuna kadar değer. Önümüzdeki yıllarda her evde bulunan çamaşır ve bulaşık makinelerine ek olarak bu robot süpürgeleri de çok yaygın göreceğiz.

Artılar: Kolay temizlik, halı saçakları ya da kablolara dolaşmaya karşı önlemleri var, merdivenden düşmüyor, eşya ve canlılara zarar vermiyor yani güvenli, zamanlama ile belirlenen zamanlarda otomatik temizlik yapabiliyor, sanal duvar ile mama kabı gibi çok hafif kapları itmesini engelleyebiliyorsunuz. iRobot Home uygulaması ile ek işlevleriniz var ama kullanmak zorunda değilsiniz.

Eksiler: Üst modellerdeki gibi otomatik toz boşalttığı ek bir hazne yok, yine üst modellerdeki gibi kameralı bir sisteme sahip değil bu yüzden sanal engel oluşturmak için beraberindeki sanal duvar ile kısıtlısınız.