Anasayfa Makale Windows 10 Gelişmiş Önyükleme Seçeneklerine Nasıl Hızlıca Erişilir?

Windows 10 Gelişmiş Önyükleme Seçeneklerine Nasıl Hızlıca Erişilir?

Windows 10’da Gelişmiş Önyükleme seçenekleri için kısayol tanımlayabilir, klavyeden F8 tuşuna basmak yerine kısayol üzerinden ayrıntılara hızlıca erişebilirsiniz.

Windows 7’deki gelişmiş önyükleme seçeneklerine erişmek için F8 tuşuna basmak yeterliydi. Ama Microsoft Windows 8 ve sonrasında daha hızlı açılış için bu sistemi varsayılan olarak devre dışı bıraktı. F8 menüsü işletim sisteminde mevcut devam ediyor ancak bunu yapmak için önce bu özelliği devreye sokmanız gerekiyor. Aksi takdirde önyükleme sırasında bir ya da daha fazla kez tuşa bassanız bile bu önyükleme seçeneklerine erişemeyebilirsiniz.

Windows 10’da F8 Menüsü Nasıl Etkinleştirilir?

Windows 10’da yöneticilerin Ayarlar uygulamalarını açıp, ek seçeneklere yönelmeleri gerekiyor. Başlat / Ayarlar / Kurtarma üzerinden ‘Şimdi yeniden başlat’ sayesinde işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

İşlemi hızlandırmak isteyenler Gelişmiş Seçenekleri yüklemek yerine bir kısayol kullanabilir. Kısayol oluşturmak için masaüstünde sağ tıklayıp Yeni / Kısayol yoluna erişin.

Ardından c:\Windows\System32\shutdown.exe /r /o /f /t 00 kısayolunu yapıştırın ve devam edin.

Sonraki sayfada bir isim seçin ya da varsayılanları koruyun.

Parametreler Neye Yarıyor?

  • / r: Bilgisayarın tamamen kapatılması ve yeniden başlaması.
  • / o: Gelişmiş önyükleme seçenekleri menüsüne gidin ve bilgisayarı yeniden başlatın.
  • / f: Uyarı vermeden uygulamaları kapatmaya zorla.
  • / t 00: Kapanmadan önceki zaman aşımı süresi. Saniye cinsinden.

Kısayolu çalıştırırken bilgisayarınız yeniden başlatılmadan önce biraz zaman istiyorsanız, zaman aşımı süresini ayarlayabilirsiniz. Komut, bir kısayol oluşturmadan komut isteminden de çalıştırılabilir.

Kısayola tıklandığında sistemi hemen yeniden başlatır. Tüm işleri kaydettiğinizden ve kısayolu çalıştırmadan önce açık olan tüm uygulamalardaki pencerelerin kapatıldığına emin olun.

Kısayol önyükleme sırasında seçim yapmanızı ister. Windows 10’u başlatmaya veya Sorun Giderme menüsüne erişmeye devam edebilirsiniz. Bu menü, bilgisayarı sıfırlamak ve gelişmiş seçenekleri açmak için detayları listeler.

Gelişmiş seçenekler başlangıç onarma, komut istemi, önceki sürüme geri dönme, sistem görüntüsü kurtarma ve sistem geri yükleme gibi detaylar barındırıyor.

Windows 10 1909 Kasım Güncellemesi Neler Getiriyor?