Anasayfa Haber 3 Boyutlu Yazıcı ile Kemik Yapılı İnşaat Malzemeleri Üretildi

3 Boyutlu Yazıcı ile Kemik Yapılı İnşaat Malzemeleri Üretildi

3 Boyutlu Basılmış İnşaat Malzemeleri

Gelecekte daha dayanıklı binaların yapılmasında, kemik benzeri inşaat malzemeleri önemli bir rol oynayabilir.

Cornell, Purdue ve Case Western Reserve Üniversitesileri iş birliği ile kemiklerden ilham alan 3 boyutlu basılmış inşaat malzemeleri üretildi. Kemiklerin dahili yapısı üzerine çalışan araştırmacılar, evler ve binalar için daha güçlü inşaat malzemelerinin üretilebileceğine inanıyor.

“Kemik bir yapıdır.” şeklinde konuşan Purdue Üniversitesi Profesörü Pablo Zavattieri, kemiğin yüklerin çoğunu taşıyan ve kolonları birbirine bağlayan kirişleri olduğunu vurguladı. Araştırmacılar kemiklerdeki kiriş diye tabir ettikleri yapının düşünülenden çok daha fazla sağlamlık ve güç sağladığını keşfettiler. Bu kirişler aynı zamanda trabekül olarak da biliniyor.

Trabeküller dikey plaka benzeri dikmeler ve kemikte yapay çubuk benzeri dikmeler oluşturuyor. Kemiğin yorgunluk ömrünü artıranın ise yatay dikmeler olduğu öne sürülüyor. Araştırmacılar, benzer dahili yapılar ile tasarlanmış kemik benzeri 3 boyutlu basılmış inşaat malzemeleri ile çok daha dayanıklı binaların yapılabileceği düşünüyor. Hatta bu teoriyi test etmek için trabekül benzer mimarilere sahip 3 boyutlu basılmış polimerler tasarlanmış.

Mekanik analiz simülasyonları ile polimer yük altındayken, yatay dikmelerin kalınlığına doğru orantılı olarak dayanıklılık gösteriyor. Çubukların kalınlaştırılması polimerin kütlesini önemli ölçüde artırmadığından dolayı, kemikten ilham alan polimerlerin esnek, hafif yapı malzemeleri oluşturmak için kullanılabileceği paylaşılıyor. Ayrıca, bunların 3 boyutlu basılmış evler ve binalar oluşturmak için anahtar olabileceğine dikkat çekiliyor.

İlginizi çekebilir: Hayatımıza Ev İşlerine Yardım Eden Robotlar Giriyor