Anasayfa Haber Intel Rocket Lake, Willow Cove Mimarisini Kullanabilir

Intel Rocket Lake, Willow Cove Mimarisini Kullanabilir

Willow Cove  mimarisi, Rocket Lake işlemciler için 14nm’ye uyarlanacak.

Intel’in 10nm üretim teknolojisi üzerinde yaşadığı zorluklar, tasarımı önemli ölçüde kısıtlıyor. Firmanın çözümü ise yaklaşık 5 yıl aradan sonra yeniden CPU çekirdeği tasarlamak.

Twitter’da emekli VLSI (Çok Geniş Ölçekli Tümdevre) mühendisi olan popüler bir kişi, Rocket Lake işlemcilerin Tiger Lake işlemcilerin 14nm versiyonu olduğunu iddia ediyor.  Aynı zamanda iGPU çekirdeğinin de oldukça küçüldüğünü belirtiyor.

CPU’lar için yeni mimarinin büyük bir kilometre taşı olacağı şeklinde yorumlansa da, beklentiler bu yönde değil. Intel, transistörler arası mesafeyi kısaltmaya çalışmak yerine, eski mimarisini optimize etmeye çalışıyor. Daha basit bir anlatımla, 10nm üretim teknolojisi yerine halihazırda kullanılan 14nm teknolojisi üzerinde çalışmaya devam ediyor. Rakibi AMD ise, 7nm FinFET teknolojisine çoktan geçti.

Sunny Cove mimarisi, Willow Cove’dan daha başarılı olsa da, Intel 14nm uyarlama için Willow Cove’u tercih etmiş gibi duruyor. Sunny Cove mimarisi, Ice Lake işlemcilerin ana mimarisi.  Ek olarak, Willow Cove mimarili Tiger Lake işlemcilerin de 10nm+ üretim teknolojisi ile üretilmesi bekleniyordu. Şu anda gözüken durum ise bunun yakın gelecekte gerçekleşmeyebileceğini gösteriyor.

Daha önce Rocket Lake-S işlemcilerin en fazla 8 çekirdeğe kadar çıkabileceği bildirilmişti. Comet Lake-S ise 10 çekirdeğe çıkarılacak. 14nm üretim teknolojisi ile çekirdek artışı yapılması, önemli bir adım olarak görülüyor.