Anasayfa Makale Pilde Oyun Oynamak İçin En İyi Ayarlar

Pilde Oyun Oynamak İçin En İyi Ayarlar

Dizüstü bilgisayarınız fişten çekilmişken de uzun süre oyun oynayabilmek için yapmanız gereken ayarları bu makalemizde el aldık.

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte hareket halindeyken oyun oynamak eskiye oranla çok daha kolay. Öte yandan batarya teknolojisinin yavaş gelişimi ve dolayısıyla bataryaların kısıtlı şarj kapasitesi dizüstü bilgisayarların kullanımını kısıtlayabiliyor. Dizüstü bilgisayarımızın kısıtlı pil kapasitesini oyunlarda sonuna kadar kullanabilmek için yapmamız gereken bazı ayarlar mevcut.

Güncel Yazılım Kullanmak Önemlidir

Her zaman altını çizdiğimiz önemli bir konu, işletim sisteminizi güncel tutmanızdır. Eğer işlemcinizin tüm güç denetim özelliklerinden yararlanmak istiyorsanız, güncel bir Windows sürümü kullanmalısınız. Şu anda en güncel Windows sürümü 1909. Bu sürüm numarası önümüzdeki yıl 2004 olacak. Yeni Windows sürümü ile desteklenen gelişmiş güç planları sayesinde, işlemciden pilde kullanım esnasında mümkün olan en iyi verimi almanız mümkün. Ayrıca yeni sürümler daha az hata barındırdığından, daha kararlı çalışma ve daha az kaynak tüketimi sağlıyorlar.

Güncel bir Windows kurduktan sonra benzer çakışma ve sorunları önlemek için sürücüleri de güncellemelisiniz. Özellikle sık sık Wi-Fi kullanarak multiplayer oyun oynuyorsanız, en güncel kablosuz ağ sürücüleri fayda sağlayacaktır. Eğer sistemde bir çakışma varsa bu, gereksiz işlemci kullanımı ve pil tüketimi demektir. Bunun önüne geçmenin yolu da güncel sürücüler kullanmaktır.

Peki sorunlu sürücüleri nasıl tespit edeceksiniz? Bunun için iki yazılım kullanabilirsiniz. Process Explorer, Interrupts başlığı altında size sistemde çakışma varsa gösterecektir. LatencyMon yazılımı ise sistemde en geç cevap veren sürücüleri listelemek için biçilmiş kaftandır.

Güncelleme için de birden çok seçeneğiniz mevcut. Elle güncellemek en garanti yöntemlerden biri iken, otomatik araçları da kullanabilirsiniz. Örneğin Intel Driver & Support Assistant aracı bunlardan biridir. Öte yandan cihazınızla gelen yazılımları da kullanabilirsiniz. Yakın zamanda oyun testlerini gerçekleştirdiğimiz Alienware m15 ile gelen SupportAssist bu yazılımlardan biridir. Benzer şekilde diğer üreticilerin de otomatik güncelleme araçları mevcut.

Gereksiz Yazılımları Kaldırın

Mümkün olan en düşük güç tüketimini elde etmek için arka planda çalışan gereksiz uygulamaları kapatmakta fayda var. Bunlar hem işlemciyi kullanıp oyun performansınızı düşürebilir, hem de pil ömrünüzü düşürebilir. Oyuna geçmeden önce bunları kapatmakta fayda var. Mesela Chrome, TeamViewer, Skype, Spotify veya OneDrive gibi oyunda elzem olmayan bazı yazılımları kapatabilirsiniz. Hatta eğer hiç kullanmıyorsanız OneDrive uygulamasını sistemden tamamen kaldırmakta fayda var. Yine Hava Durumu gibi hiç kullanmadığınız Windows Mağaza yazılımlarını da kaldırabilirsiniz.

Parlaklığı Kısın Ve Uçak Moduna Geçin

Dizüstü bilgisayarlarda en yüksek pil tüketimini ekranlar gerçekleştirir. LED ekranlar her ne kadar daha tasarruflu olsa da, OLED ekranlar standart hale gelene kadar parlaklığı biraz daha kısmak zorundayız. Eğer oynadığınız oyunda yüksek parlaklık şart değilse, parlaklık seviyesini 5. kademeye alabilirsiniz. Çoğu dizüstü bilgisayarda 10 kademe parlaklık seviyesi ayarı olduğunu da belirtelim.

Bir başka güç tüketen bileşen de Wi-Fi modülüdür. Bunu sadece kablosuz ağ olarak düşünmeyin. Wi-Fi modülü aynı zamanda Bluetooth bağlantısını da kontrol etmektedir. Bu yüzden de eğer oynayacağınız oyun internet bağlantısı gerektirmiyorsa cihazı doğrudan uçak moduna alabilirsiniz. Bunun için genelde klavyede bir kısayol bulmak mümkün. Örneğin Alienware m15 modelinde Fn + F2 ile cihazı uçuş moduna alabiliyorsunuz.

FPS’yi Kısıtlayın

Pildeyken en üst seviye AAA oyunları oynamak pek tercih edilir olmayabilir. Zira dizüstü bilgisayarlarda yer alan piller çoğunlukla adaptör kadar enerji sağlayamıyor. Bu yüzden adaptörün fişini prizden çıkarır çıkarmaz performansın düştüğünü göreceksiniz. Sırf pildeyken daha basit oyunlar oynamanızı öneririz. Bu tür oyunlarda da saniyede elde ettiğiniz karenin büyük bir önemi yoktur. Bu yüzden FPS’yi kısıtlamak cihazın CPU ve GPU kaynaklarını daha verimli kullanmasını sağlayarak pil süresini artıracaktır.

Bunu birden çok yöntemle yapabilirsiniz. Bizim tavsiyemiz eğer cihazınızda NVIDIA GPU varsa GeForce Experience içindeki Battery Boost özelliğini kullanmanız.

  • GFE’yi açtıktan sonra en sağdaki çarka tıklayıp ayarlar kısmına gelin.
  • Şimdi soldan Oyunlar sekmesini açın.
  • Burada Battery Boost kısmını göreceksiniz.

Tavsiyemiz Optimum ayar olan 30 FPS olacaktır. Saniyede 30 kare sizin için yetersiz ise de 35, 40, 45, 50, 55 ve 60 FPS seçenekleri de mevcut.

Eğer cihazınızda AMD GPU varsa Radeon Chill’i devreye sokabilirsiniz. Ya da alternatif olarak Radeon Ayarları altından V-Sync açabilirsiniz. Tabi burada V-Sync’in panel tazeleme hızına bağlı olduğunu unutmamakta fayda var. Bu yüzden 144 Hz bir panelde V-Sync açmanın pek anlamı yok. Bazı oyunlarda oyun içi FPS kısıtlama seçeneği de sunulmakta, bunları da devreye sokabilirsiniz.

Ayarları Kısın

Bir oyundaki grafikler ne kadar gelişmiş ise GPU’ya binen yük de aynı oranda artacak. GPU da sistemdeki en fazla güç tüketen parçadır. Grafik ayarlarını kısmak pil süresini artırmanıza katkıda bulunacaktır. Bu işlem CPU yükünü artırabilir, lakin bunu da yukarıda belirttiğimiz üzere FPS kısıtlama ile engelleyebilirsiniz.

Güç Modunu Değiştirin

Son olarak, her oyun için yüksek CPU frekansı şart değildir. Özellikle de 2D oyunlar oynuyorsanız işlemciniz daima Turbo frekansta çalışmak zorunda değil. Bu zaten hem güç tüketimini artıracak, hem de sistemin ısınmasına sebep olarak fanları daha hızlı döndürüp daha da fazla elektrik tüketimine yol açacaktır. Bunun önüne geçmek için sağ alttaki pil simgesine tıklayıp buradan “Daha iyi performans” ya da “Daha iyi pil modları” şıklarını seçebilirsiniz. Eğer oyunda performans sorunu yaşamazsanız en alttaki “Pil tasarrufu” moduna da geçebilirsiniz. Bu modun ekran parlaklığını da kıstığını belirtelim.