Anasayfa Makale Windows 10 Batarya Yüzdesi Hatası Nasıl Düzeltilir?

Windows 10 Batarya Yüzdesi Hatası Nasıl Düzeltilir?

Birçok kullanıcı Windows 10’un batarya yüzdesinin hatalı olduğundan şikayetçi. Windows’un daha iyi tahminde bulunması için yapılacakları anlatıyoruz.

Windows yüklü dizüstü bilgisayarlarda batarya yüzdesinin yanlış görünmesi çok sık karşılaşılan bir durum. Bu aslında bataryanın donanımından kaynaklı bir problem olabileceği gibi yazılımsal sıkıntılar sebebiyle de oluşabiliyor. Ancak düzeltmenin birkaç farklı yöntemi var.

Her batarya kullanıma bağlı olarak zamanla azalır. Dolayısıyla birkaç yıl aktif kullanılan dizüstü bilgisayar bataryasının sıfır bir bilgisayar bataryasıyla karşılaştırılması pek doğru değil. Bataryalar kapasite seçenekleriyle birbirlerinden ayrılıyor. Bunlar da miliamper yani mAh ile ölçülüyor. Basitçe söylemek gerekirse, mAh değeri ne kadar yüksek olursa bilgisayarın tek şarjda ayakta kalma süresi de o doğrultuda artıyor. Fakat tek parametre bu değil elbette. İşler dönüp dolaşıp bir şekilde uygulama ve yazılım optimizasyonuna geliyor.

Dizüstü bilgisayarınızın daha fazla şarj gerektirmeden açık kalacağı süre kullanıma bağlı. Ekran parlaklığını en yüksekte tutmak, video izlemek ya da çok sayıda uygulama çalıştırmak bataryaların daha kısa sürede tükenmesine sebep olan önemli faktörlerden bazıları.

Her bataryanın toplam kapasitesi ve belirli sayıda şarj etme döngüsü vardır. Ayrıca ısı gibi çevresel faktörlerden de fazlasıyla etkilenirler. Genellikle 18 ay ile 24 ay içinde bir azalma olduğu fark ediliyor.

Windows tarafından sağlanan pil okuması aslında bir tahmin aracı olmaktan farksız. Dizüstü bilgisayarın şu anda yaptığı işlem ve çalıştırdığı uygulamalarla ne kadar süre dayanabileceğini gösterir. Bir video izliyor, oyun oynuyor ya da yüksek performans gerektiren farklı bir şey yapıyorsanız Windows buna göre tahmin ediyor.

Ancak oyun oynamayı bırakırsanız, ekran parlaklığını azaltıp bir Word belgesi açarsanız (düşük güç harcayan uygulama) tek şarjdaki kullanım süresi de bu doğrultuda uzar. Ama her şeye rağmen dizüstü bilgisayarınız %30 şarjda aniden kapanıyorsa bir problem var demektir.

Dizüstü Bilgisayar Bataryası Nasıl Optimize Edilir?

Dizüstü bilgisayarınızın pil ölçeri yanlış bir rakam gösteriyorsa, çözmenin en olası yolu bataryayı kalibre etmek. Bu işlem bataryanın daha uzun süre kullanıma izin vermez. Ancak Windows’un tahminlerini daha sağlıklı hale getirir.

Güç Planını Değiştirin

Görev Çubuğu’nda pil simgesine sağ tıklayın ve Güç Seçenekleri’ne gidin. Buradaki mevcut ayarlarınızı not alın. Çünkü daha sonra tekrardan uygulamanız gerekecek. Tüm seçenekleri Asla olarak değiştirin ve kaydedin.

Gelişmiş Güç Ayarları’na gelin ve kritik pil düzeyini not alıp mümkün olduğunda düşük seviyeye ayarlayın.

Şarj Edin

Bataryayı %100 doldurun. Bu esnada bilgisayarı kullanmaya devam edebilirsiniz. Tam dolum gerçekleştiğinde kullanmayı bırakın ve birkaç saat bekleyin.

Şarjdan Çıkarın

Bir sonraki aşama bilgisayarı şarjdan çıkarmak. Bilgisayarı kullanarak tüm bataryayı boşaltın ve kapanmasını sağlayın.

Daha sonrasında yeniden şarj ederek önceki yönergeler yardımıyla Windows güç planı ayarlarını takip edin. Ardından bir önceki ayarlarınıza geri dönün.

Batarya Sürücülerini Yeniden Kurun

Batarya sürücüleriniz eksik ya da bozuk olabilir. Bu da Windows’un batarya yüzdesini yanlış okumasına neden olabilir. Windows + X tuşuna birlikte basarak Aygıt Yöneticisi yolunu izleyin.

Burada Batarya altındaki seçenekleri genişletin ve Microsoft ACPI seçeneğine gelip sağ tıklayın ve sürücüyü kaldırın.

Tamamlandığında üst menüden donanım değişikliklerini taramak için Eylem düğmesine tıklayın. İşlem bittiğinde bilgisayarınızı yeniden başlatabilirsiniz.

Windows’u Güncelleyin

Bilgisayarınızı korumak ve en yeni özelliklerden yararlanmak için Windows’u her zaman güncel tutmanızda yarar var. Eski Windows sürümleri hem çeşitli hatalara hem de batarya yüzdesinin yanlış görünmesine sebep olabilir. Dolayısıyla Windows + I kısayoluyla Güncelleme ve Güvenlik bölümünden güncellemeleri kontrol ederek Windows’u mevcut en üst sürüme yükseltin.