Anasayfa Video ASUS ROG Strix GO 2.4 Kulaklık İncelemesi

ASUS ROG Strix GO 2.4 Kulaklık İncelemesi

ROG Strix GO 2.4, ASUS’un diğer kulaklıklarından farklı bir model. Nasıl mı? İncelememizde Republic of Gamers’ın yeni üyesinin A.I . Mikrofon gibi ilginç özellikleriyle adım adım anlattık…

Gün geçtikçe daha çok “All in One” oyuncu kulaklıkları görmeye başlıyoruz. Bu tür kulaklıklar hem mobil oyunculuk hem de masaüstü ve konsol oyunculuğu ihtiyaçlarına cevap verdiği gibi kişisel günlük kullanım, yolda ve evde film izleme, müzik dinleme, telefon görüşmesi yapma gibi kullanım senaryoları için de uygun. ASUS ROG Strix GO 2.4 bu türde bir kablosuz kulaklık.

Bu tür kulaklıklar kullanıcıya bütçe avantajı sağlıyor. Yani masaüstü bilgisayarınız ya da konsol oyuncusuysanız oyun konsolunuz ayrı, mobilken aygıtlarınızda oyun oynamak ve müzik dinlemek için ayrı kulaklık almak zorunda kalmıyorsunuz.Yılların getirdiği bir imaj var. Oyuncu kulaklığı denince akılda ilk canlanan resim kaba, büyük, RGB aydınlatmalı kulaklıklar oluyor ve bunları dışarıda takmak pek makul değil. Bu sebeple all in one kulaklık tasarlarken hafiflik ve tasarım önem kazanıyor.

Kablosuz yetenekleri ve uyumluluk

ROG Strix Go kablosuz iletişim için Bluetooth değil 2.4Ghz radyo frekansını kullanıyor. Bu da daha uzun menzil, daha düşük gecikme süresi ve daha stabil bağlantılar anlamına geliyor. Bugün Bluetooth 5.0 ile menzil ve kopma problemi bir miktar aşılmış olsa da 2.4Ghz radyo frekansı hala bluetooth’un ötesinde performans sunuyor.

Kablosuz bağlantısı kutudan çıkan bu açılı USB-C vericiyle yapıyorsunuz. USB-C’nin ters çevrilebilir yapısı sayesinde düz taktığınızda telefonunuzun mikrofonunu veya hoparlörünü kapatıyorsa, ters çevirip takarak bunun önüne geçebiliyorsunuz. Bu tasarım vericiyi kasanızdaki USB C yuvaya takarken de kolaylık sağlıyor. Nintendo Switch, PC, Mac ve Playstation 4 bu vericiyle uyumlu çalışıyor. USB-C yuvanız yoksa kutudan çıkan USB-A’dan C’ye dönüşürücüyü kullanabiliyorsunuz.

Xbox One ise USB vericili kulaklıkları desteklemediği için kontrolcü üzerindeki 3.5mm analog ses yuvasıyla bağlantı yapıyorsunuz.

Kutudan örgülü, 1.2 metrelik 3.5mm analog ses kablosu çıkmakta. Yeri gelmişken belirtelim 3.5mm analog yuvası olmayan iPhone’lar bu kulaklık ile uyumsuz çünkü USB-C yuva da olmadığı için kulaklığı telefona bağlamak mümkün değil. Bu sebeple kulaklık sadece Android tabanlı telefonlarla uyumlu dersek yanlış olmaz.

Pil ömrü

Kutudan kulaklığınızı şarj etmeniz için 1 metrelik USB A’dan C’ye bir kablo koymayı unutmamış ASUS. Bu arada şarj demişken kulaklığın 25 saatlik etkileyici bir pil ömrü olduğunu esgeçmeyelim. 1800 miliamper saatlik lityum polimer Hızlı şarj özelliği içinse USB 3.0 yuva kullanmanız ve USB 3.0 destekli bir kablo olması şart. 15 dakikalık kısa bir şarj ile kulaklık size 3 saatlik  kullanım sunuyor.

Tamamen şarj olması içinse 1.5 saat kadar beklemeniz gerekiyor. 5 dakika boyunca kulaklığı kullanmazsanız pil tasarrufu için kendi kendine kapandığını da belirtelim.

Görünüş

Biraz da tasarıma değinmek istiyorum. Kulak kaplarının dış kaplamasında kullanılan plastik mat bir yüzeye sahip ve bir tarafında Republic of Gamers yani ROG kısaltmasını, diğer yanında da ROG logosunu görüyoruz.

Bu logo ve yazı kulaklığın muhtelif yerlerinde sık sık kullanılmış. Kaplama sıra dışı ve güzel ancak titizseniz sık temizlik gerektiriyor çünkü dokunur dokunmaz cilt yağınız bile burada iz bırakıyor.

Ergonomi

Kafa bandında metalik renge sahip plastik çizgi 6 adımlı yükseklik ayarının olduğu yer.

Adımlar oldukça belirgin ve net. Burayı aşağıya doğru çektğinizde şık fırçalanmış alüminyum yüzeyi görüyorsunuz.

Gerek kafa bandı, gerekse kulağınıza temas eden yastıkçıklarda yapay deri yüzey içinde oldukça yumuşak ve rahat dolgu malzemesi kullanılmış.

ROG Strix Go 2.4 dışarıdaki gürültüyü engelleme konusunda oldukça başarılı. Kulak yastıklarında kullanılan materyalin cinsi ve yoğunluğu bunu sağlıyor.

Boyut ve ölçüler

Kulak kaplarının ölçüsü Circumaural ile Supra-Aural arasında bir yerde. Şimdi bu da ne demek? Açıklayalım…

Yani ne kulağı çevreleyen ne de kulak üstünde oturan bir yapısı var. Eğer küçük kulaklarınız varsa circum-aural olabilir ancak benimki gibi büyük kulaklarınız varsa kulağınızın yarısı içinde yarısı dışarda gibi bir durum oluşuyor. Aslında bundan pek şikayetçi değilim ergonomi rahatlık açısından, çünkü taşınabilirlik için bazı şeylerden taviz vermeniz gerek. Mükemmel kulaklık yoktur, doğru tavizleri veren kulaklık vardır diyelim. Eğer kulağımı tamamen saracak kadar büyük olsaydı bu sefer daha ağır ve hantal olacaktı.

Tuşlar ve yuvalar

Gövde üzerindeki yuvaları ve tuşları yakından incelemek gerekirse sağ tarafta USB-C şarj yuvası ve şarj ışığını görmekteyiz. Bu ışık şarj süresince kırmızı yanıyor, kulaklık şarj olduğunda sönüyor. Sağ tarafta başka bir yuva ya da tuş bulunmuyor.

Sol tarafsa bu anlamda kalabalık tutulmuş. Ses açma, kapama ve mikrofonu sessize almanıza yarayan ilk başta bir tekermiş izlenimi veren bir çubuk var. Bu çubuk camcorder olarak bilien kameralardaki zoom yapmak için kullanılan çubuklardan. Aşağı çektiğinizde sesi kısıyor, yukarıya çektiğinizde açıyor ve bastığınızda mikrofonu sessize alabiliyor. Mikrofonu sessize aldığınızda veya açtığınızda kulaklıklardan sesli bir bildirim alıyorsunuz. Ancak keşke burada bir teker kullanılsaymış diyoruz. Çünkü bu çubuk analog değil, dijital. Yani kulaklığınızı 3.5mm kabloyla Xbox kontrolcüsüne veya bir mobil cihaza bağladığınızda ses kontrolü yapamıyor veya mikrofonu sessize alamıyorsunuz.

Çubuğun hemen yanında fonksiyon tuşunu görüyoruz. Mobil kulaklıklardan aşina olduğumuz oynatılan medyayı durdurma veya sonraki, önceki parçaya geçme tuşu bu. Bir kez bastığınızda oynatılan medyayı duraklatma & devam ettirme, 2 kez bastığınızda sonraki, 3 kez bastığınızda önceki parçaya geçmenizi sağlıyor.

Devam ettiğimizde kablolu ve kablosuz modları arasında geçiş yapmamızı sağlayan anahtarı görüyorsunuz. Bu anahtar bir anlamda kulaklığı açma kapama işlevini de görüyor. Kablolu moda aldığınızda pil ömründen yemeden 3.5mm analog kabloyla kulaklığınızı kullanabiliyorsunuz. Az önce de belirttiğimiz gibi bu moddayken kulaklık üzerindeki ses kontrolü çalışmıyor.

Mikrofonlar ve ASUS AI Gürültü Engelleme

Mikrofon konusunda kulaklığın kullanıcıya birkaç süprizi var. Çıkarılabilir esnek mikrofonun takıldığı yuvayı burada görüyorsunuz. Ama buna ek olarak kulaklıkta bir de dahili mikrofon bulunuyor. Boom mikrofonu kullanmak istemediğiniz ortamlarda bu mikrofonla idare edebiliyorsunuz. Ve her iki mikrofon da ASUS’un yapay zeka gürültü engelleme teknolojisinden faydalanıyor.

Dış mekanda, gürültülü ortamalarda kulaklığı test edip ses kaydı yapma fırsatımız oldu ve sonuçlardan memnun kaldık. Dahili mikrofonla gürültülü ortamda sesinizi ayıklayıp anlaşılır hale getirebilirken, çıkarılabilir mikrofon çok daha iyi bir iş yapıp sizi ortamdan izole ediyor.

Videomuzda hem dahili hem de çıkarılabilir boom mikrofon ile gürültülü bir ortamda yaptığımız ses kayıtlarını dinleyebilirsiniz.

Kulaklığın mobil oyunculukta mikrofon performansını yine aynı gürültülü ortamda Nintendo Switch Lite’da Fortnite oynayarak yaptık. İletişim kalitesinde herhangi bir problem yaşamadık. Gürültü engelleme özelliği işini başarılı bir şekilde yapıyor.

Taşıma kutusu

Taşınabilirlik konusunda ROG Strix Go 2.4’ün en çok hoşumuza giden özelliği sert dış kaplamaya sahip, kulaklığınızı toza ve darbelere karşı koruyan çantası. Çanta içindeki ceplerde kulaklıkla birlikte gelen kabloları ve çıkarılabilir mikrofonu da taşıyabiliyor olmanız çok iyi olmuş. Kulak kaplarını katlayarak kutusuna sığdırdığınız kulaklığın sadece 290 gram olması da yine mobil oyuncular ve sık seyahat edenler için önemli.

Sürücüler ve ses kalitesi

Ve belki de hepinizin en çok merak ettiği bölüm kulaklığın ses kalitesi. ASUS bu kulaklıkta 40mm’lik neodimyum sürücüler kullanmış. 32 Ohm empedans değerine sahip bu sürücüler kulaklığı 3.5mm analog bağlantıyla kullandığınızda 10Hz ila 40.000Hz arasında geniş bir frekans desteği sunuyor. Yani basslardaki ve tizlerdeki daha çok detayı duymanız mümkün. Kablosuz modda ise bu biraz düşüyor 20 ila 20.000Hz aralığına geliyor.

Bunlar kağıt üstündeki değerler ama kulaklığın ses karakteristiği nasıl derseniz düşük frekanslara ağırlık vermesi ilk dikkatimi çeken özelliği oldu. Bass’lar daha doygun kulağınıza. Odyofil bir yönünüz varsa kulaklığı kablosuz değil 3.5mm adaptörüyle dinlemenizi öneririm ki böylece kulaklığın frekans kısıtlamasını aşabiliyorsunuz.

Sonuç

Kabloyla bağlandığında ses ayarı yapılamaması gibi bazı noktalar dışında ses kalitesi, tasarımı, stabil bağlantısı ile tavsiye ettiğimiz bir kulaklık ASUS Strix GO 2.4. Çoklu aygıt desteği ve müzik dinleme, film izleme ve oyunculuk ihtiyaçlarına aynı anda cevap verebileceği için hem pratik, hem de uzun vadede bütçenizin dostu olabilecek bir kulaklık.