Anasayfa Haber Kullanılmış Kahve Çekirdekleri Otomobil Parçasına Dönüşecek

Kullanılmış Kahve Çekirdekleri Otomobil Parçasına Dönüşecek

McDonald's Ford

McDonald’s kahve samanları Ford tarafından otomobil parçası üretimi için kullanılacak.

Ford ve McDonald’s önemli bir proje için iş birliği yaptıklarını duyurdu. Bu iki şirketin sürdürülebilirlik adına bir araya gelmesi sonucunda fast food zincirinin kullanılmış kahve çekirdekleri artık Ford için otomobil parçası olacak. Bu parçalar arasında ise ön far yuvaları ve bazı iç/dış bileşenler yer alıyor. Hatta Ford araçlarını daha yeşil hale getirmek için kahve kavurma işlemi sırasında ortaya çıkan kahve samanı sayesinde parçaları yüzde 20 daha hafif üretebilecek.

Ford, ürettiği araçlarda soya ve ağaç selülozu gibi çeşitli sürdürülebilir bileşenler kullanıyor. Kahve samanı kullanma fikri de araştırma ekibinin keşfi ile ortaya çıkmış. Ekip, düşük oksijen ve plastik gibi bileşenleri yüksek derecelerde ısıtıp karıştırma sayesinde kahve samanının dayanıklı ürün haline geldiğini fark etmiş. Malzeme daha sonra çeşitli şekillerde kullanılabilecek topaklara dönüştürülüyor. Testler sırasında saman bazlı malzemenin Ford’un normalde kullandığı malzemeden daha iyi ısı özelliklerine sahip olduğu ortaya çıkmış. Ek olarak, kalıplama işlemi sırasında yüzde 25 enerji tasarrufu sağlanacak olması da yine önemli.

McDonald’s ise Kuzey Amerika operasyonları sonucunda ürettiği kahvenin önemli bir kısmını bu proje için ayıracak. Zincirin sadece tek kıtada yılda 62 milyon kilo saman ürettiği ifade ediliyor. Bunlar şu anda sadece kömür ve bahçe malcı için kullanılıyor. Proje için ne kadarlık bir kısmın ayrılacağı ise bilinmiyor.